Tabu
Image default
CULTURE Slider

Expert ONU: Bogații vor plăti ca să scape de caniculă și foame

Lumea este din ce în ce mai expusă riscului de „apartheid climatic”, în care bogatul plătește pentru a scăpa de căldură și de foame cauzată de criza climatică în creștere, în timp ce restul lumii suferă, a declarat luni un expert ONU pentru drepturile omului.

Raportorul special al Naţiunilor Unite privind sărăcia extremă şi drepturile omului, Philip Alston, a declarat că impactul încălzirii globale va submina nu numai drepturile fundamentale la viață, apă, alimente și locuință pentru sute de milioane de ape ci și democrația și sistemul legislativ. Alston critică măsurile pașnice „inadecvate” adoptate de ONU, state, ONG-uri și întreprinderi, declarând că acestea sunt „în întregime disproporționate față de urgența și magnitudinea amenințării”.

Raportul, care va fi prezentat săptămâna viitoare în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, se bazează pe cercetări care prevăd că schimbările climatice ar putea lăsa 140 milioane de persoane fără adăpost în ţările în curs de dezvoltare până în 2050. Acesta a spus că cel mai mare impact al crizei climatice ar fi asupra celor care trăiesc în sărăcie, mulți dintre ei pierzând accesul la alimente și apă.

„Schimbările climatice amenință să anuleze progresul din ultimii 50 de ani în materie de dezvoltare, sănătate globală și reducerea sărăciei”, a spus Alston, potrivit The Guardian. Țările în curs de dezvoltare vor suporta aproximativ 75% din costurile crizei climatice, se spune în raport, deși produc doar 10% din emisiile de dioxid de carbon. „În mod pervers, în timp ce săracii sunt responsabili doar pentru o mică parte din emisiile globale, ei sunt cei care vor plăti preţul schimbărilor climatice şi care au cea mai mică capacitate de a se proteja”, a declarat expertul ONU, care a adăugat că „democrația și statul de drept, precum și o gamă largă de drepturi civile și politice sunt în pericol”.

Impactul crizei climatice ar putea crește diviziunile, crede Alston. „Riscăm să vedem scenariul unui ‘apartheid climatic’ în care oamenii bogaţi plătesc pentru a scăpa de caniculă, de foame şi de conflict, în timp ce restul lumii este lăsat să sufere”.

ARTICOLE SIMILARE

Un nou sezon “Neveste Disperate-

realitatea

Top 10 cele mai fierbinti scene de dragoste din filme

realitatea

Încă un oraș european a pornit o ofensivă împotriva turiștilor

Andreea Damian

Inteligența artificială poate ajuta la identificarea afecțiunilor cardiace

Andreea Damian

Povestea bărbatului care a născut și și-a alăptat copilul. A luat o decizie tranșantă

Andreea Damian

5 semne că relația ta nu mai poate fi salvată

Andreea Damian

Scrie un comentariu