Tabu
lifestyle

Gay comics
Benzile desenate sunt în 2010 o formă de exprimare consacrată și care beneficiază de aprecierea unui public larg. Dacă în ultima jumătate a secolului XX statutul benzilor desenate a fost deseori contestat și valoarea artistică a comics-urilor a fost pusă sub semnul întrebării, faptul că bestselleruri precum ‘Invisible Monsters’ al lui Chuck Palahniuk sau ‘Twilight’ al lui Stephenie Meyer au fost lansate și în variantă de benzi desenate dovedește interesul sporit pe care această formă de comunicare artistică îl trezește la momentul actual.

 

Comics-urile gay au deja o istorie de 30 de ani. Pionier absolut în domeniu este germanul Ralf Koenig, ale cărui prime experimente cu benzile desenate cu tematică gay datează de la începutul anilor 1980. Pentru Koenig și pentru mulți artiști din acea perioadă, benzile desenate au reprezentat un exercițiu politic, primele sale lansări fiind sub semnul luptei pentru acceptare și drepturi. Cu personaje carismatice și cu drame urbane realiste, Koenig a încercat să arate că sentimentele individului sunt ușor modificate de mediu, iar comingout-ul este un pas anevoios în condițiile în care libertatea individului este condiționată social. ‘Schwulcomix’, ‘Konrad & Paul’ și ‘Killer Condom’ au avut succes de la bun început, iar ‘The Naked Man’, astăzi devenit clasic, a fost și ecranizat.

 

Nu mai puțin importante sunt dezvoltările pieței de benzi desenate gay din SUA. Patrick Fillion este poate cel mai cunoscut și apreciat desenator de comics gay, lucrările sale fiind primele care au beneficiat de sprijinul unei edituri consacrate cum este Bruno Gmuender. Deși lucrările sale își limitează publicul prin conținutul nerecomandat minorilor, arta lui Fillion pendulează între un mediu realist al afecțiunii gay și un mediu futurist al supereroilor gay foarte apreciat. Lucrări similare, care mizează pe naturalețea sentimentelor și dezvoltarea prieteniilor sunt produse și de Joe Philips, un alt veteran al benzilor desenate gay.

 

Un exemplu inedit de artist este cel al lui Phil Jimenez. Dacă Fillion și Philips au creat nișe în care să-și popularizeze arta, Jimenez este cel care intră în istorie cu conținut gay de benzi desenate pe piața mainstream prin introducerea de episoade gay în benzile desenate de la Marvel.

 

Nici piața japoneză nu este mai prejos. Deja un gen consacrat, benzile desenate yaoi prezintă povești romanțate și uneori cu conținut sexual în care protagoniștii se confruntă cu sentimente inedite, fac față prejudecățile celor din jur și se bucură de relații împlinitoare. Deși este deseori contestat pentru valoarea artistică și pentru lipsa de realism, genul yaoi este poate genul de benzi desenate cu cel mai mare succes comercial, cu peste 500 titluri vândute în câteva milioane de exemplare.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Invictus – un film pentru copii, bătrâni și iubitori de rugby poetic

realitatea

Liliane Bettencourt îşi ascunde banii de fiica ei

realitatea

Câştigă un Porsche 911 cu MARTINI®

Bianca Dragusanu si Victor Slav, NUNTA IN SECRET!

Baneasa Shopping City si TABU au pentru tine un concurs extravagant! / Incheiat

Gisele Bundchen se mărită cu Tom Brady

realitatea

Scrie un comentariu