Tabu
Image default
LIFESTYLE Slider

Fast fashion | Închirierea hainelor, mai puțin „verde” decât aruncarea lor

Transportul și curățarea chimică le fac cea mai proastă opțiune ecologică pentru consumatorii de modă, potrivit unui studiu.

Un studiu a dezvăluit că închirierea hainelor, recunoscută de mult ca unul dintre „răspunsurile” la criza de sustenabilitate a modei, este mai nocivă pentru planetă decât aruncarea lor. Studiul, publicat de revista științifică finlandeză Environmental Research Letters, a evaluat impactul asupra mediului a cinci moduri diferite de a deține și arunca haine, inclusiv închirierea, revânzarea și reciclarea.

S-a constatat că închirierea hainelor a avut cel mai mare impact climatic dintre toate. Costul de mediu ascuns se regăsește în costurile de livrare și ambalare. Închirierea implică o cantitate mare de piese de transport. Curățarea chimică este, de asemenea, dăunătoare pentru mediu, potrivit The Guardian.

Închirierea hainelor a fost gândită la alternativa durabilă la moda rapidă, popularizată de companii precum Rent the Runway și personalități publice precum Carrie Symonds, care și-a închiriat rochia de mireasă și ținutele ei pentru conferința G7. Gwyneth Paltrow este pe tabloul Rent the Runway și Ralph Lauren a anunțat o gamă de închiriere.

Moda generează 5% din emisiile globale

Sectorul în creștere, care, potrivit GlobalData, va avea o valoare de 2,3 miliarde de lire sterline până în 2029, a fost susținut ca o posibilă soluție la criza de mediu a modei. Un raport al Forului Economic Mondial din acest an a sugerat că industria generează 5% din emisiile globale.

Cu toate acestea, în loc să rezolve criza de mediu a modei, închirierea ar trebui recategorizată. „Ar trebui să ne gândim la închiriere ca la cumpărături la mâna a doua”, a spus Dana Thomas, autorul cărții Fashionopolis: The Price of Fast Fashion and the Future of Clothes.

Studiul a constatat că multe firme de închiriere utilizează în mod greșit termenul „economie circulară” – sistemul în care hainele sunt transmise de la persoană la persoană înainte de a fi reciclate – ca formă de spălare verde. Cercetarea mai sugerează că cel mai durabil mod de a consuma moda este să cumperi mai puține articole și să le porți cât mai mult timp.

ARTICOLE SIMILARE

Meghan Markle își găsește inspirația pe YouTube, când vine vorba de machiaj

Andreea Damian

Sfaturi de frumusețe de care orice femeie trebuie să țină cont

Andreea Damian

La Casa de Papel altfel. Magie din hârtie cu Simon Schubert

Ciocîrlan

A murit ultima supraviețuitoare din „Pe aripile vântului”

Andreea Damian

Telefonul Dior

realitatea

A fost inventat robotul care spală pe cap

realitatea

Scrie un comentariu