Home > Agenda > Exclusiv Tabu.ro: Interviu cu Eytan Fox și Gal Uchovsky

Exclusiv Tabu.ro: Interviu cu Eytan Fox și Gal Uchovsky

Eytan Fox și Gal Uchovsky se cunosc de mai bine de 20 de ani și de atunci locuiesc și lucrează împreună. Filmele lor, ‘Yossi & Jagger’, ‘Să mergi pe apă’ și ‘Balonul’, pentru care Eytan semnează regia, iar Gal scenariul, au toate șansele să devină, dacă nu au devenit deja, filme cult gay. Întâlnirea cu ei este una răcoritoare: deși sunt vipuri în Israel și peste tot în lume, sentimentul pe care ți-l oferă este de reîntâlnire a unor vechi prieteni.

Tabu.ro: Ce-a fost mai întâi? Dragostea sau munca?
GU: O prietena mi l-a prezentat pe Eytan în legătură cu un proiect universitar. Ne-am îndrăgostit și am devenit un cuplu. Eytan încă studia regia când am început să îl ajut cu filmele și la un punct ne-am hotărât să lucrăm împreună.

Tabu.ro: Åži cum lucrați împreună?
GU: Eytan este cel care vine cu ideea. Apoi discutăm despre asta și construim povestea. Apoi el scrie desfășurătorul, iar eu scenariul.

Tabu.ro: Personajul gay e omniprezent în filmele voastre.
GU: Da, facem filme cu tematică gay pentru că și eu și fanteziile mele suntem gay. O poveste de dragoste între doi bărbați mă va interesa întotdeauna mai mult.

Tabu.ro: Gal, cu care din personajele tale te-ai împrieteni?
GU: Sunt prieten la toartă cu Knut Berger (Axel din ‘Să mergi pe apă’) pentru că este exact ca personajul din film. Iar din filmul ‘Balonul’ m-aș împrieteni cu Yali, cea care lucrează la cafenea.

Tabu.ro: Iar tu, Eytan, ai apărut pe o ‘scandaloasă’ copertă de Time Out îmbrățișat de un Lior Ashkenazi (Eyal din ‘Să mergi pe apă’) complet dezbrăcat.
EF: Trebuie să mă îndrăgostesc de actorii mei pentru a face un film. Întotdeauna este o poveste de dragoste. Åži chiar dacă este numai platonică și îl scoate pe Gal din sărite, are toate semnele unei aventuri amoroase.

Tabu.ro: Personajele voastre sunt extraordinar de seducătoare și familiare: sunt prietenii noștri, vecinii noștri, familia noastră. Asta în condițiile în care alți creatori de film se chinuie să ne arate ce e dureros, patologic și neapărat sfășietor.
GU: Eytan și cu mine nu știm să creăm alt tip de personaj. Noi suntem foarte la locul nostru. Adică, fiind gay și out și destul de vehemenți, lumea poate să creadă că suntem extremiști când de fapt noi suntem foarte cuminți. Nu experimentăm nici cu sexul și nici cu altceva. În filmele noastre, fiecare personaj este ca un oaspete, așa că ne purtăm frumos cu el și în oferim destul spațiu în care să explice publicului cum este.

Tabu.ro: Gal, cum lucrezi la dialogul personajelor tale? Este strălucitor!
GU: Mie îmi vine foarte ușor. Am scris ani de-a rândul pentru presă și întotdeauna am știut cum să redau spusele celor intervievați astfel încât să pară reale. Când scriu un scenariu, dialogurile curg. Åži curg chiar și când le rescriu. Asta pentru că vreau să sune ca și cum ar fi conversații reale.

Tabu.ro: Ați avut vreodată de suferit din cauza tematicii filmelor voastre?
EF: Gal și cu mine suntem cunoscuți în Israel. Gal este star TV și cred că toată lumea a auzit de noi. Așadar primesc cu zâmbetul pe buze filmele noastre.

Tabu.ro: N-ați fost premiați numai pentru conținutul gay al filmelor voastre la festivaluri de specialitate; ci și pentru calitate filmografică. Åži cu toate acestea, filmele voastre sunt deseori filme ‘gay’.
EF: Eu fac filme punct. Filmele sunt mai mult decât povești. Sau, dacă vreți, includ și o poveste despre cum se face un film. Muzica e doar unul din instrumentele pe care le poți folosi în filme. Nu am nicio problemă când cineva spune că fac filme gay, dar cred că se privează de mare parte din experiența filmului dacă etichetează așa filmul.

Tabu.ro: Dacă ar fi să începeți ceva total nou împreună, ce ați face?
EF: Probabil am crește un copil.


Loading...

Comenteaza acest articol

Exclusiv Tabu.ro: Interviu cu Eytan Fox și Gal Uchovsky

by realitatea   3 min
0