Home > Lifestyle > Fata afgană forțată de părinți să fie fiul pe care nu l-au putut avea

Fata afgană forțată de părinți să fie fiul pe care nu l-au putut avea

fata afgană

În Afganistan, presiunea asupra familiilor de a da naştere unor băieţi are rezultate cutremurătoare. Iar Sitara Wafadar este un astfel de exemplu. Fata afgană trăiește deghizată într-un băiat de mai bine de un deceniu, forțată de părinții săi să fie „fiul” pe care aceștia nu l-au putut avea niciodată. Tânăra mai are cinci surori și a acceptat să trăiască precum un bărbat, pentru a câștiga un ban în plus.

„Bacha posh”, în traducere „îmbrăcat ca un băiat”. Iată un termen care s-ar putea să nu le spună multe unora, dar care descrie o viață sau o parte importantă din viața unor fete din Afganistan. Acolo, multe familii aleg să își îmbrace și să își crească fetele ca pe niște băieți până la vârsta putertății (în cazul în care nu au băieți în familie).

Este și cazul acestei fete afgane, de 18 ani. Sitara Wafadar locuiește împreună cu familia ei foarte săracă într-o casă din cărămidă, în provincia Nangarhar din estul Afganistanului. Pentru cea mai mare parte a vieții ei, Sitara s-a deghizat și s-a prefăcut că este băiat la insistențele părinților care și-au dorit un fiu.

În fiecare dimineață se îmbracă în haine bărbătești afgane și își acoperă părul lung cu o eșarfă. Uneori, își schimbă vocea pentru a-și ascunde adevărata identitate.

„Nu mă consider niciodată o fată”, spune fata afgană care lucrează împreună cu tatăl ei la o fabrică de cărămidă, timp de șase zile pe săptămână. Doar așa plătește datoriile pe care părinții ei le fac și își hrănește surorile.

Tatăl ei o consideră fiul său cel mare pe care niciodată nu l-a putut avea. Și din cauza acestor credințe, Sitara își permite să se comporte ca un bărbat, fără a i se reproșa nimic, deși dincolo de haine se ascunde o tânără frumoasă. „Când mă duc la lucru, majoritatea oamenilor nu-și dau seama că sunt fată”, spune Sitara, mândră că se poate bucura de privilegiile unui băiat. „Dacă și-ar da seama, aș avea probleme mari, ba chiar aș putea fi răpită”, a adăugat ea.

Fiind fata mai mică a familiei, toată responsabilitatea cade pe umerii Sitarei. Ea trebuie să își întrețină întreaga familie și să acopere cheltuielile mamei sale bolnavă de diabet.

În societatea afgană, neputinţa de a avea născuţi băieţi, deci de a aduce pe lume o persoană capabilă să muncească şi să-şi întreţină familia, lucru care nu-i este permis unei femei, te situează cu câteva trepe mai jos din punct de vedere social.

Ruşinea de a nu avea măcar un băiat în familie a dat naştere în Afganistan unui obicei despre care nu s-au ştiut prea multe până în 2010, „bacha posh“, aşa cum sunt numite aceste fete-băieţi în Afganistan.

În societatea afgană, un băiat poate să se joace afară şi să se plimbe nestingherit, să meargă cu bicicleta şi să stea împreună cu ceilalţi băieţi sau în compania bărbaţilor. O fată este mult mai îngrădită din toate punctele de vedere.


Fata afgană forțată de părinți să fie fiul pe care nu l-au putut avea

by Andreea Damian   2 min
1