Home > Lifestyle > Focile dotate cu antene au ajutat oamenii de ştiinţă să dezlege un mister în Antarctica

Focile dotate cu antene au ajutat oamenii de ştiinţă să dezlege un mister în Antarctica

foci

Oamenii de știință au descoperit de ce apar găuri uriașe în apele înghețate din Antarctica și asta datorită unor parteneri de lucru speciali. Experții au fost „asistați” de foci dotate cu antene radio.

În 2016 şi 2017, o gaură numită polinie s-a căscat în apele înghețate ale Mării Weddell din Antarctica. Aceasta a tot crescut, întinzându-se pe o suprafaţă care a ajuns la 298.100 de kilometri pătraţi. Deşi poliniile nu sunt tocmai neobişnuite, cercetătorii au vrut să ştie cum se formează şi de ce – mai ales că aveau în faţă o polinie de mari dimensiuni care a apărut pe neaşteptate. O echipă de la Universitatea din Washington a explorat gaura cu roboți, echipamente radio și foci cu antene lipite la cap. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista Nature.

„Am crezut că această gaură uriaşă în apele îngheţate ale mării –numită polinie – e un fenomen rar, poate chiar unul care nici nu se mai produce. Însă ceea ce am văzut în 2016, respectiv 2017 ne-a obligat  să revenim asupra acestei idei”,  a spus autorul principal al studiului Ethan Campbell, potrivit CNN. „Observaţiile noastre ne arată că poliniile formate recent au apărut printr-o combinaţie de factori – stările oceanice neobişnuite şi seria de furtuni deosebit de puternice care s-au abătut asupra Marii Weddell cu forţa unor uragane”, a adăugat acesta.

Cercetătorii au descoperit că apariţia unei polinii are nevoie de un cumul perfect de factori „furtunoşi”. În zona unde s-a căscat gaura-gigant se află un munte subacvatic care, în condiţii de furtună puternică, creează un vârtej de apă ce amestecă apa, împingând la suprafaţă apele adânci, mai sărate. Odată ce acestea se răcesc sunt trase spre fundul oceanului, ceea ce împiedică refacerea stratului de gheaţă.

Focile sunt resurse importante pentru comunitatea ştiinţifică, întrucât modurile în care ele se mişcă pe mare reflectă ce se întâmplă într-un anumit mediu sau regiune. În plus, acestea nu par prea deranjate de echipamentele radio ataşate de capul lor.

Articole asemanatoare
gheața
Descoperirea despre gheața din zona arctică ar putea să explice valul de caniculă din Europa
creșterea nivelului mării
Creșterea nivelului mării ar putea să disloce până la 187 de milioane de oameni
Iris Maria Tușa: Topirea ghețarilor începe să fie din ce în e mai vizibilă, nu cred că acesta este un proces reversibil
Antarctica pierde anual de șase ori mai multă gheață decât acum 40 de ani – potrivit NASA

Focile dotate cu antene au ajutat oamenii de ştiinţă să dezlege un mister în Antarctica

by Andreea Damian   1 min
1