Tabu
Image default
HEALTH Slider

Endometrita | Care sunt simptomele și când trebuie să vă adresați medicului

Endometrita este o patologie încă necunoscută publicului larg. Endometrita este o inflamaţie a mucoasei uterului. De regulă, în cazul endometritei, infecţia se extinde şi la trompele uterine, şi la ovare, cauzând anexita. De endometrită suferă, în principal, femeile de vârsta fertilă. Care sunt factorii de risc ale acestei afecțiuni? Cum se manifestă? Ce tratamente pot fi folosite pentru a o trata?

Afecțiunile ginecologice afectează organele genitale interne ale femeii, cum ar fi ovarele, uterul, vaginul și trompele uterine. Ele pot afecta, de asemenea, vulva. Unele boli afectează în mod specific endometrul, căptușeala internă a uterului. Specialiștii vorbesc însă de endometrioză și cancerul endometrial, dar mai puțin de endometrită.

Ce este endometrita?

Endometrita este o inflamație a mucoasei interioare a uterului , adică a endometrului. Poate afecta toate straturile uterului. Uterul este de obicei aseptic. Cu toate acestea, mișcarea microbilor din colul uterin și vagin poate duce la inflamații și infecții.

Endometrita: care sunt cauzele?

Între 60 și 70% din infecțiile endometriale sunt cauzate de bacterii aerobe, adică microorganisme care se înmulțesc în prezența oxigenului și anaerobe, adică cele care trăiesc fără oxigen. Acești germeni sunt în principal streptococi din grupul B (și anume Staphylococcus epidermidis și Enterococcus spp), peptostreptococi (adică Bacteroides spp și Prevotella spp) și bacterii gram-negative (cum ar fi Escherichia coli). Germenii cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia, pot provoca, de asemenea, endometrita.

Această boală poate apărea și după naștere. În acest caz, se numește endometrită postpartum. În această situație, factorii de risc sunt ruperea membranelor, inclusiv pierderea de apă, travaliul prelungit sau o naștere prin cezariană. Endometrita poate apărea, de asemenea, după un avort.

Care sunt simptomele endometritei?

Endometrita se manifestă prin:

  • febră
  • Durere abdominală
  • Sângerarea în afara menstruației
  • Scurgere vaginală abundentă, mirositoare și cu aspect neobișnuit
  • Frisoane
  • Dureri de cap
  • stare generară de rău
  • Tahicardie

Diagnosticul acestei infecții se bazează pe un examen clinic și ginecologic. Medicul ia un tampon vaginal pentru a identifica germenii care pot provoca endometrita. De asemenea, se poate face un test de sânge pentru a măsura numărul de celule albe din sânge, care de obicei cresc din cauza infecției.

Cum se tratează endometrita?

Endometrita se tratează cu antibiotice. Pentru pacienții cu endometrită moderată până la severă și/sau pacienții cu endometrită după o operație de cezariană sunt recomandate antibiotice intravenoase. Dacă această infecție endometrială este cauzată de un germen cu transmitere sexuală, partenerul pacientului va trebui, de asemenea, tratat. Dacă boala apare după întreruperea sarcinii sau naștere, resturile placentare responsabile de endometrită ar trebui îndepărtate.

ARTICOLE SIMILARE

De ce veganii nu vor rezolva criza mondială a alimentelor

Andreea Damian

Influencerele au stârnit furie după ce au transformat măștile medicale într-o tendință inutilă

Andreea Damian

Ocean Cleanup a colectat pentru prima dată deșeuri din plastic în Oceanul Pacific

Andreea Damian

Lavinia, criticată aspru de fanele ei

Tabu Tabu

A murit REGINA telenovelor! Edith Gonzalez avea 54 de ani și suferea de cancer

Andreea Damian

Motivul halucinant pentru care s-a spus că Sofia Vicoveanca a murit

Tabu Tabu

Scrie un comentariu