Tabu
lifestyle

Gaypride 2009

Parada gay de pe 23 mai a închis săptămâna Gay Fest organizată de Accept într-un mod neașteptat. Dacă în anii trecuți atmosfera a fost destul de încruntată, și poate doar invitatul special de anul trecut, muzica, ar fi fost un semn că trecem de la un marș la o paradă, anul acesta ieșirea în stradă a comunității LGBT și a suporterilor acestora a fost una de zi de sărbătoare, cu muzică, dans, steaguri, bannere, fluiere și baloane de săpun.

Tabu a fost încă o dată partener media al evenimentului, și și-a luat munca în serios: nu numai a popularizat evenimentul și a scris articole în preajma evenimentelor de la Gay Fest, dar a și fost la eveniment. Cristina, Oana, Noemi și Suzi au fost acolo și s-au bucurat de atmosferă și de scurta plimbare care a pornit în jurul orei 17:00 din Piața Regina Maria și s-a terminat la 18.15 la Parcul Izvor.

Participarea a fost un pic mai mare decât anul trecut (peste 300 de persoane față de 200 participanți anul trecut) și nu au avut loc incidente. Spre deosebire de anul trecut, când participanții la marș au fost flancați de blindate și jandarmerie călare și patrule pedestre, prezența forțelor de ordine a fost mai scăzută anul acesta, datorită schimbării traseului și strategiilor de asigurare a securității pe durata marșului. Foarte puțini trecători curioși, mai multe zâmbete și practic niciun incident după defluirea punctului final al marșului: dovadă că noua strategie a funcționat.

Ajunși la Palatul Parlamentului, participanții s-au oprit pentru câteva momente și au ascultat discursurile organizatorilor și invitaților acestora: Florin Buhuceanu din partea asociației Accept, Michael Cashman, membru al Parlamentului European, Sarah Cullum, prim-secretar al Ambasadei Marii Britanii la București și Jaap L. Werner, ambasadorul Regatului Olandei la București. Mesajele acestora au fost o confirmare a susținerii pe care Parlamentul European în special, și țările membre UE o aduc egalizării de drepturi și recăpătării demnității persoanelor LGBT în viața socială.

Tot o noutate pentru marșul de acest an, parte din revendicările de agendă politică au fost lăsate acasă, luându-le locul mesajele care pledează pentru o comunitate mai unită, bazată pe respect și pe încredere, precum și pe sprijinul pe care trebuie să îl acordăm persoanelor care trec prin perioada de acomodare și recunoaștere a identității sau orientării lor sexuale.

Atmosfera de sărbătoare nu a fost tulburată de niciun eveniment violent pe durata marșului, și până în prezent nu s-au raportat agresiuni asupra participanților. Ziua paradei gay a fost precedată de marșul pentru normalitate și familia autentică de pe 22 mai și de marșul de protest al Noii Drepte de pe 23 mai.

ARTICOLE SIMILARE

Matt Damon a avut dublă personalitate

realitatea

Jessica Simpson, agresată într-un bar

realitatea

Tablouri renascentiste cu celebrități

realitatea

Rihanna despre abuz: “Putea sa i se intample oricui!-

realitatea

David Lynch, decorator de vitrine

realitatea

Rivala din India pentru IULIA VANTUR – FOTO

Scrie un comentariu