Tabu
Image default
FASHION

Liz Taylor, lozul castigator pentru Christie’s

Prestigioasele case de licitaţii Christie’s şi Sotheby’s au anunţat şi ele, recent, rezultatele anului 2011. Ambele au declarat vânzări record din licitaţii si o creştere de 14% faţă de anul precedent. Însă adevărata competiţie dintre cele două este dusă în spatele cortinei, dincolo de strălucirea şi publicitatea licitaţiilor publice.

Vânzările private de artă au adus Christie’s ameţitoarea sumă de 808,6 milioane de dolari anul trecut, valoare cântărind cu 44% mai mult decât anul precedent în visteria casei de licitaţii. Astfel, totalul valorilor tranzacţionate de casa de licitaţii londoneză s-a ridicat la 5,7 miliarde de dolari.

De pe poziţia sa de dealer privilegiat şi prestigios de artă în toate formele sale – de la rochii haute couture, la porţelanuri chinezeşti antice – Christie’s, odată cu publicarea propriilor performanţe, a putut da cunoscătorilor şi publicului larg deopotrivă, indicii privind schimbările de pe piaţa artei. Piesele contemporane sunt urmate de arta asiatică, în timp ce arta impresionistă şi modernă au coborât pe locul al treilea în preferinţele colecţionarilor.

Totodată, Christie’s observă o globalizare a gustului pentru artă, urmată îndeaproape de o tot mai rafinată apreciere a pieselor rare. Statele Unite şi Europa cumulează în continuare 77% din vânzări, însă cumpărătorii din China şi Rusia îşi dezvoltă de la an la an colecţiile.

Vedeta anului 2011 a fost colecţia Elizabeth Taylor. Superbele piese ale superbei actriţe au atras atenţia lumii întregi: miraculosul diamant Taj Mahal sau faimosul portret al lui Liz realizat de celebrul Andy Warhol alături de multe alte piese nepreţuite pentru iubitorii acesteia, au fost licitate la Christie’s. Şi au adus acesteia un an strălucitor, iar celor cărora piesele le aparţineau, mai mult de 183 de milioane de dolari. Minus onorariile restauratorilor, experţilor care certifică autenticitatea pieselor şi cel al casei de licitaţii, desigur.

Vezi mai multe piesec ale colectiei pe fashionavecpassion.ro .

ARTICOLE SIMILARE

Gianina Corondan la V for Vintage!

realitatea

Street Fashion: Maria

realitatea

Cele mai dorite sandale ale verii. Sunt noii pantofi IT

Andreea Damian

Jurnalul unei fashioniste: Muzele modei intra sub girul guvernamental. De la Yohji Yamamoto la Dilek Hanif

realitatea

Stella McCartney si colectia ei de lenjerie

realitatea

Clement Chabernaud și Mariacarla Boscono pentru W

realitatea

Scrie un comentariu