Home > Sex-Relatii > Gelozia – un sentiment care iti poate distruge relatia

Gelozia – un sentiment care iti poate distruge relatia

Gelozia este un sentiment cu care fiecare dintre noi a avut de-a face cel putin o data. Aceasta apare ca reactie la o amenintare, reala sau imaginara, la adresa unei relatii importante pentru noi. Ideea de pierdere aduce cu ea sentimente precum frica, furia si tristetea. Gelozia poate avea un impact major asupra relatiei tale sau o poate chiar distruge.

Gelozia–un-sentiment-care-iti-poate-distruge-relatia1Gelozia constructiva si gelozia distructiva

Gelozia constructiva este cea care apare atunci cand exista un motiv real, o amenintare directa la bunastarea relatiei.  Este o reactie normala si astfel dai dovada de angajament fata de relatie si de dorinta de a o proteja in fata unor amenintari majore.
Gelozia distructiva apare in lipsa unor amenintari reale si determina un comportament ostil fata de partener. Aceasta va aduce cu ea sentimente negative precum frustrarea, furia si nesiguranta, dar si a dorintei de a-ti controla partenerul, ceea ce va creea probleme grave in cuplu.

Cauzele geloziei

Uneori gelozia apare ca reactie la o amenintare directa si reala, fie ca este vorba despre cazuri de infidelitate din trecut sau relatia mai stransa pe care partenerul o are cu o persoana de sex opus. Gelozia distructiva apare, insa, ca urmare a unor asteptari nerealiste cu privire la relatia ta, ideea ca partenerul iti apartine, frica de tradare sau de abandon, nesiguranta, dorinta de a controla sau chiar un grad ridicat de posesivitate.

Efectele geloziei in cuplu

In timp ce gelozia in doze mici poate fi benefica pentru relatie, efectele excesului de gelozie pot fi majore. Aceasta poate determina aparitia certurilor in cuplu, resentimentelor, depresiei si pierderea increderii in partener. Totodata, apare si dorinta de razbunare si nevoia de a-ti controla partenerul, ceea ce va duce intr-un final la distrugerea relatiei.

Gelozia–un-sentiment-care-iti-poate-distruge-relatia2Cum combatem gelozia

Primul pas in combaterea geloziei in cuplu il reprezinta constientizarea efectelor negative pe care aceasta le are atat asupra relatiei tale. Respinge ideea de a-i verifica telefonul sau conturile de socializare si discutati deschis si sincer despre cauzele aparitiei geloziei.

Asadar, gelozia, in cantitati mici, poate avea un efect pozitiv asupra relatiei si poate face partenerii sa se simta doriti si pretuiti. In cantitati mari, insa, gelozia duce la aparitia problemelor in relatie, pierderea increderii si chiar distrugerea relatiei. Astfel, pentru a-ti proteja relatia, gestioneaza corect acest sentiment, nu incerca sa iti controlezi partenerul si discutati deschis despre cauzele geloziei inainte ca aceasta sa creeze probleme majore.

Vezi si: 

http://www.tabu.ro/exista-un-numar-ideal-de-parteneri-sexuali-inainte-de-casatorie/ 

http://www.tabu.ro/cum-s-nu-ti-lasi-relatia-distrus-de-distant/ 

http://www.tabu.ro/cum-s-termini-o-relatie-fr-ca-vecinii-s-cheme-politia/


Articole asemanatoare
Ce NU le place femeilor la primele intalniri
4 moduri prin care cadourile ajuta la dezvoltarea relatiei tale
5 semne care te vor face sa realizezi daca esti intr-o relatie toxica sau nu
De ce nu ar trebui sa incepem o cearta cu partenerul?

Loading...

Comenteaza acest articol

Gelozia – un sentiment care iti poate distruge relatia

by Iasmina Bunea   1 min
0