Tabu
CULTURESlider

Fenomenele meteorologice extreme au strămutat 7 milioane de oameni în prima jumătate a anului 2019

Fenomenele meteorologice extreme au strămutat șapte milioane de oameni în primele șase luni ale acestui an, cifră care a făcut din 2019 unul dintre cei mai dezastruoși ani în aproape două decenii.

International Displacement Monitoring Center, centrul care compilează date de la guverne, agenții umanitare ale Organizației Națiunilor Unite și rapoarte media, a concluzionat într-un raport publicat joi că inundațiile, alunecările de teren, ciclonii și alte fenomene meteorologice extreme au deplasat temporar mai multe persoane în prima jumătate a acestui an decât în oricare alt an.

„În această perioadă a schimbărilor climatice, deplasarea în masă declanșată de evenimentele meteorologice extreme devine ceva normal”, se arată în raport. Ultimele cifre reflectă atât vești proaste, cât și bune. Potrivit oamenilor de știință, fenomenele meteorologice extreme devin și mai extreme în era schimbărilor climatice, iar mai multe persoane sunt expuse la acestea, în special în orașele asiatice aflate în creștere demografică rapidă și predispuse la furtună.

În același timp, multe autorități guvernamentale au început să se pregătească mai bine pentru acest fel de evenimente, utilizând sisteme de avertizare timpurie și adăposturi de evacuare, însemnând că mulți dintre oamenii care au fost strămutați ar fi murit dacă rămâneau în casele lor.

Astfel, 3,4 milioane de oameni care au fost evacuați din casele lor în India și Bangladesh în luna mai, înainte ca ciclonul Fani să lovească Golful Bengal. Mai puțin de 100 de victime au fost raportate în ambele țări, potrivit ONU. În contrast, sudul Africii a fost grav afectat în luna martie de Ciclonul Idai. Peste 1000 de oameni au fost uciși și 617.000 au fost strămutați în Mozambic, Malawi, Zimbabwe și Madagascar.

În martie și aprilie, jumătate de milion de iranieni au fost nevoiți să își părăsească casele în urma celor mai grave inundații din ultimele decenii. În Bolivia, precipitațiile abundente au dus la inundații și alunecări de teren în primele patru luni ale anului, ducând la strămutarea a 70.000 de oameni, potrivit raportului.

Aproape de două ori mai multe persoane au fost strămutate din cauza fenomenelor meteorologice extreme, în principal furtuni.

Cel mai sever sezon în care sunt înregistrate dezastre este între lunile iunie și septembrie, când furtunile lovesc zonele tropicale. Centrul de monitorizare estimează că strămutările asociate dezastrelor naturale ar putea ajunge la 22 de milioane până la sfârșitul acestui an.

În cele mai multe cazuri, dezastrele duc la strămutări temporare, de obicei în interiorul granițelor naționale. Însă unii experți susțin că aceste numere nu reflectează în mod adecvat evenimentele meteo care afectează regiuni pe termen lung, cum ar fi temperaturile în creștere și ploile neregulate, care pot determina oamenii să își părăsească casele. În unele cazuri, agențiile guvernamentale nu oferă numărul real al persoanelor strămutate.

 

ARTICOLE SIMILARE

Sărbătoritul zilei de 14 iulie

realitatea

Anca Țurcașiu arată fabulos la aproape 51 de ani! Câte kilograme are, de fapt?

Andreea Damian

Proprietarii de câini, mai fericiți decât cei care au pisici

Andreea Damian

Rokolectiv 2015: 10 ani de evolutie in muzica electronica

realitatea

Clipe de groază pentru Ana Baniciu în bombardamentul din Israel. Artista face dezvăluiri incredibile

Andreea Damian

Ultima imagine a lui Kate Middleton înainte să se retragă din viaţa publică

Andreea Damian

Scrie un comentariu