Home > Sex-Relatii > Dragoste > Este iubirea simtita diferit de femei fata de cum este simtita de barbati?

Este iubirea simtita diferit de femei fata de cum este simtita de barbati?

Cu siguranta exista deosebiri in modalitatea de gandire si in perspectiva asupra vietii intre femei si barbati insa, cand vine vorba de sentimente, ce se intampla? Este oare iubirea un sentiment pe care cu totii il traim la fel? Sau unii dintre noi il percep diferit fata de ceilalti? Iubesc femeile mai cu ardore decat barbatii?

Iubirea este cu siguranta sentimentul ce innobileaza fiinta umana si probabil singurul sentiment in fata caruia nu putem riposta. Ne face ori mici, ori uriasi, ba ne urca pe culmile cele mai inalte ale existentei noastre, ba ne coboara pana in cele mai adanci locuri. Asa este ea, iubirea, capricioasa, unica, indecisa, puternica, nascatoare de emotii frumoase, dar si distrugatoare in acelasi timp, misterioasa si incapatanata. Poate fi totul sau nimic.

Cum societatea cenzureaza sentimentele barbatilor…

Pe la inceputurile noastre ideea de iubire putea fi in mare parte perceputa prin intermediul cartilor, astfel ca atat femeile, cat si barbatii imparteau aceleasi idei despre dragoste. Odata cu evolutia tehnologiei insa, societatea a inceput sa perceapa expunerea sentimentelor barbatilor drept o dovada de slabiciune. Acestia iubesc poate la fel de puternic precum femeile, insa nu-si expun sentimentele. Femeile, pe de alta parte, sunt percepute ca fiinte sensibile, rasfatate care trebuie sa iubeasca si care varsand cateva lacrimi din dragoste devin cu atat mai frumoase, mai femei. Biologic vorbind, barbatii nu elibereaza, spre deosebire de femei, oxitocine, adica „hormonul fericirii” cum i se mai spune, care ii ofera femeii increderea de a vorbi despre sentimentele sale. Testosteronul, in schimb, reduce forta oxitocinelor astfel ca, pentru barbati, a vorbi despre sentimente devine mai degraba o povara, decat o placere.

este-iubirea-simtita-diferit-de-femei-fata-de-cum-este-simtita-de-barbati1Cu toate acestea barbatii sufera mai mult…

Prietenii nostri psihologi sustin ca barbatii, de pilda, devin mult mai afectati in cazul unei despartiri dureroase si sunt, de altfel, cei care calca pragul cabinetelor de specialitate avand ganduri suicidale. De altfel, un studiu facut pe 1000 de persoane cu varste cuprinse intre 18 si 23 de ani, arata ca barbatii sunt mult mai sensibili in urma unei despartiri decat femeile. Acestia se pare ca se lasa bantuiti de ideea ca femeia ce a fost a lor s-ar putea afla in bratele unui alt barbat. Faptul ca ei nu se exteriorizeaza pentru ca ar putea fi catalogati drept slabi ori „uncool”, le adanceste si mai mult suferinta. Femeile, in schimb, se afla intotdeauna in mijlocul unui cerc de prietene dispuse sa le asculte lamentarile.

Motive?

Studiile arata ca ego-ul masculin este cu mult mai ranit in urma unei despartiri, acestia neavand un suport emotional in momentul in care o relatie se termina. Barbatii, in genere, sunt cu mult mai dependenti decat femeile de un sprijin emotional. Pe langa aceasta, aceleasi studii arata ca cel mai adesea femeile sunt cele care pun punct unei relatii, tocmai de aceea barbatii sunt cei care raman intr-o stare de vid existential.

Ceea ce trebuie, insa, inteles este ca indiferent ca vorbim de femei ori barbati, iubirea este indispensabila oricarei fiinte, iar despartirea oricand ar veni ea si oricare ar fi motivele aparitiei, este extrem de dureroasa atat pentru o femeie, cat si pentru un barbat. Faptul ca barbatul este mai afectat nu este un motiv pentru care sa ne simtim, noi femeile, mai puternice in fata lor, ci din contra, mult mai atente fata de acestia.

Vezi si: 

https://www.tabu.ro/dragostea-muza-cea-mai-de-pret-artistilor/  

https://www.tabu.ro/de-ce-ne-indragostim/  

https://www.tabu.ro/ce-nu-este-dragostea/


Articole asemanatoare
Ştiai care sunt diferenţele dintre femei şi bărbaţi? (partea I)

Comenteaza acest articol

Este iubirea simtita diferit de femei fata de cum este simtita de barbati?

by Andreea Soare   2 min
0