Tabu
CULTURESlider

Fluturii | Simbolul suprem al fragilității

Fluturele a simbolizat efemeritatea – și renașterea – de milenii, scrie Matthew Wilson. Mișcările pentru schimbare au nevoie de simboluri puternice. Porumbelul lui Picasso este pentru totdeauna sinonim cu Consiliul Mondial al Păcii și steagul curcubeu inseparabil de mândria LGBTQ. Aceste icoane joacă un rol cheie în unificarea acțiunilor oamenilor din medii și naționalități disparate. Ele conferă o identitate vizuală unui set de idealuri. Dacă această criză climatică se află în căutarea unui simbol, o opțiune este fluturele, o insectă nu numai hipersensibilă la ecosistem, dar plină de sens în istoria artei.

Fluturii sunt una dintre multele creaturi rafinate care vor fi amenințate de schimbările climatice provocate de om. Potrivit Universității de Stat din Michigan, populațiile de fluturi monarhi (Danaus plexippus) sunt în declin în America de Nord din cauza modificărilor temperaturilor de primăvară. Între timp, multe specii de fluturi din întreaga lume migrează spre nord pentru a găsi climă mai rece. Fluturii și tiparele de migrație ajustate au devenit unul dintre semnalele de avertizare ale crizei climatice.

Fluturii nu sunt doar simboluri vii ale precarității naturii și frumuseții. De asemenea, este posibil să le înțelegem ca icoane ale speranței și abilitatea de a se adapta într-o lume care se schimbă rapid. Într-adevăr, aceste gânduri sunt anterioare Antropocenului cu multe secole. Începând cu secolul al IV-lea î.Hr., artiștii vizuali au fost fascinați de efemeritatea fluturilor – aparițiile lor scurte de vară, structurile lor delicate și căile de zbor insolite și lipsite de aer. Cea mai captivantă capacitate a lor este să se metamorfozeze din omizi. Este un act care a fost văzut de mult timp ca un simbol al frumuseții care se eliberează de josnicie. În secolul 21, ar putea servi doar ca un memento că avem încă potențialul de a ne schimba și de a supraviețui.

Dar fluturii au fost, de asemenea, simboluri ale noastre: mai exact, sinele nostru interior și spiritual. Fluturele ar putea fi o pictogramă a schimbărilor climatice: este un simbol internațional al părții mai pure a caracterului uman, conectat cu natura și la polul opus interesului nostru materialist. Este, de asemenea, o regenerare fundamentală plină de speranță.

Dar în istoria artei, fluturii au fost și simboluri de avertizare. În cultura vizuală europeană, ei au continuat să reprezinte sufletul uman timp de secole – și semnificația a devenit mai profundă și mai complexă în perioadele Renașterii și Barocului (1450-1700). Fluturele rămâne un simbol vanitas, amintindu-ne de trecerea vieții și efemeritatea luxurilor pe care le considerăm importante.

Fluturii ar putea fi o icoană a schimbărilor climatice atât din motive științifice, cât și din motive culturale. Acestea se numără printre cele mai rare și eterice creaturi ale planetei și sunt în acord unic cu încălzirea globală. Există, de asemenea, o înțelegere culturală umană comună a fluturilor: temele comune leagă scrierea taoistă din China în perioada Statelor Războinice de un pictor de natură moartă din Țările de Jos din secolul al XVII-lea și leagă filosofii din Grecia antică de artiștii YBA din secolul XXI.

Aceste teme – schimbare, înviere, suflet și moarte – au fost preluate de artistul britanico-nigerian Yinka Shonibare în sculpturile sale din 2015 Butterfly Kid. Intenția lui Shonibare a fost de a aborda schimbările climatice. În lucrarea sa, și altele de-a lungul istoriei, fluturele este un simbol al designului cel mai colorat și atrăgător al naturii în pericol, oferind atât un semnal de avertizare, cât și un memento al îndrăznirii speranței.

ARTICOLE SIMILARE

The Crown | Primele imagini cu Elizabeth Debicki în rolul prinţesei Diana şi Dominic West ca prinţul Charles

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei de 24 august

realitatea

Eva Mendes, motivul pentru care a renunțat la actorie

Andreea Damian

Kirk Douglas a murit la 103 ani!

Tabu Tabu

Traditii si obiceiuri de SF. ANDREI

realitatea

Depilarea cu ceară | Trei tehnici pentru a o face singură acasă

Andreea Damian

Scrie un comentariu