Home > Fashion > Exclusiv Tabu.ro: Ultimul interviu al lui Jean-Paul Gaultier inainte de a pleca de la Hermes

Exclusiv Tabu.ro: Ultimul interviu al lui Jean-Paul Gaultier inainte de a pleca de la Hermes

Dupa show-ul Hermes, Jean-Paul Gaultier a fost invadat de jurnalisti pentru declaratii despre ultima sa colectie pentru compania inventatoare a gentilor care atarna pe cele mai privilegiate maini – Birkin si Kelly. Insa Gaultier n-a fost extrem de generos in informatii.

A ales sa se destainuie in exclusivitate, unei personalitati pe masura sa. Si cu cine putea sa stea la “parole”  despre despartirea de unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata bunurilor de lux daca  nu cu reputatului critic de moda irlandez, Godfrey Deeny?!

Am privilegiul de a va impartasi o parte din marturisirile inedite ale designerului francez despre experienta sa la Hermes.

Cele mai puternice amintiri pe care le am  sunt legate de colectiile pe care le-am realizat pe vremea cand nu stiam cum sa le fac deloc.


Asadar, prima amintire este aceea cand m-am decis s-o fac la propunerea domnului Dumas (nn: Jean-Louis Dumas Hermes, a cincea generatie a conducatorilor afacerii de familie, care, prin abilitatile sale strategice in afacerea cu bunuri de lux, a inscris clanul Hermes pe lista Forbes a miliardarilor.), fiindca m-a intrebat la cine s-ar putea gandi sa-l inlocuiasca pe Martin Margiela cand acesta s-a retras. I-am dat cateva nume, insa dupa ce ne-am despartit mi-am zis: Oh! De fapt, mi-ar placea sa fac eu treaba asta. Asa ca l-am intrebat de ce nu eu?! Iar el mi-a rapuns ca e placerea lui. Aceasta e prima amintire.


A doua ar fi aceea cand am intrat in Casa Hermes pentru prima oara. A fost ca un cadou pentru mine, pentru ca nu stiam prea multe despre asta. Sa fiu onest, eram cam superficial, asa ca Hermes nu intra in cultura mea de baza, cel putin nu Casa de pe Rue St. Honore, care e ea insasi un muzeu in toata regula.

Apoi, numarul trei – atelierele, care sunt unice, fantastice. Sa vad cum se lucreaza, ce tehnologie au, cum fac lucrurile, a fost o mare experienta pentru mine.


A! Si patru! Numarul patru a fost primul show de moda. Am plans la el. Haha! Era primul show de moda pentru Hermes! De fapt, am plans si pentru primul meu show couture, am plans si pentru primul meu show, iar atunci se intampla din nou o mare premiera. Era prima data cand cream pentru altcineva.

Intrebat cu ce ganduri venise la inscaunarea ca sef al departamentului de design al Hermes, Gaultier a declarat ca ce si-a dorit mai mult din aceasta colaborare a fost sa pastreze identitatea casei de moda. Astfel, colectiile au gravitat obsesiv in jurul elementelor de echitatie, ce au facut brandul recognoscibil international.

“De la inceput am avut idea aceasta de a respecta codul Hermes. E ca si cand cineva a scris o carte si dupa tu vrei s-o transpui in cinematograf, sa spunem. Trebuie sa respecti idea cartii cu tot ce presupune si sa-ti pui, bineinteles, si propria viziune. Asa ca si pentru mine a fost acelasi lucru, pentru ca am respectat AND-ul Hermes, insa l-am respectat prin ochii mei, prin sentimentele mele, prin emotiile mele.  M-am gandit ce i-ar placea clientului Hermes.

Sunt atatea case de moda care n-au nicio identitate. Cred ca atunci cand ai ceva, o indentitate, e normal sa lucrezi cu ea. Eu, spre exemplu, cand am inceput sa lucrez pentru Pierre Cardin, Pierre Cardin avea o identitate. Apoi am inceput sa conturez Jean-Paul Gaultier, care nici macar nu era un Jean-Paul Gaultier, pentru ca la vremea aceea inca nu aveam o identitate. Insa incercam sa obtin esenta Cardin cat de mult puteam, asa cum imi imaginam eu ca este Cardin. Tot la fel a fost si cu Hermes, la care am adaugat un pic de ironie si de gluma. M-am jucat un pic cu elementele, cum ar fi curelele cu cozi de cal aplicate pe ele. Nu uita ca ni s-a spus ca suntem primul magazin sado-masochist din lume. Haha!”

Iar acum urmeaza intrebarea de o suta de puncte, pe care toti o asteapta. Aceea care sa-l determine sa numeasca ce este mai dificil pentru el legat de faptul ca aceasta colaborare s-a incheiat.

Trebuie sa vedem. Sau poate ca nu-mi dau eu seama acum, sa fiu sincer. Dar momentan au trecut sapte ani. E mult, nu? Deci e fabulous, grozav… A fost ca o poveste de dragoste si stii ca orice poveste, la un moment dat, ia sfarsit.”

Spiritul jovial a incheiat in aceeasi nota vesela  si cand a venit vorba de vacantele sale, de care a cam fost privat in ultimii ani. Pe langa continuarea activitatilor legate de propriile colectii, JP Gaultier planuieste sa se intoarca in Australia si-n alte locuri pe care le-a punctat ca turist doar in graba.

Cred ca sunt atat de multe locuri de vizitat!… Poate acum o sa gasesc timp sa merg sa vizitez. Haha! Voila! Si-ti voi spune dupa.”

Jean Paul Gaultier, dupa sapte ani de colectii minunate pentru Hermes, a pus punct unei pagini esentiale din istoria modei. Insa cartile vorbesc mai departe despre colectiile proprii.

Eu astept nerabdatoare sa vad in ce calatorie imaginara o sa ne mai invite designerul incepand cu sezonul haute couture din ianuarie 2011.

 

 

 

 

 

 

 

Articole asemanatoare
Hermes si LVMH se casatoresc prin forta. Prin forta Bursei.
Jurnalul unei fashioniste: După șapte ani de succes nebun, Hermes și Jean Paul Gaultier își spun au revoir.
Jurnalul unei fashioniste: Alexander McQueen a ales sa ne priveasca de sus. God save the Queen and McQueen!

Comenteaza acest articol

Exclusiv Tabu.ro: Ultimul interviu al lui Jean-Paul Gaultier inainte de a pleca de la Hermes

by realitatea   3 min
0