Tabu
Image default
LIFESTYLE Slider

Femeile sunt date la o parte din locurile de muncă de către roboți și automatizare

Femeile sunt afectate în mod semnificativ de automatizarea locurilor de muncă și de dezvoltarea inteligenței artificiale, a avertizat Forumul Economic Mondial (WEF).

În ciuda statisticilor care arată că diferența de gen sa redus ușor în 2018, un raport al WEF susține că există proporțional mai puține femei decât bărbați care ocupă locurile de muncă.

Organizația declară că, dacă nu vor fi mai multe femei încurajate să intre în domeniile științei, tehnologiei și ingineriei, diferența de gen în aceste domenii ar putea crește semnificativ. Ca parte a raportului Global Gap Gap 2018, WEF a colaborat cu site-ul global al locurilor de muncă LinkedIn pentru a analiza modul în care una dintre cele mai profitabile piețe din lume orientate spre carieră contribuie la egalitatea la locul de muncă.

Acesta a constatat că printre profesioniștii din domeniul inteligenței artificiale, femeile reprezintă doar 22% din roluri, creând deja o diferență de gen în ocuparea locurilor de muncă de trei ori mai mare decât alte industrii. “Analiza din acest an avertizează cu privire la posibila apariție a unor noi diferențe de gen în tehnologiile avansate și riscurile asociate cu apariția unor diferențe de gen în competențele legate de inteligența artificială”, scriu autorii raportului.

“Într-o epocă în care competențele umane devin din ce în ce mai importante și complementare tehnologiei, lumea nu își poate permite să se lipsească de talentul femeilor în sectoare în care talentul lor este oricum deja redus”. Organizația a descris această constatare ca o “evoluție îngrijorătoare” și a prezentat o serie de factori care să explice lipsa de progres, inclusiv o lipsă de servicii care ajută femeile să ocupe sau să se întoarcă la locul de muncă, cum ar fi îngrijirea zilnică a copiilor și persoanelor în vârstă.

În ciuda constatărilor, raportul sugerează că femeile înregistrează totuși mici victorii în unele domenii.

Astfel, ponderea femeilor în funcțiile de conducere din sectorul privat și public din întreaga lume a crescut ușor la 33%. În mod similar, în timp ce diferența de venit dintre bărbați și femei s-a redus, ea rămâne la aproape 51%. În ritmul actual, WEF estimează că va dura 202 de ani pentru a ca femeile să scape de problemele cu care se confruntă la locul de muncă. Această cifră se bazează pe diferențele dintre câștigurile salariale, participarea la totalul forței de muncă și numărul femeilor care ocupă locuri de muncă superioare.

La începutul acestui an, un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) a declarat că “sarcinile pe care AI și roboții nu le pot face sunt în scădere rapidă”, iar 14% din cele 32 de țări sunt “extrem de vulnerabile”. În septembrie, raportul WEF “Viitorul locurilor de muncă” 2018 a prevăzut, de asemenea, că cele 75 de milioane de locuri de muncă ar putea fi ocupate prin schimbarea ponderii diviziunii muncii oamenilor și roboților/mașinilor până în 2022.

 

ARTICOLE SIMILARE

Pamela Anderson: Bărbații care se uită la filme porno sunt cei mai jalnici amanți

Andreea Damian

Femeile nu poartă ochelari ca să nu simtă urâte

realitatea

Angela Merkel, de nouă ani cea mai puternică femeie din lume

Andreea Damian

Laurent Tourette aniverseaza 10 ani de activitate in Romania

CNN scrie despre noua bucătărie românească pe care toată lumea trebuie să o încerce

Andreea Damian

De ce zgomotul de la birou îi deranjează pe unii oameni mai mult decât pe alții

realitatea

Scrie un comentariu