Tabu
Image default
HEALTH Slider

Endometrioza | 3 simptome care trebuie să te alerteze

Endometrioza afectează 1 din 10 femei. Această boală cronică se caracterizează printr-o creștere excesivă a endometrului, țesutul care căptușește uterul, în locuri anormale. Cum să o recunoaștem?

Endometrioza este o afecțiune cu frecvență mare la femeile tinere și este una dintre principalele cauze de infertilitate feminină. Endometrioza este, de multe ori, o afecțiune dureroasă, care înseamnă creșterea în afara uterului a endometrului și care sângerează la fiecare menstruație. Cel mai frecvent, endometrioza implică ovarele, trompele uterine, vaginul și membrana care acoperă pelvisul. Uneori, țesutul endometrial se poate răspândi către organele din zona pelvină și poate apărea pe suprafața externă a intestinului subțire sau gros, a ureterelor și a vezicii urinare.

Iată trei simptome care te pot alerta!

Durere severă în timpul menstruației

Majoritatea femeilor cu endometrioză au dureri severe în timpul menstruației. De obicei, această durere este localizată în pelvis și capătă aspect de crampe sau „înjunghiere”. Dar poate fi localizată și în abdomenul superior, coapse, organele genitale externe sau chiar pe umeri și pot apărea înainte sau după menstruație. În general, aceste dureri sunt atât de puternice încât deranjează viața de zi cu zi a celor care suferă de endometrioză.

Raport sexual dureros

Durerea sistematică sau aleatorie în timpul sexului poate fi un semn că suferi de endometrioză. Aceste dureri localizate în abdomenul inferior și, mai precis, în partea de jos a vaginului, apar în timpul penetrării și pot dura după actul sexual. Acest act dureros este uneori atât de intens încât poate întrerupe complet viața sexuală a femeilor care suferă de endometrioză.

Tulburări de fertilitate

Endometrioza este principala cauză de infertilitate la femei. Adesea, femeile care suferă de ea nu suspectează că au boala. După ce au încercat să aibă un copil fără succes, decid să consulte un medic și atunci află cumplitul diagnostic. Dintre aceste femei, unele nu aveau anterior simptome, mai ales pentru că luau pilule, o metodă contraceptivă care blochează inflamația endometriozei. Atunci când decid să o oprească pentru a avea un copil, se confruntă cu dureri severe în timpul menstruației și al sexului.

ARTICOLE SIMILARE

Toate schimbările de toamnă din garderobă: cum să îți transformi hainele de vară în haine de toamnă 2018

realitatea

Cum ar putea terapia cu tatuaje să ajute victimele agresiunii sexuale

Andreea Damian

Premiile Grammy 2021. Beyonce și Taylor Swift au făcut istorie. Lista completă a câștigătorilor

Andreea Damian

Cum elimini în siguranță ceva străin din ochi. Modul stupid care îți distruge vederea

Andreea Damian

Alicia Keys își va publica memoriile într-o carte care va apărea în noiembrie

Andreea Damian

Momentele grele pentru Angelina Jolie: două dintre fiicele sale au ajuns pe mâna medicilor

Andreea Damian

Scrie un comentariu