Tabu
LIFESTYLESlider

Facebook detox | Avantajele deconectării

Ai mai încercat până acum o detoxifiere de Facebook? Ei bine, căderea de luni seară a celei mai populare platforme de socializare din lume te-a ajutat puțin. Există cercetări care arată că probabil ești mai puțin stresat – pauza de Facebook poate avea unele efecte surprinzătoare asupra bunăstării tale.

Probabil până la această oră ai parcurs deja fluxul de pe Facebook! Și dacă ești ca majoritatea oamenilor, această navigare – uneori pasivă, uneori activă – are loc de mai multe ori pe tot parcursul zilei. În stația de autobuz, în metrou, în lift, așteptând să ți se aducă prânzul la job…

Omniprezentul rețelelor sociale ne-a determinat pe mulți dintre noi să încercăm detoxifierea digitală. Gigantul tehnic Apple a dezvoltat un instrument pentru a ajuta oamenii să se dezlipească de telefoanele lor. Și chiar și cercetătorii proprii Facebook au recunoscut că navigarea pe rețelele sociale poate face oamenii să se simtă rău.

Dar ce efect are Facebook asupra sănătății noastre mentale? Și chiar funcționează detoxifierile digitale? Stephanie Tobin de la Școala de Psihologie a ACU a făcut echipă cu Eric Vanman și Rosemary Baker de la Universitatea din Queensland pentru a testa efectele pe care le-ar avea un detox de Facebook asupra stresului și bunăstării. Ideea studiului, care a fost publicat în Journal of Social Psychology, a venit din propria experiență a dr. Vanman de a-și șterge temporar contul de Facebook.

Detoxifierea digitală funcționează … cel puțin pe termen scurt

Studiul, intitulat „Povara prietenilor online”, a implicat 138 de utilizatori activi de Facebook, cu 60 de participanți „Fără Facebook” timp de cinci zile, iar restul continuând să stea pe Facebook ca de obicei. Participanților li s-au prelevat probe de salivă înainte și după perioada de testare pentru a măsura indicatorul de stres, cortizolul și li s-au adresat, de asemenea, o serie de întrebări despre stresul perceput și bunăstarea.

Cu toate acestea, în ciuda reducerii stresului fiziologic în grupul Fără Facebook, stresul perceput nu s-a schimbat – sau, după cum a spus dr. Vanman, „nu știau că stresul lor scăzuse”. Și poate cel mai surprinzător, reducerea stresului a adus niveluri mai scăzute de bunăstare în timpul celor cinci zile de detoxifiere. „Mulți din grupul No Facebook au fost fericiți să revină pe Facebook după pauză”, a spus dr. Tobin. „S-au simțit deconectați social, deoarece au fost efectiv întrerupți din rețeaua lor în acele cinci zile.”

Studiul arată că am putea ieși de pe Facebook mai puțin de o săptămână. Volumul mare de informații de pe platformă poate fi procesat mult, lucru pe care mulți utilizatori îl consideră impozant din punct de vedere emoțional. Acest lucru, susține dr. Vanman, ar putea însemna că mersul pe bicicletă între perioadele de utilizare activă și detoxifiere ar putea fi benefic.

ARTICOLE SIMILARE

Kit Harington, decizie importantă după încheierea serialului „Game of Thrones”

Andreea Damian

Șase motive pentru care merită să-ți faci saună facială cel puțin o dată pe săptămână

Andreea Damian

Care e cea mai sexy vedetă în costum de baie?

Cine este Roxen, reprezentanta României la Eurovision

Tabu Tabu

Biroul de presă al Melaniei Trump furios după ce rapperul T.I. a “dezbrăcat-o” pe prima doamnă

realitatea

Schimbările climatice provoacă răspândirea virusurilor fatale la mamiferele marine

realitatea

Scrie un comentariu