Tabu
Image default
CULTURE Slider

Éluard & Miró ⎪ 170 000 € pentru un volum ilustrat de poezie

O ediție a cărții „À toute épreuve”, scrisă de poetul suprarealist Paul Éluard, care conține 80 de gravuri în lemn realizate de maestrul catalan Joan Miró, și-a triplat valoarea inițială estimată de casa de licitații Christie’s

Ediția inedită a unui volum de poezie de Paul Éluard, ilustrată de Joan Miró, a fost adjudecată joi pentru suma de aproximativ 170 000 € (mai  precis, 168 750 €), a anunțat casa de licitații  Christie’s

À toute épreuve, un volum scris de faimosul poet suprarealist Éluard, este o operă „considerată astăzi una dintre cele mai frumoase cărți realizate vreodată de un artist”, a precizat, pentru Figaro,  Alice Chevrier, specialista în cărți și manuscrise de la Christie’s.

Nu este ediția originală a volumului, însă este prima operă ilustrată manual de Joan Miró. Cartea cuprinde 80 de gravuri în lemn, iar pentru realizarea acestora, artistul a lucrat timp de 11 ani.  

În prezent, volumul ilustrat este considerat a fi cea mai impresionantă operă de acest gen realizată vreodată de maestrul catalan. Poetul nu a apucat să vadă opera lui Miró finalizată din cauza decesului său, survenit în 1952.

Creația celor doi artiști a făcut parte din biblioteca faimosului colecționar Paul Destribats (1926-2017), fiind inițial estimată la o valoare cuprinsă între 50 000 și 70 000 euro, însă, în urma licitației de la Christie’s, volumul a fost adjudecat pentru suma de 168 750 €. Este a treia carte vândută care a aparținut colecției din Biblioteca avangardiștilor.  

Parler seul, un  volum de poezie scris de Tristan Tzara, ilustrat tot de Joan Miró, a fost vândut pentru suma de 90 000 euro, estimarea inițială fiind de doar 20 000 euro. 

532 000 € pentru o ilustrație de Picasso 

Biblioteca Națională a Franței a achiziționat joi patru volume: două ale artistului Jean Dubuffet, o carte de poezie de Gherasim Luca și o lucrare a artiștilor Roberto Altmann și Pierre-Armand Gette. 

Pe lângă cele patru cărți cumpărate de BnF, Centrul Georges Pompidou a achiziționat  lotul 315 Pierre de Massot, un fragment al manuscrisului Propos et souvenirs de Marcel Duchamp, din 1964. National Gallery of Victoria (Australia) a cumpărat, cu 18 750 euro,  lotul 215, un excepțional ansamblu de 15 desene ale artistei suprarealiste Mimi Parent. 

În iulie 2019, o altă carte de Paul Éluard, La Barre d’appui (1936), ilustrată, de această dată, de Pablo Picasso, a fost cumpărată cu 532 000 €. Fostul militant troțkist Paul Destribats, a cărui avere a provenit din afaceri dezvoltate pe piața de materii prime, a avut ambiția de a „păstra vie memoria vibrațiilor intelectuale și artistice care au făcut din secolul al XX-lea unul dintre cele mai mari secole ale creatorilor din întreaga istorie a umanității”

Moștenitorii săi au donat Bibliotecii Naționale a Franței, în august 2019, varianta originală al celui de-Al doilea manifest al suprarealismului de André Breton (1930), estimat inițial de instituție la suma de 442 000 euro. 

ARTICOLE SIMILARE

Povestea de pe noptiera mea: Jose Samarago, Eseu despre orbire

realitatea

Castigatorii Brit Awards 2012 – VEZI LISTA COMPLETA

realitatea

Cele 8 lucruri pe care milenarii ar trebui să le facă în 2019

Andreea Damian

Un artist a ilustrat cum serviciile secrete ne supraveghază smartphone-urile

realitatea

Acest truc de machiaj pentru iluminarea feței va detrona conturarea

Andreea Damian

Dino Parc Rasnov organizeaza primul Halloween printre dinozauri din Romania!

realitatea

Scrie un comentariu