Tabu
Image default
CULTURE Slider

Éluard & Miró ⎪ 170 000 € pentru un volum ilustrat de poezie

O ediție a cărții „À toute épreuve”, scrisă de poetul suprarealist Paul Éluard, care conține 80 de gravuri în lemn realizate de maestrul catalan Joan Miró, și-a triplat valoarea inițială estimată de casa de licitații Christie’s

Ediția inedită a unui volum de poezie de Paul Éluard, ilustrată de Joan Miró, a fost adjudecată joi pentru suma de aproximativ 170 000 € (mai  precis, 168 750 €), a anunțat casa de licitații  Christie’s

À toute épreuve, un volum scris de faimosul poet suprarealist Éluard, este o operă „considerată astăzi una dintre cele mai frumoase cărți realizate vreodată de un artist”, a precizat, pentru Figaro,  Alice Chevrier, specialista în cărți și manuscrise de la Christie’s.

Nu este ediția originală a volumului, însă este prima operă ilustrată manual de Joan Miró. Cartea cuprinde 80 de gravuri în lemn, iar pentru realizarea acestora, artistul a lucrat timp de 11 ani.  

În prezent, volumul ilustrat este considerat a fi cea mai impresionantă operă de acest gen realizată vreodată de maestrul catalan. Poetul nu a apucat să vadă opera lui Miró finalizată din cauza decesului său, survenit în 1952.

Creația celor doi artiști a făcut parte din biblioteca faimosului colecționar Paul Destribats (1926-2017), fiind inițial estimată la o valoare cuprinsă între 50 000 și 70 000 euro, însă, în urma licitației de la Christie’s, volumul a fost adjudecat pentru suma de 168 750 €. Este a treia carte vândută care a aparținut colecției din Biblioteca avangardiștilor.  

Parler seul, un  volum de poezie scris de Tristan Tzara, ilustrat tot de Joan Miró, a fost vândut pentru suma de 90 000 euro, estimarea inițială fiind de doar 20 000 euro. 

532 000 € pentru o ilustrație de Picasso 

Biblioteca Națională a Franței a achiziționat joi patru volume: două ale artistului Jean Dubuffet, o carte de poezie de Gherasim Luca și o lucrare a artiștilor Roberto Altmann și Pierre-Armand Gette. 

Pe lângă cele patru cărți cumpărate de BnF, Centrul Georges Pompidou a achiziționat  lotul 315 Pierre de Massot, un fragment al manuscrisului Propos et souvenirs de Marcel Duchamp, din 1964. National Gallery of Victoria (Australia) a cumpărat, cu 18 750 euro,  lotul 215, un excepțional ansamblu de 15 desene ale artistei suprarealiste Mimi Parent. 

În iulie 2019, o altă carte de Paul Éluard, La Barre d’appui (1936), ilustrată, de această dată, de Pablo Picasso, a fost cumpărată cu 532 000 €. Fostul militant troțkist Paul Destribats, a cărui avere a provenit din afaceri dezvoltate pe piața de materii prime, a avut ambiția de a „păstra vie memoria vibrațiilor intelectuale și artistice care au făcut din secolul al XX-lea unul dintre cele mai mari secole ale creatorilor din întreaga istorie a umanității”

Moștenitorii săi au donat Bibliotecii Naționale a Franței, în august 2019, varianta originală al celui de-Al doilea manifest al suprarealismului de André Breton (1930), estimat inițial de instituție la suma de 442 000 euro. 

ARTICOLE SIMILARE

Cinci capodopere scrise de femei

realitatea

Vedete nascute pe 30 august!

realitatea

A MURIT decanul muzicii usoare romanesti

Saša Stanišic

realitatea

Poza care a starnit scandalul despre RASISM! Replica FOTO

realitatea

Kim Kardashian a transformat pasiunea pe care o avea de 15 ani în realitate

Andreea Damian

Scrie un comentariu