Tabu
Image default
BEAUTYSlider

Frumusețea din spatele gratiilor: de ce contează machiajul pentru prizoniere

Anul trecut a fost unul dur pentru Joyce Pequeno, o deținută de 28 de ani de la Centrul de corecție Coffee Creek din Wilsonville, Oregon. Distanțarea socială nu exista, a spus ea, iar prizonierii mureau. Audierea ei a fost amânată. Totuși, în majoritatea zilelor ea își aplica fondul de ten, fard pe pleoape și își contura ochii cu kohl. „Mă face să mă simt bine, ca o ființă umană adevărată – nu doar un număr”, a spus ea.

Susan Ferguson, o deținută din centrul pentru femei din Chowchilla, California, are o rutină de frumusețe la fel de consistentă. „A avea grijă de părul și unghiile mele este îngrijire de sine”, a spus ea. „Toată lumea este bolnavă… mă face să mă simt normal”. Dar problemele legate de lanțul de aprovizionare din cauza pandemiei au creat lipsuri în rândul cosmeticelor din închisoare.

Multe deținute găsesc confort în produsele cosmetice. Private de libertate, prieteni și familie, machiajul poate ajuta deținuta să-și păstreze un sentiment de identitate și să se prezinte în modul în care aleg, mai degrabă decât așa cum este dictat de codurile vestimentare stricte ale închisorii, potrivit CNN.

„Căile femeilor în sistemul de justiție penală sunt de obicei diferite de cele ale bărbaților, iar nevoile lor în închisoare sunt foarte diferite”, a declarat Jennifer Vollen-Katz, director executiv al Asociației John Howard, un supraveghetor al închisorii. Aproximativ 86% dintre femeile din închisorile din SUA au fost victimele violenței sexuale la un moment dat în viața lor, iar 75% raportează probleme de sănătate mintală – experiențe asociate cu abuzul de substanțe interzise.

Deținutele găsesc mereu alternative ale cosmeticelor

În ciuda potențialelor beneficii psihologice, accesul la machiaj în închisori a fost întotdeauna dificil din punct de vedere politic. Priviți ca fiind frivoli sau un lux, s-a considerat că infractoarele nu merită astfel de recompense. Cosmeticele au fost interzise în închisorile din New York până în 1920, închisorile din Nebraska până în 1924, închisorile din Marea Britanie până în 1946 și închisorile din Franța până în 1972, când rujul și pudra au fost aprobate pe baza faptului că „negarea femeilor de a folosi machiaj poate duce la neglijență personală și efecte psihologice.”, a informat un ziar american.

De-a lungul deceniilor, prizonierele au adoptat abordări creative pentru a achiziționa produse cosmetice. În anii 1920, femeile din închisoarea Holloway din Anglia au răzuit vopseaua de pe pereții celulei pentru a le folosi ca pudră de față și hârtie roșie umezită pentru a le folosi ca fard. În 1929, deținutele din New Jersey foloseau pe ascuns pagini rupte din cărțile bibliotecii închisorii pentru a-și răsuci și ondula părul și pentru a-și „creiona sprâncenele cu bucăți de lemn reduse în cărbune”. În anii 1950, hârtia cerată a devenit un articol dorit când s-a descoperit că poate fi topită și folosită pentru a îndrepta părul sau a-i oferi strălucire.

Sala de mese a oferit alte resurse. Femeile au pus în buzunar bețișoare de unt și le-au amestecat cu așchii de creion pentru a crea rimel și fard de ochi de casă. În anii 1960, femeile foloseau cioburi de bec pentru a-și tunde părul bob. Astăzi, markerii permanenți au înlocuit cărbunele, Kool-Aid devine vopsea de păr, deodorantul devine fard de obraz și M&M sunt folosite în locul rujului.

Cercetările sugerează că accesul la produse cosmetice reduce violența în rândul deținutelor, un fenomen atribuit sentimentului sporit al stimei de sine pe care îl poate aduce atenția la înfățișarea cuiva. Studiile au descoperit că deținutele cu un sentiment mai mare al valorii de sine se reintegrează mai bine după ispășirea pedepsei. Chiar și fără aceste date, mulți reformatori penali au considerat că accesul la produse cosmetice este benefic.

ARTICOLE SIMILARE

Mirela Retegan și Zurli ajută o familie cu șapte copii să aibă o șansă nouă la viață

Dora Constantinovici

Andreea Marin, schimbare uluitoare de look. „Ai întinerit cu 10 ani”

Andreea Damian

Trecutul misterios al lui Vladimir Putin. Cine este Vera Putin, femeia care pretinde că este mama biologică a președintelui

Andreea Damian

Mădălina Ghenea, fermecătoare pe covorul roşu la Veneţia!

Andreea Damian

Alimentație | Iată cum să calculezi porțiile ideale cu mâinile

Andreea Damian

Lidia Buble, în conflict cu tatăl ei din cauza iubitului cubanez

Andreea Damian

Scrie un comentariu