Tabu
lifestyle

Exclusiv Tabu.ro, interviu cu Emanuel Xavier

Emanuel Xavier este una din vocile cele mai tinere și puternice din poezia americană actuală. Mândru de a fi Latino și gay, Emanuel se descrie pe sine ca o persoană îndrăzneață, controversată, provocatoare, spirituală și sexy. Următorul său volum, ‘If Jesus Were Gay & other poems’ urmează să fie lansat în această primăvară și este un volum foarte personal, dar despre care artistul spune că speră să fie în același timp unul universal.

Tabu.ro: Faptul că azi poți vorbi despre o identitate compozită, etnică și sexuală înseamnă un progres pentru drepturile comunităților din care provii?

EX: Cred că există progres dacă există și artiști ca mine, dar sunt conștient că nu mă voi bucura niciodată de succesul sau recunoașterea de care se bucură artiștii straight din cultura mainstream. Vizibilitatea nu crește în mod deosebit nici dacă creez dialog sau îi enervez pe cei care și-ar dori să tac din gură pur și simplu.

Tabu.ro: Poeziile tale vorbesc frecvent despre o Americă diversă într-un limbaj foarte vizual. Simți că trebuie să te distanțezi de o așa numită normă din cultura mainstream?

EX: Faptul că mass media nu exploatează decât aspectele cele mai proeminente ale culturii din SUA înseamnă automat că lumea nu vede diversitatea foarte mare din SUA. Dacă nu aș spune că mă distanțez de concepția tradițională despre ce înseamnă un american pentru celelalte nații, aș spune că am valori și idealuri foarte diferite de americanul de rând.

Tabu.ro: Cât de important este pentru tine ca artist faptul că ești gay? Și cum influențează cariera ta de activist?

EX: Faptul de a fi gay documentează mare parte din munca mea. Pot vedea lumea dintr-un punct de vedere mai deschis la minte decât dacă aș fi fost heterosexual. Nu vreau să spun că nu există persoane hetero care nu văd lumea diferit. Nu am de unde să știu cum ar fi fost viața mea dacă eram hetero, iar faptul de a fi gay este o parte importantă din ceea ce sunt. Am trăit în ură de sine pentru că sunt gay atât de mult timp încât acum munca mea ca activist pentru dreptul de a iubi are sens. Am crescut cu credința că singura cale de a supraviețui este frica, iar eu nu sunt genul acesta de persoană. Sunt conștient că sunt mai vulnerabil încercând să fiu public și articulat, dar mi-ar fi mai frică dacă aș păstra tăcerea.

Tabu.ro: Ai experimentat cu scrisul, performance, muzică și actorie. Ce altă formă de exprimare artistică ai alege pentru canalizarea creativității tale?

EX: Tocmai am confirmat o versiune coregrafică pentru o selecție din albumul meu de spoken word & muzică ‘Legendary’ pentru parada gay din NY la El Museo del Barrio. Nu voi recurge personal la dans, dar voi fi prezent pe scenă și sunt foarte încântat de această perspectivă.

Tabu.ro: Ca victimă a abuzului și violenței, ai găsit puterea să vorbești despre asta. Care este sfatul tău pentru persoanele care vin dintr-un trecut de abuz?

EX: Să găsească supape creative, orice ar însemna asta. Când ai suferit, trebuie să știi să îți exprimi mânia și durerea. Pericolul de autodistrugere este acolo și oamenii trebuie să știe prin ce treci. Este păcat că uneori trebuie să suferim pentru a aprecia ce este într-adevăr frumos în viață. Ultimul vers al poemului meu ‘Legendary’ spune că ‘stelele nu sunt de găsit numai în cer dar și în noi’, iar eu cred asta din tot sufletul.

ARTICOLE SIMILARE

Kate Winslet s-a despărțit de Sam Mendes

realitatea

Corina Vladescu, fashion assistent in staff-ul Madonnei

realitatea

Un corp de Victoria’s Secret! La 39 de ani, Cameron Diaz arata superb in costum de baie

realitatea

Şi MAMA VITREGĂ a Antoniei este SEXY RĂU

MUST SEE: Tirana

realitatea

Reactia incredibila a unui tigru cand un bebelus se apropie de el (FOTO)

Scrie un comentariu