Tabu
CULTURE

Eric Carle și “Omida mâncăcioasă”

Eric Carle este recunoscut și iubit în întreaga lume pentru originalitatea ilustrațiilor și designul inovativ al cărților pentru copii pe care le-a creat. Cea mai cunoscută dintre cărțile sale, "Omida mâncăcioasă" (The Very Hungry Caterpillar), publicată în 1969, a câștigat inimile a milioane de copii din toate continentele, a fost tradusă în 45 de limbi și s-a vândut în peste 25 de milioane de exemplare. De curând, a fost publicată și în limba română, la tânăra editură Cartea Copiilor – www.carteacopiilor.ro.

Eric Carle s-a născut în Syracuse, New York, în 1929, iar la vârsta de 6 ani s-a mutat împreună cu părinții în Germania, unde a crescut și a studiat. A absolvit "Akademie der bildenden Kunste", prestigioasa academie de artă din Stuttgart. Åži-a dorit mereu să se întoarcă în America, despre care păstrase frumoasele amintiri ale copilăriei. În 1952, cu un portofoliu bogat de lucrări, Eric Carle a revenit la New-York. Curând, a început să lucreze pentru New York Times ca ilustrator. Un autor literatură pentru copii, Bill Martin, a remarcat un desen de Eric Carle – un original rac roșu făcut pentru o campanie publicitară – și i-a propus acestuia să ilustreze o poveste pe care tocmai o scrisese. "Brown Bear, Brown Bear, What Do You See?" este rezultatul acestei colaborări, o carte iubită și acum de copiii de pretutindeni, care a marcat începutul carierei lui Eric Carle în domeniu.

Nu peste mult timp, Carle va începe să scrie și textul cărților sale. Prima carte realizată în totalitate de Eric Carle a fost "1,2,3 to the Zoo", urmată la scurt timp de clasica "Omida mâncăcioasă". Arta lui Eric Carle este distinctă și ușor de recunoscut. Ca tehnică, Eric Carle folosește colajul din hârtie pictată cu diverse modele și texturi, pe care o decupează și apoi combină fragmentele pentru a forma acele imagini de neuitat, în culori strălucitoare, care-l fac unic. Multe dintre aceste cărți au și o altă dimensiune – au pagini decupate, forme surprinzătoare, luminițe care clipesc (în "The Very Lonely Firefly"), chiar și cântecul unui greieraș (în "The Very Quiet Cricket") și toate adaugă o latură interactivă, de joc, transformând cărțile în "jucării de citit".

Copiilor le place să-l imite pe Eric Carle, pictând și decupând, și mulți îi trimit desene și colaje inspirate de ilustrațiile cărților sale. Autorul primește săptămânal sute de scrisori de la micii lui admiratori. Secretul succesului lui Eric Carle provine din respectul și înțelegerea sa intuitivă față de copii, care-l simt ca pe cineva care le împărtășește cele mai profunde gânduri și emoții. Cărțile sale sunt inspirate în primul rând din natură, pe care o iubește precum cei mai mulți dintre copii. Pe lângă ilustrațiile spectaculoase și subiectele amuzante, cărțile lui Eric Carle oferă copiilor șansa să învețe mereu lucruri noi despre lumea care-i înconjoară. Preocuparea lui Eric Carle pentru binele copiilor, pentru sentimentele și curiozitatea lor, pentru creativitatea și dezvoltarea lor intelectuală face din lectura cărților sale o experiență mereu stimulantă și atractivă. "În cărțile mele încerc să construiesc o punte între casă și grădiniță. Pentru mine casa reprezintă sau ar trebui să reprezinte căldură, siguranță, jucării, brațe protectoare. Grădinița este un mediu nou și străin pentru un copil. Va fi oare și un mediu primitor în care copilul va fi fericit? Copiii sunt înconjurați dintr-o dată de oameni noi, necunoscuți, copii sau educatori. Vor fi ei oare prietenoși? În cărțile mele încerc să combat această teamă și s-o înlocuiesc cu o atitudine pozitivă. Am convingerea că toți copiii au o dorință instinctivă de a descoperi mereu ceva nou și o tendință naturală către creativitate. Aș vrea să-i ajut să descopere că a învăța lucruri noi este, în același timp, fascinant și distractiv."

“Eric Carle este unul dintre cei mai buni autori de literatură pentru copii din ultimii treizeci-patruzeci de ani. Pentru editura noastră este un mare succes faptul c-am reușit să publicăm în România, în condiții grafice impecabile și la un preț accesibil, primele și cele mai cunoscute dintre cărțile sale. Deja prima ediție din "Omida mâncăcioasă" este aproape epuizată și pregătim o a doua, împreună cu alte câteva titluri noi de Eric Carle. Suntem siguri că se vor bucura de același succes și sperăm să convingem din ce în ce mai mulți părinți de importanța lecturii. Un copil care citește (sau i se citește, când e încă preșcolar) va deveni nu numai un adult iubitor de literatură, ci și un cetățean mai responsabil, mai încrezător în forțele proprii, mai atent cu ceilalți, mai creativ… Va fi, de asemenea, mai greu de manipulat de către publicitate, politicieni sau presă… Va fi un om mai bun.“ spune directorul editurii Cartea Copiilor, dl. Alex Călin.

Alături de "Omida mâncăcioasă", editura Cartea Copiilor a lansat și primele două titluri din seria lui Eric Carle “Prima mea carte”. “Prima mea carte despre numere” și “Prima mea carte despre culori” sunt concepute astfel încât copiii să poată învăța unele dintre culorile obișnuite sau numerele printr-un joc simplu si amuzant. Cărțile sunt cartonate integral și foarte rezistente, iar paginile au un design deosebit – sunt tăiate pe jumătate, copiii fiind invitați să găsească culoarea sau numerele din partea de sus a fiecărei pagini, căutând printre ilustrațiile din partea de jos.

ARTICOLE SIMILARE

Promenada Mall ⎪ Expoziția de artă „Hot Lagoon”

Ciocîrlan

Sophia Loren revine pe marele ecran după o absență de 10 ani

Andreea Damian

Filmul „Mank”, o odă somptuoasă pentru vechiul Hollywood

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

Coral viu: culoarea anului de la Pantone – cu care ne mințim în 2019

realitatea

Vedete nascute pe 3 septembrie!

realitatea

Scrie un comentariu