Tabu
HEALTH

Efectele secundare ale somnului excesiv: Este prea mult somn dăunător?

Dacă ai observat că ai nevoie de mai mult de 9 ore de somn pentru a te simți odihnit, poate fi un semn că suferi de o problemă de sănătate. Mai ales dacă ai adormit în locuri imprevizibile și în momente imprevizibile. De aceea, este esențial să cauți cauza problemei tale. În cele mai multe cazuri, somnul excesiv este trecut cu vederea, deoarece majoritatea cred că se datorează serviciului. Dar neacordarea atenției acestui lucru poate duce la ignorarea adevăratei probleme, care poate avea unele efecte secundare rele.

S-ar putea să suferi de hipersomnie.

Opusul insomniei, hipersomnia, este o afecțiune cunoscută pentru durata crescută a somnului în timpul nopții sau al zilei. De fapt, suferind de această afecțiune poate însemna și că experimentezi somnolență în timpul zilei. În acest caz, este posibil să poți adormi atunci când conduci sau ești la serviciu. Chiar și atunci când dormi mai mult decât este recomandat, cel mai probabil te vei simți obosit și epuizat.

Unele simptome ale hipersomniei includ senzația de somnolență și oboseală în timpul zilei, faptul că este greu să se trezească dimineața și senzația că somnul în timpul zilei nu ajută deloc. Toate acestea pot duce la anxietate, neliniște, gândire incorectă (gândire mai lentă), dureri de cap și lipsa poftei de mâncare.

Această afecțiune afectează aproximativ 2% dintre oamenii din întreaga lume. Dacă deseori te trezești în miezul nopții sau nici măcar nu-ți amintești când te-ai trezit în timpul nopții, s-ar putea să suferi de această afecțiune. Potrivit Healthline, de obicei începe în copilărie. Cu toate acestea, dacă nu te-ai simțit niciodată atât de obosit ca la vârsta adultă, este recomandabil să te adresezi medicului pentru a vedea ce ar putea cauza această afecțiune.

S-ar putea să fii deprimat.

În timp ce unii adulți se confruntă cu insomnia ca un semn de depresie, există un procent de adulți, precum și copii și adolescenți, care suferă de somn excesiv din cauza acestei afecțiuni. Dacă neglijezi sau nu știi că suferi de depresie, somnul excesiv poate fi un semn pe care nu trebuie să îl ignori.

Depresia este o problemă serioasă, iar somnul excesiv poate fi un indicator. De obicei, se poate întâmpla în timpul adolescenței, în timp ce persoanele în vârstă se confruntă cu mai multă insomnie. Cu toate acestea, atunci când persoanele în vârstă se confruntă cu un somn excesiv constant, este posibil ca aceștia să fie deprimați și să fie nevoie să fie tratați medical. Nu numai atât, dar în mare parte femeile dorm mai mult și se simt foarte obosite în timpul zilei când sunt deprimate. Este important să cauți un tratament medical, cum ar fi administrarea de antidepresive, pentru a trata această afecțiune.

Inima ta ar putea fi cauza.

Unul dintre semnele că ai putea suferi de o boală legată de inimă poate fi somnul excesiv. Aceasta include și somnolența în timpul zilei. Deși s-ar putea să te simți obosit și epuizat, s-ar putea să nu fie pentru că ai muncit mult. De aceea, nu este ușor să diferențiezi dacă problema ta poate fi legată de probleme cardiace.

Ar trebui să-ți verifici tiroida.

Există 2 tipuri de probleme cu tiroida care afectează somnul. În timp ce una dintre ele provoacă insomnie, cealaltă provoacă somnul excesiv sau senzația de oboseală tot timpul. De exemplu, hipotiroidismul te poate face să dormi mai mult și poate provoca oboseală și somn în timpul zilei. Dacă nu suferi de alte probleme de sănătate, dar dormi mai mult decât orele recomandate, este înțelept să-ți verifici tiroida.

Tiroida produce hormoni, iar dacă produce prea mulți, atunci acest lucru te poate face să te trezești de multe ori pe parcursul nopții, ești iritat și transpiri în timpul nopții. Cu toate acestea, dacă tiroida ta nu produce suficienți hormoni sau produce prea puțini, atunci acest lucru poate provoca întreruperi în somn, cum ar fi senzația de frig sau dureri musculare. Nu numai asta, dar poate provoca, de asemenea, somnolență în timpul zilei.

Este recomandabil să te preocupi de această problemă făcând un test de sânge, astfel încât medicul să-și dea seama dacă ai probleme cu tiroida. Dacă ajungi să ai această problemă, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a scăpa de somnolență și pentru a crea un stil de viață mai sănătos. Poți găsi o temperatură confortabilă de somn și poți reduce aportul de cofeină și alcool.

S-ar putea să dormi mai mult în timpul unui anumit anotimp.

Aceasta este o tulburare cunoscută și sub numele de SAD. Anotimpurile diferite au un impact diferit asupra celor care se luptă cu această problemă de sănătate. Somnul excesiv se încadrează sub declanșarea de iarnă a SAD, care este cunoscută și sub numele de depresie de iarnă.

Acest tip de depresie începe și se termină aproximativ în aceeași perioadă în fiecare an. Oamenii încep de obicei să simtă simptome în jurul toamnei, care durează pe tot parcursul iernii – determinându-te să te simți iritabil și indispus. Dar când primăvara și vara apar, aceste simptome tind să scadă.

Există multe simptome care provoacă acest lucru și nu este vorba doar de somnolență excesivă. Te poți simți fără speranță, având dificultăți în concentrare, având energie scăzută și pierderea interesului pentru activitățile tale preferate obișnuite.

Dormi mai puțin de 6 ore pe noapte.

Da, nu dormi suficient poate cauza probleme grave de somn excesiv. Fie din alegere, fie din cauza altor factori, lipsa somnului te poate face să dormi mai mult decât de obicei. Perioada ta de somn ar trebui să fie calmă, relaxantă și netulburată. Dacă nu, s-ar putea să ajungi să dormi mai multe ore în timpul zilei, inclusiv să tragi pui de somn în timpul zilei.

Uneori, oamenii vor adormi prea mult atunci când trebuie să lucreze în tura de noapte, când nu fac suficient exerciții fizice sau chiar când folosesc prea multe medicamente. Există o tulburare numită sindromul picioarelor neliniştite, când îți miști foarte mult picioarele și nu te poți opri să le miști. Acest lucru poate duce, de asemenea, la întreruperi ale somnului și să te simți foarte obosit când te trezești.

ARTICOLE SIMILARE

Cum să-ți întărești sistemul imunitar pentru a evita răcelile și coronavirusul

Andreea Damian

Eco-anxietatea – între frică și tristețe. O nouă formă de depresie

Andreea Damian

Ce se întâmplă cu creierul tău când consumi alimente reci

Andreea Damian

Impozitarea cărnii roșii ar putea salva multe vieți – potrivit noilor cercetări

realitatea

Acest exercițiu, efectuat timp de 12 minute în fiecare zi, încetinește declinul cognitiv

Andreea Damian

6 metode simple pentru a-ți detoxifia plămânii în mod natural

Andreea Damian

Scrie un comentariu