Home > Agenda > Filme de top la TIFF 2009

Filme de top la TIFF 2009

 Documentare multipremiate, thrillere muzicale inedite și debuturi regizorale spectaculoase fac parte din oferta celei de-a opta ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Filme de Oscar, filme premiate în marile festivaluri ale lumii, premiere absolute pe ecranele din România, filme-șoc, filme-tabu, filme care au sucit mințile spectatorilor și criticilor deopotrivă, povești impresionante, personaje memorabile. Toate acestea alcătuiesc selecția TIFF 2009 gândită de Mihai Chirilov, Directorul Artistic al festivalului.

Câștigător al Premiilor Oscar 2009 pentru Cel Mai Bun Film Documentar și având în palmares alte 24 de trofee, Man on Wire descrie infracțiunea artistică a secolului: în 1974, un tânăr francez pe nume Philippe Petit, folosindu-se doar de o sârmă de oțel, a reușit să parcurgă distanța dintre cele două turnuri gemene de la World Trade Center. Incredibila sa faptă reprezintă subiectul acestui documentar regizat de James Marsh. Hunger, debutul in lung metraj al regizorului Steve McQueen, foarte bine primit atât de critică cât și de publicul festivalier este un alt titlu de forță al programului TIFF din acest an.

Pentru iubitorii de muzicaluri aparte, TIFF are o surpriză de proporții: thriller-ul muzical Repo! The Genetic Opera. Regizat de Darren Lynn Bousman, creatorul a trei filme din celebra serie Saw și avându-i în distribuție pe Alex Vega, Paul Sorvino, Sarah Brightman și Paris Hilton într-un rol inedit, filmul este o adaptare a unui muzical de scenă.

 Lista filmelor de top prezentate la TIFF 2009 continuă cu o producție de origine bulgară, Zift.

Choke, în regia lui Clark Gregg este o altfel de comedie care va putea fi vizionată la ediția de anul acesta al festivalului. Ecranizare a romanului scris de Chuck Palahniuk, autorul celebrei cărți Fight Club, filmul spune povestea lui Victor Mancini, un dependent de sex care, pentru a-și putea ține mama bolnavă de Alzheimer într-o clinică foarte costisitoare, folosește o metodă mai puțin obișnuită: simulează că se îneacă în restaurante de lux.

Fanii celebrelor creații vestimentare marca Valentino, cât și a buzz-ului care se creează în jurul vieții de zi cu zi a creatorilor de modă, vor putea afla mai multe detalii despre activitatea designerului lor preferat. Valentino: The Last Emperor este un documentar despre Valentino Garavani, produs și realizat de jurnalistul Matt Tyrnauer, un angajat al revistei Vanity Fair, care în perioada 2005-2007, a înregistrat materiale video cu munca designerului italian.

 În categoria producțiilor de marcă ale TIFF-ului din acest an fac parte și filmele Il divo, scris și regizat de Paolo Sorrentino, câștigător al Premiului Juriului de la Cannes 2008, Terribly Happy – câștigător al Globului de Cristal, la Festivalul de Film de la Karlovy Vary din 2008, The countess, regizat de Julie Delpy, cu Anamaria Marinca în rolul Annei Darvulia, iubită și mentor al contesei Elisabeta Bathory, Il y a longtemps que je t’aime, laureat al premiilor BAFTA (Cel mai bun film străin) și César (pentru Cel mai bun debut – al regizorului Phillippe Claudel și Cea mai bună actriță într-un rol secundar).

Cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc la Cluj în perioada 29 mai – 7 iunie.

Articole asemanatoare
9 vedete care au refuzat roluri foarte mari în filme de succes
Femeile decapitate ale Hollywoodului: despre femeile fără cap apărute pe posterele filmelor
filmele de acțiune
Femeile preferă filmele de acțiune cu personaje feminine dinamice
4 filme de dragoste din toate timpurile ce nu trebuie ratate

Loading...

Comenteaza acest articol

Filme de top la TIFF 2009

by realitatea   2 min
0