Tabu
Image default
CULTURE LIFESTYLE Slider

Fostii șefi France Télécom condamnați la închisoare pentru sinuciderile celor 35 de angajați

Decizia vine după ce a fost demonstrat abuzul psihologic asupra personalului, atunci când cei aflați la conducere companiei s-au concentrat pe economia legată de costuri și pe reducerea locurilor de muncă.

Membrii sindicatului francez au ieșit la demonstrații împotriva abuzurilor la începutul procesului de la Paris, în mai 2019. Fostii directori de la France Télécom au primit pedepse cu închisoare și amenzi după ce au fost găsiți vinovați de „hărțuire instituțională” și crearea unei culturi de intimidare de rutină la locul de muncă care a stârnit o serie de sinucideri în interiorul companiei. Hotărârea este astfel calculată încât să fie un avertisment în lumea afacerilor franceze. Este pentru prima dată când managerii au fost declarați responsabili penal pentru implementarea unei strategii generale de intimidare, chiar dacă nu s-au ocupat direct de comunicare cu personalul implicat. Fosta firmă de stat, care de atunci a fost rebranduită Orange, a primit amenda maximă de 75.000 EUR.

Fostul șef executiv Didier Lombard, fostul său adjunct Louis-Pierre Wenes și directorul de resurse umane Olivier Barberot au primit fiecare o sentință de un an și opt luni cu suspendare și amendați cu 15.000 de euro fiecare. Aceștia au fost găsiți vinovați pentru infracțiunile care au avut loc în 2007 și 2008 când au fost puse în aplicare planurile austeritare de reducere a costurilor. Avocatul lui Lombard a spus că va face apel. Curtea a ascultat relatări ale personalului despre ceea ce un angajat a spus că a fost o strategie terifiantă a managementului pentru destabilizarea lucrătorilor. Familiile au descris abuzul psihologic sistematic împotriva personalului cu șefi concentrați nemilos pe reducerea costurilor și reducerea locurilor de muncă. Între 2008 și 2009, 35 de angajați s-au sinucis. Compania fusese privatizată și făcea un plan de restructurare în timpul căruia șefii și-au propus să reducă mai mult de o cincime din forța de muncă – mai mult de 22.000 de locuri de muncă.

Ancheta s-a concentrat pe cazurile a 39 de angajați, dintre care 19 s-au sinucis, 12 au încercat să se sinucidă și opt care au suferit de o formă de depresie acută sau s-au îmbolnăvit ca urmare a presiunii la care au fost supuși. Mulți dintre muncitori, inclusiv unul care a sărit de la o fereastră a imobilului aflată la etajul al cincilea în fața colegilor săi, au lăsat bilete de adio în care vorbeau de o nefericire profundă la locul de muncă sau spunând că compania le-a făcut viața insuportabilă. În iulie 2009, un tehnician în vârstă de 51 de ani din Marsilia s-a ucis, lăsând o scrisoare în care acuză șefii de „management prin teroare”. Noémie Louvradoux a spus instanței cum tatăl ei, Rémy Louvradoux, un lucrător din sectorul public, în vârstă de 57 de ani, care lucra la France Télécom, s-a omorât cu câteva zile înainte ca ea să împlinească 18 ani. Ea a spus: “France Télécom i-a distrus viața și nu i-a lăsat nicio cale de ieșire.”

Fostul șef executiv al France Télécom, Didier Lombard

Avocații au expus și cazul lui Louvradoux pentru a rezuma mediul de lucru toxic. El a lucrat în companie începând inițial de jos și ajungând să crească în ierarhie până când, în 2006, locul său de muncă a fost desființat iar el a fost nevoit să se mute și să schimbe locurile de muncă de patru ori în trei ani, în timp ce încerca să lucreze cât mai mult posibil pentru a evita schimbări suplimentare. El le-a scris șefilor companiei în 2009 plângându-se de o problemă endemică, spunând: „Nu se face nimic pentru ca un angajat să poată face față: sinuciderea rămâne singura soluție.”Lombard, directorul general, a declarat instanței că nu a primit niciodată scrisoarea, care, cel mai probabil, a ajuns la departamentul de resurse umane. Văduva lui Michel Bugead, un alt angajat care s-a ucis, a spus că a scris un e-mail către management pentru a-și exprima îngrijorarea. Ea a spus că, la fel ca mulți alții, „era foarte atașat de compania care i-a permis să urce scara în societate”. Lombard a refuzat să recunoască faptul că conducerea a avut vreo responsabilitate pentru decese. El a refuzat să recunoască și că în 2006 a spus că „va determina oamenii să plece într-un fel sau altul, fie pe ușă, fie pe fereastră”. El a declarat instanței: „Transformările prin care trebuie să treacă o afacere nu sunt plăcute, nu am putut face nimic.” Lombard, care a fost forțat să renunțe la funcția sa 2010, la câteva luni după ce sinuciderile au devenit știri, a susținut că doar a luptat pentru a salva France Télécom de la faliment după privatizarea sa în 2004. Sursa.

ARTICOLE SIMILARE

DIVORŢ-BOMBĂ pentru o vedetă a Antenei 1!

ADELE: Cum a slabit uluitor cantareata?

Cum a reușit Kylie Jenner să construiască un imperiu de 900 mil. $ la doar 21 de ani

Andreea Damian

Un film despre cea mai mare temere a milenarilor

Andreea Damian

R.I.P. ROBIN WILLIAMS … s-a sinucis! / Galerie FOTO

realitatea

Michael Caine: Îl urmăresc mult pe Putin, undeva, în omul ăsta există ceva bun

realitatea

3 comentarii

Fane 21 December 2019 at 10:23

Câțiva fraieri panseluțe smiorcăite în depresie k nu mai sug patronii.. 😉 vs câțiva jmekeri barosani care au făcut banu gros în perioada aia.. 😉 așa e peste tot.. 😉 bună dimineața bine ați venit pe planeta Pământ fraierosanilor.. 😉

Răspunde
aCID 27 December 2019 at 9:37

Ce e aia 15000 € amendă pt un șef de companie telefonică? Și aproape 2 ani CU SUSPENDARE? Totul într-o țară cu democrație de tradiție ca Franța… păi ce să mai spere un amărît de românaș țepuit de vreun dezvoltator ori patron în fascinanta Românie?

Răspunde

Scrie un comentariu