Tabu
LIFESTYLESlider

Femeile sunt lideri mai buni. Pandemia o dovedește

Întrucât întreaga lume lucrează pentru a opri răspândirea coronavirusului, rolul conducerii eficiente a fost pus în centrul atenției. Ceea ce oamenii au nevoie acum sunt lideri cu empatie, compasiune și capacitate de a demonstra sprijin – abilități pe care liderii de sex feminin tind să le arate mai mult decât cei de sex bărbătesc.

Deși poate fi nevoie de o pandemie globală pentru a recunoaște în cele din urmă talentele și capacitățile unice pe care le oferă liderii, companiile nu ar trebui să aștepte până când va exista o criză pentru a le oferi femeilor posibilitatea de a conduce.

Deși nu există date suficiente pentru a concluziona că liderii mondiali femei gestionează mai eficient pandemia Covid-19, tendințele emergente sunt greu de ignorat. Prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a fost lăudată pentru abordarea ei clară, îndrăzneață și de susținere pentru aplatizarea curbei. Rezultatele comunicării sale clare – 20 de decese într-o țară de aproape 5 milioane de oameni – vorbesc de la sine.

Sau uită-te la cancelarul german Angela Merkel, care a cerut și a stabilit unitatea în răspunsul națiunii la virus. Răspunsurile naționale ale Taiwanului și Norvegiei la această criză s-au dovedit, de asemenea, eficiente până în prezent și toate au un lucru în comun – liderii lor sunt femei.

Angela Merkel
Angela Merkel

Este o tendință pe care am mai văzut-o până acum. Criza financiară din 2008 și criza rezultată au fost rezultatul asumării riscului iresponsabil, care a ajuns în cele din urmă la priorități de conducere și organizaționale. Cercetările care examinează comportamentul de asumare a riscurilor constată că bărbații sunt mai predispuși să-și asume riscuri mai mari. Un comportament crescut de asumare a riscurilor a contribuit la criză, care a fost rezultatul locurilor de muncă dominate de bărbați, care au apreciat realizarea și concurența individuală, mai degrabă decât bunăstarea colectivă.

Cercetările ulterioare au descoperit că femeile tind să adopte o abordare mai relațională a leadershipului, care este mai eficientă într-o criză în comparație cu stilul de conducere mai tradițional de conducere și control de obicei adoptat de bărbați. În general, liderii femei adoptă un stil relațional atunci când trec printr-o criză, care este extrem de eficient, deoarece se concentrează pe crearea încrederii, atenuarea temerilor și gestionarea crizei.

Aceste lecții se extind dincolo de situațiile de criză și la locul de muncă de zi cu zi. Cercetările au constatat în mod constant că femeile tind să adopte un stil de conducere mai transformațional, care include demonstrarea compasiunii, grijii, preocupărilor, respectului și egalității. În schimb, bărbații au o abordare mai tranzacțională, care include un stil de management mai orientat către sarcină, orientat către realizare și directiv.

Dar, în ciuda faptului că au demonstrat un stil de conducere mai eficient, femeile sunt prezentate în mai puține poziții de conducere, iar rolurile care li se acordă tind să fie mai riscante. Este un fenomen cunoscut sub numele de „glass cliff”. Unul dintre motivele cheie ale acestui fapt este că rolurile riscante sunt adesea considerate mai potrivite femeilor, chiar dacă șansele de eșec sunt mai mari. Presupunerea care stă la baza este că femeile pot gestiona situații dificile, deoarece știu să-și asume rolul de îngrijitor și să gestioneze lipsa sprijinului social. Cu alte cuvinte, femeile obișnuiesc să nu fie configurate pentru succes și să fie nevoite să profite de el. Deoarece femeile au mai puțin acces la oportunități de conducere, aceste roluri de conducere riscante sunt greu de respins.

Între timp, oportunitățile mai bune de conducere sunt rezervate bărbaților – lucru pe care cercetătorii îl numesc „glass cushion”. Deoarece bărbații ocupă majoritatea pozițiilor de conducere din organizații, acestea au acces la o gamă largă de rețele informale (predominant masculine), mentori și sponsori care îi susțin.

Dacă dorim să supraviețuim – și în cele din urmă să prosperăm – în noul normal, ar trebui să ne asigurăm că liderii femei sunt la masa decizională.

ARTICOLE SIMILARE

PETA: feministele adevărate nu ar trebui să mănânce ouă

Andreea Damian

Un câine super deștept își cumpără fursecuri cu o nouă formă de bani – frunzele

realitatea

Anunţul surprinzător făcut de Mihaela Rădulescu. Câte operații estetice are de fapt

Andreea Damian

Cafeaua – între drog şi medicament

Mama Monicăi Gabor, ucisă AZI de o stâncă /ACCIDENT straniu!

Facebook elimină reclamele înșelătoare pentru medicamentele de prevenire HIV

realitatea

1 comentariu

Scrie un comentariu