Home > Lifestyle > Stiri > Exclusiv Tabu.ro, interviu Gareth Thomas

Exclusiv Tabu.ro, interviu Gareth Thomas

Gareth Thomas, unul din cei mai cunoscuți galezi, care se bucură de o carieră internațională strălucită în rugby, și-a făcut comingout-ul în decembrie 2009 în mod public, reducând distanța între agresivitatea lumii rugby-ului și sporturilor în general și diversitatea din afara terenului. Ca un prim caz de jucător de rugby în mod declarat gay, Gareth Thomas ne vorbește despre primele două luni care au trecut de la actul său public de sinceritate.

Tabu.ro: Majoritatea reacțiilor presei au fost pozitive. Ai întâlnit totuși și reacții negative?

GT: Sincer, reacțiile au fost în totalitate pozitive. Fanii, jucătorii, presa, prietenii – toți mi-au acordat sprijinul lor. Am fost uimit de mulțimea scrisorilor și emailurilor primite din întreaga lume, din Brazilia, SUA, Africa de Sud și întreaga Europă. Când am jucat cu fostul meu club din Toulouse, în weekendul în care am făcut publică povestea mea, am fost aplaudat în momentul în care am intrat pe teren, și la fel și la clubul meu din Cardiff, unde întotdeauna sprijinul fanilor a fost unul masiv.

Tabu.ro: Comingout-ul unui jucător de rugby nu are cum să fie ușor. De ce ai ales să faci acest pas?

GT: Decizia a fost luată în funcție de mai mulți factori și vine într-un moment din viața mea în care totul mergea perfect. Pe teren totul era în regulă, familia mea mi-a arătat sprijin în decizia luată și la fel și prietenii și am avut în jurul meu oamenii de care aveam nevoie să fac acest pas. E ceva foarte personal, deci nu pot să spun acum altcuiva să facă același pas, numărul factorilor personali pe care trebuie cineva să îi ia în considerare este prea mare când vorbim de comingout.

Și nu am de gând să spun că a fost ușor, bineînțeles că mi-a fost teamă, nu aveam de unde să știu care avea să fie reacția. Aveam sentimentul că totul va fi ok, parte din coechipierii mei știau deja și nu mi-au dat de înțeles că nu mă acceptă, dar nu se știe niciodată. Lăsând povestea asta la o parte, eu sunt un jucător de rugby, și sper ca așa să-și amintească lumea de mine. Am făcut ceea ce am făcut pentru că am simțit nevoia să o fac, și voiam să arăt lumii întregi că se poate și astfel să ajut cât mai multe persoane.

Tabu.ro: Am mai văzut jucători de rugby alăturându-se campaniilor pro-gay în Australia, jucători de rugby care au pozat nud pentru calendare, conștienți de numărul mare de fani gay, dar nu am văzut povești de comingout din lumea rugbyului.

GT: Este cu siguranță prima dată în rugby, așa că sigur lumea rugbyului este o lume diferită din această perspectivă. Până acum nimeni nu și-a făcut comingout-ul, poate nici nu au simțit nevoia. Nici eu, pentru mult timp, nu am simțit că a spune că sunt gay m-ar ajuta în cariera în rugby, tot ce îmi doream era să fiu un jucător renumit. Acum sunt într-o poziție suficient de puternică și simt că atitudinile se schimbă și de aceea am simțit că pot face acest pas.

Tabu.ro: Gestul tău este un precedent necesar pentru sportivii tineri din orice domeniu. Crezi că va fi mai ușor pentru alți sportivi să-și facă, în lumina exemplului tău, comingout-ul?

GT: Nu pot spune dacă va fi mai ușor. Ce pot spune, în schimb, este că le-am dat oamenilor de înțeles că poți fi gay și poți face sport de performanță. Vreau ca sportivii de toate vârstele să-și dea seama că faptul de a fi gay nu trebuie să îi oprească să joace și nici nu este ceva ce trebuie ascuns. Văzând reacțiile celor din jurul meu, îmi dau seama că a meritat fiecare pas.

Articole asemanatoare
Ce este gay la campionatul de fotbal
Angajatul gay : sfaturi pentru locul de muncă
Copiii gay ai celebrităților
Exclusiv Tabu.ro, interviu cu Joe Oppedisano

Comenteaza acest articol

Exclusiv Tabu.ro, interviu Gareth Thomas

by realitatea   2 min
0