Tabu
CULTURESlider

Geneva LIVE ⎢ Un spectacol de operă cu o scenografie superbă

O reușită, deopotrivă, estetică și muzicală. Spectacolul Pelléas și Mélisande, după drama lirică a compozitorului Claude Debussy, în regia și coregrafia reputaților artiști internaționali Damien Jalet și Sidi Larbi Cherkaoui, produs de Grand Théâtre din Geneva, va fi difuzat astăzi, 18 ianuarie, începând cu ora 19:30 (ora Elveției), pe site-ul www.gtg.ch 

O scenografie de Marina Abramović

Într-o configurație orchestrală de excepție, Grand Théâtre din Geneva prezintă o nouă versiune a operei  Pelléas și Mélisande de Debussy. Pentru a respecta măsurile impuse de pandemie privind distanțarea socială, fosa orchestrei a fost extinsă, întinzându-se pe primele șase rânduri de scaune de la parterul sălii din Grand Théâtre. Dirijorul Jonathan Nott își conduce orchestra din mijlocul ansamblului său de interpreți.

Spectacolul a fost special conceput pentru a fi reprezentat în mediul virtual. Absența spectatorilor are unicul avantaj de a permite câteva inovații neașteptate. Pentru această nouă versiune a dramei lirice compuse de Claude Debussy, Marina Abramović semnează o scenografie magistrală, perfect adaptată pe cerințele regizorilor și coregrafilor Sidi Larbi Cherkaoui și Damien Jalet. Acest duo creativ complet inedit a dat naștere unei mișcări scenice captivante, care traduce, în termeni fizici, forța indicibilă a dramei lirice compusă de impresionistul Debussy.

Operă și teatru

Reprezentată în premieră mondială la 30 aprilie 1902, la Opera Comică din Paris, creația lui Claude Debussy continuă să fascineze și astăzi melomanii de pretutindeni. Compozitorul dramei lirice Pelléas și Mélisande a avut șansa de a asista, la 10 ani de la compunerea operei sale, la spectacolul de teatru inspirat de creația lui, după piesa scrisă de dramaturgul Maurice Maeterlinck.

Într-o oarecare măsură, Pelléas și Mélisande este echivalentul francez al operei Tristan și Isolda, creată de compozitorul Richard Wagner. O poveste despre o dragoste violentă, o iubire pasională, mistuitoare și interzisă, a cărei intrigă pornește din gelozie.

O creație fără cusur

Pe scena de la Grand Théâtre din Geneva distribuția evoluează impecabil. Orchestra sună perfect. În ciuda temerilor că noua dispunere a muzicienilor ar putea crea un dezechilbru acustic, nimic din armonia ansamblului nu se pierde. 

Sidi Larbi Cherckaoui și-a dori ca dansatorii să fie prezenți în permanență pe scenă, acompaniându-i pe soliști pentru a revela, grație coregrafiei, toate subtilitățile libretului. 

Această remarcabilă producție a  Grand Théâtre din Geneva va fi difuzată astăzi, 18 ianuarie, de la ora 19:30 (ora Elveției), în regim de live streaming, pe site-ul www.gtg.ch

Grand Théâtre din Geneva

sursa: Le Figaro

ARTICOLE SIMILARE

Top 10 cele mai drastice transformari ale actorilor

realitatea

Ce decizie a luat Teo Trandafir în privința vaccinării antiCovid: „O să declanșez o mică isterie”

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei de 15 februarie

realitatea

Colorează-ți viața cu Meli-Melo – Paris

realitatea

Meghan Markle, în cursa pentru un nou titlu. Rivalele sale sunt Rihanna și Kim Kardashian

Andreea Damian

Scrie un comentariu