Tabu
Image default
LIFESTYLESlider

Femeile care au mai mulți copii îmbătrânesc mai greu?

Zilele trecute am dat peste un articol care mi-a stârnit curiozitate. Spune așa: cu cât are mai mulți copii, cu atât mai greu îmbătrânește femeia. Aceasta părea să fie concluzia unei echipe de cercetători din Canada, care a desfășurat un studiu menit să demonstreze faptul că femeile care nasc mai mulți copii trăiesc mai mult.

Și dacă asta e soluția pentru o viață îndelungată, atunci să facem copii! Mulți! Lăsând însă ironia la o parte, studiul oamenilor de știință canadieni arată că numărul copiilor pe care o femeie îi naște poate avea un efect asupra ratei de îmbătrânire a corpului – încetinind procesul de îmbătrânire. Acest lucru contrazice ideea general acceptată că mai mulți copii accelerează procesul de îmbătrânire.

Se pare că fenomenul este legat de telomerii din corpul mamei, care încetinesc procesul de îmbătrânire. Să lămurim puțin ce este un talomer.

Telomerul (din gr. telos – capăt și meros – parte) reprezintă o regiune de ADN repetitiv situat la capătul fiecărui cromozom liniar a majorității organismelor eucariote și a unor procariote. Rolul principal al telomerilor este de a împiedica unirea a doi cromozomi prin unirea neomoloagă a capetelor.

De asemenea, datorită prezenței telomerilor, pierderea informației genetice în timpul procesului de replicare este minimă. Telomerii se scurtează odată cu trecerea anilor și din cauza unor maladii. Exista teorii care leagă micșorarea lungimii telomerilor de procesul îmbătrânirii și de apariția unor boli specifice bătrânetii, și implicit, durata vieții individului de lungimea telomerilor.

Odată cu diminuarea importantă a telomerilor, cromozomul își pierde stabilitatea și apar numeroase rearanjări cromozomice determinând moartea celulară (apoptoză), sau intrarea într-o stare numită senescență replicativă. Unele exemple fizice comune pot fi observate la piele și păr, care sunt cel mai afectate de scurtarea talomerilor, deoarece acestea se refac cel mai des.

Studiul – care a evaluat un grup de 75 de femei din Guatemala indigene pe parcursul a 13 ani – a constatat că femeile care au născut mai mulți copii au avut telomere mai lungi, potrivit Science Daily. Ritmul mai lent al scurtării talomerilor poate fi atribuit și de creșterea nivelului de estrogen în timpul sarcinii. Acest hormon funcționează ca un antioxidant puternic, care protejează celulele împotriva scurtării talomerilor.

ARTICOLE SIMILARE

Cele mai romantice locuri pentru un sarut memorabil!

realitatea

Jeremy Scott de la Moschino despre colaborarea cu H&M: “Nu-mi place ideea de exclusivitate”

realitatea

Cea mai bună lecție pe care cel mai bine plătit fotomodel a învățat-o din relațiile sale

Andreea Damian

TURCESCU despre “PONTA – ofiter acoperit”

Care-s beneficiile în a fi părăsit?

Alex Leonte, gest neaşteptat după ce a fost părăsit de Theo Rose. Cu cine a fost surprins nepotul lui Nea Mărin

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu