Tabu
BEAUTY

Funcționează, cu adevărat, zincul în tratamentul acneei?

Zincul, considerat mineral al frumuseții, reprezintă un tratament la îndemână pentru menținrea aspectului plăcut al pielii, unghiilor și părului. Dar cât de eficient este acesta în tratamentul acneei, ne răspunde un dermatolog de success din New York, citat de Allure.

Acest mineral este esențial pentru sănătatea și elasticitatea pielii, care conține, de altfel, 20% din cantitatea de zinc din organism. Rolul său este cu atât mai important cu cât ajută la regenerarea țesuturilor, conferă strălucire pielii și accelerează vindecarea rănilor. Se recomandă de multe ori și în tratamentul acneei. Dar folosirea zincului pentru combaterea și tratarea acneei este un subiect de dezbatere pe blogurile de beaty.

Cum acționează zincul?

Există două moduri în care zincul ar putea trata acneea: oral, ca supliment sau cutanat, ca ingredient în creme sau seruri. Topul alimentelor bogate în zinc include stridii, pește, moluște, carne, fasole verde, soia, ouă, lapte degresat, arahide, unt de arahide, pâine integrală și muștar. În cazul în care se optează pentru suplimente pe bază de zinc, este preferabil să fie luate dimineața, imediat după trezire și să se evite consumul de cafea cu două ore înainte și după, deoarece aceasta reduce cu 50% capacitatea de absorbție a organismului. Doza zilnică recomandată este de 15 mg pentru adulți, respectiv 30 mg în cazul femeilor însărcinate.

Cutanat este folosit mai ales pentru îngrijirea tenului. Produsele actuale de îngrijire a tenului conțin oxid de zinc, un inhredient magic, cred cosmeticienii. Specialiștii susțin că oxidul de zinv are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii care pot să calmeze, în cazul nostru, leziunile provocate de acnee sau eczeme.

Studiile arată că zincul sau în combinație cu alte minerale și vitamine reduce aspectul acneeic al pielii. Dar, în cazul acneei severe, crede Sejal Shah, un medic dermatolog certificat in New York City, zincul este mai puțin eficient decât cel mai comun tratament dermatologic pentru acnee. În realitate, zincul nu este un tratament eficient pentru acnee. Dermatologul newyorkez Shari Marchbein susține că nu există dovezi clare conform cărora zincul funcționează într-o mare măsură în tratamentul oral al acneei.

Iar suplimentele cu zinc nu sunt recomandate ca tratament primar și, în general, nu funcționează la fel de bine ca și tratamentele tradiționale pentru acnee. Suplimentele cu zinc pot fi administrate în siguranță, alături de alte medicamente tradiționale pentru tratarea acneei, dar nu înlocuiește tratamentul. Acestea fiind spuse, nu ar trebui în niciun caz să scoatem zincul din rutina zilnică de beauty. Există totuși dovezi științifice că utilizarea pe cale orală a zincului pentru a trata hidradenita supurativă (inflamarea unei glande sudoripare) – o afecțiune cutanată, rară care se manifestă prin inflamarea pielii și apariția de puncte negre și puncte albe.

 

ARTICOLE SIMILARE

Studiu: Ne vedem mai frumoase decât suntem de fapt

S.O.S. – Cosmeticiana face pe doctorul

Protecție solară zilnică

realitatea

Cum îți pui în valoare bronzul?

Andreea Damian

Pana ieri ridata si incercanata, Iuliana Marciuc a intinerit brusc!

Shu Uemura, imperiul genelor false

realitatea

Scrie un comentariu