Tabu
lifestyle

Gay Pride Parades

Cea mai veche paradă este cea de la New York, care se află anul acesta la a 40a ediție. Pe 28 iunie 1969, când un raid al poliției la Stonewall Inn, locul de întâlnire al persoanelor gay și trans s-a transformat în lupte de stradă, comunitatea gay din New York a considerat că a venit momentul să rupă tăcerea despre tratamentul legal care îi era aplicat și astfel s-au pus bazele unei lupte de revendicări sociale care avea să aducă în scurt timp recunoaștere.

Dacă acum 40 de ani o astfel de paradă aduna câteva mii de oameni, noul secol ne aduce și parade gay record. Parada din São Paolo din 2006 se află în Cartea Recordurilor cu nu mai puțin de 2,5 milioane de participanți, fiind totodată una din cele mai mari manifestații urbane de orice natură din lume.

Dar nu toate orașele găzduiesc parade gay la fel de longevive sau cu o participare la fel de numeroasă. Fostul bloc comunist est-european a făcut pași timizi în această direcție abia după 2000, iar în orașe precum Moscova aprobarea marșului este incertă chiar și în 2009. România se află la a șasea ediție, iar marșul va avea loc pe 23 mai.

În mod bizar, prima paradă din capitala gay a Europei, Amsterdam, a avut loc foarte târziu, abia în 1998, motivația fiind în mare parte lipsa revendicărilor sociale ale comunității. Amsterdamul și-a luat revanșa în schimb organizând anual o inedită paradă pe apă.

În orașele germane paradele poartă numele de Saint Christopher Day, amintind de strada Christopher din New York unde se afla Stonewall Inn. Paradele germane au și reputația de a fi cele mai bine organizate și de a avea reprezentanți din interiorul tuturor comunităților. Participanți europeni din toate țările defilează cu steagurile lor naționale, iar segmente de paradă sunt acordate lesbienelor, comunității s&m, fanilor leather și bears. Majoritatea paradelor foarte populate beneficiază de sprijinul multor grupuri de coaliție, deseori de origine religioasă, academică sau de grupuri de sprijin social al părinților și familiilor persoanelor LGBT. Devenite ‘al doilea Mardi Gras’ în nenumărate țări, paradele gay aduc caruri alegorice, costumații, muzică și voie bună pe străzile orașelor în care se organizează.

Tot în Germania, dar și în alte țări europene, comunitatea LGBT a integrat în parade și interese necomunitare. Ecologismul anilor 2000 nu este străin persoanelor LGBT, la fel nici drepturile imigranților sau problemele europene de dezvoltare și comunicare. Parada din Stuttgart candidează deja la poziția de cea mai ecofriendly paradă din lume, iar multe parade au început să combine sărbătorirea spiritului gay și a împlinirii comunitare cu alte manifestări, precum Body Pride Ride (parada bicicliștilor nudiști) sau paradele fanilor rave și electro.

ARTICOLE SIMILARE

Un fan rus a dat 1 milion de dolari ca să apară în clipul ALEJANDRO al lui lui Lady Gaga

realitatea

Vara asta câştigi o petrecere privată pe un yacht de lux

Making of Madonna for Louis Vuitton

realitatea

Cum îi răspunde Mircea Badea campioanei Alina Dumitru! …”Sa-mi prezinte scuze”

Megan Fox, implicată într-un scandal fără voia ei

realitatea

Ghici cine s-a logodit

realitatea

Scrie un comentariu