Tabu
Image default
HEALTHSlider

Endometrioza | 3 simptome care trebuie să te alerteze

Endometrioza afectează 1 din 10 femei. Această boală cronică se caracterizează printr-o creștere excesivă a endometrului, țesutul care căptușește uterul, în locuri anormale. Cum să o recunoaștem?

Endometrioza este o afecțiune cu frecvență mare la femeile tinere și este una dintre principalele cauze de infertilitate feminină. Endometrioza este, de multe ori, o afecțiune dureroasă, care înseamnă creșterea în afara uterului a endometrului și care sângerează la fiecare menstruație. Cel mai frecvent, endometrioza implică ovarele, trompele uterine, vaginul și membrana care acoperă pelvisul. Uneori, țesutul endometrial se poate răspândi către organele din zona pelvină și poate apărea pe suprafața externă a intestinului subțire sau gros, a ureterelor și a vezicii urinare.

Iată trei simptome care te pot alerta!

Durere severă în timpul menstruației

Majoritatea femeilor cu endometrioză au dureri severe în timpul menstruației. De obicei, această durere este localizată în pelvis și capătă aspect de crampe sau „înjunghiere”. Dar poate fi localizată și în abdomenul superior, coapse, organele genitale externe sau chiar pe umeri și pot apărea înainte sau după menstruație. În general, aceste dureri sunt atât de puternice încât deranjează viața de zi cu zi a celor care suferă de endometrioză.

Raport sexual dureros

Durerea sistematică sau aleatorie în timpul sexului poate fi un semn că suferi de endometrioză. Aceste dureri localizate în abdomenul inferior și, mai precis, în partea de jos a vaginului, apar în timpul penetrării și pot dura după actul sexual. Acest act dureros este uneori atât de intens încât poate întrerupe complet viața sexuală a femeilor care suferă de endometrioză.

Tulburări de fertilitate

Endometrioza este principala cauză de infertilitate la femei. Adesea, femeile care suferă de ea nu suspectează că au boala. După ce au încercat să aibă un copil fără succes, decid să consulte un medic și atunci află cumplitul diagnostic. Dintre aceste femei, unele nu aveau anterior simptome, mai ales pentru că luau pilule, o metodă contraceptivă care blochează inflamația endometriozei. Atunci când decid să o oprească pentru a avea un copil, se confruntă cu dureri severe în timpul menstruației și al sexului.

ARTICOLE SIMILARE

Cum a apărut Meghan Markle după anunțul dureros al avortului suferit în luna iulie

Andreea Damian

Cum se menține frumoasă Alexandra Dinu la 40 de ani

Andreea Damian

Aceşti pantofi sport sunt confecționaţi din zaț de cafea

Andreea Damian

20.000 de cristale și paiete argintii și 1000 de ore pentru rochia Louis Vuitton purtată de Léa Seydoux

Andreea Damian

Talismanele norocoase ale reginei. Le poartă mereu în geantă atunci când participă la evenimente

Andreea Damian

De ce ne atrag bărbații mai în vârstă decât noi?

Andreea Damian

Scrie un comentariu