Tabu
Image default
CULTURESlider

Florența ⎥ Primul muzeu al limbii italiene

Capitala regiunii italiene Toscana își îmbogățește patrimoniul cultural. În martie 2021, cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la moartea lui Dante Alighieri, statul italian a hotărât inaugurarea unui nou muzeu, care va fi dedicat istoriei limbii naționale. 

Un omagiu adus lui Dante

Primul muzeu al limbii italiene își va deschide porțile în 2021, la Florența, conform unui comunicat de presă venit din partea Ministerului italian al Culturii. 

Evenimentul inagural marchează 700 de ani de la moartea celui mai mare scriitor european al Evului Mediu, Dante Alighieri. Autorul Divinei Comedii s-a născut la Florența, în 1265. Din cauza activităților sale politice, începând cu 1304, a fost constrâns să ia calea exilului. Cel considerat a fi „părintele limbii italiene” s-a stins din viață la Ravena, în 1321.

portretul lui Dante Alighieri, realizat în 1495 de Sandro Botticelli

Primul muzeu al limbii italiene va beneficia și de un centru de cercetare, dotat cu aparatură tehnologică de ultimă generație. Noul spațiu cultural va permite studierea evoluției limbajului, de la pergamente datând din 960 și până la limba italiană de pe rețelele de socializare ale prezentului. Proiectul a fost recent prezentat la Florența de primarul Dario Nardellale și de Dario Franceschini, ministrul italian al Culturii.

Este cea mai bună formă de a ne aminti de Dante. 

Dario Franceschini 

Santa Maria Novella

„Statul a investit 4,5 milioane de euro pentru realizarea primului muzeu al limbii italiene și orașul a participat punând la dispoziție un spațiu din magnificul complex Santa Maria Novella.”, a subliniat primarul florentin. 

Așadar, muzeul va fi instalat pe locul unei biserici, deopotrivă, gotice și renascentiste, parte acum din complexul muzeal Santa Maria Novella și situată chiar în inima Florenței. 

Santa Maria Novella

Despre scriitorii faimoși

Italiana antică, provenită din latina vorbită de romani, italiana modernă, precum și cea contemporană vor dispune fiecare de câte un etaj. Muzeul va urmări, în special, viața și opera faimoșilor scriitori italieni, printre care se numără Giovanni Boccaccio, Francesco Petrarca, Ludovico Ariosto, Galileo Galilei, Niccolo Machiavelli, Giacomo Leopardi, Alessandro Manzoni și Gabriele D’Annunzio. 

Dantendi

Inaugurarea este programată pe 25 martie. Anul trecut, guvernul italian a botezat această zi „Dantendi”, în memoria scriitorului florentin. Cu alte cuvinte, reprogramarea deschiderii oficiale pare inacceptabilă.

„Am menționat 25 martie 2021, o dată evident imposibil de respectat”, explică lingvistul Luca Serianni, coordonatorul comisiei ministeriale a muzeului. „Fiindcă nu știm cât timp va dura restaurarea edificiului și, în plus, care va fi suma atribuită acestor munci preliminare în raport cu restul instalațiilor. Probabil că pentru această dată vom putea imagina o cameră virtuală, care va oferi o idee despre viitorul muzeu.”

sursa: Le Figaro

ARTICOLE SIMILARE

Lili Sandu a anunțat vestea cea mare de Sfântul Valentin! Va deveni mămică anul acesta

Tabu Tabu

Produsul de înfrumusețare indispensabil în avion

Andreea Damian

Kim Kardashian şi Kanye West, părinți din nou. O mamă surogat le va naște al 4-lea copil

Andreea Damian

Top 7 motive pentru care insala femeile!

realitatea

Masca high-tech. Un român a câștigat premiul MIT pentru prototipul unei măști de protecție

Ciocîrlan

Revista Vogue Italia reacționează la criza coronavirusului cu o copertă complet albă

Andreea Damian

Scrie un comentariu