Tabu
Image default
CULTURE Slider

GHEIȘA ⎢ Feminitate, artă și plăcere japoneză

Dacă sunteți pasionați de cultura japoneză, aveți ocaza vineri, 23 aprilie, de la ora 19:00, să participați la un eveniment online organizat de Fundația Calea Victoriei, care are ca temă centrală gheișa, una dintre cele mai cunoscute meserii de mare tradiție din spațiul nipon. 

Se spune despre gheişe că trebuie să îşi transforme viaţa în artă. Având una dintre cele mai vechi meserii din Japonia, ele reprezintă un element tradiţional într-o lume ce se mişcă tot mai rapid în virtual şi tehnologic. Şi totuşi, de secole, gheişele rămân una dintre principalele atracţii şi fascinaţii ale culturii japoneze.

De la ritualul îmbrăcării, până la graţia machiajului ori modul în care cântă la shamisen (instrument tradiţional), gheişa este, în sine, o formă de artă, amintindu-ne de idealurile zen. De altfel, numele (geisha – 芸者) se poate traduce prin „artist / artizan”.

Însă, în spatele acestei deveniri, se află un proces îndelungat, aproape o iniţiere, de la ucenicie (shikomi, minarai sau maiko) la forma desăvârşită a femeii-amfitrion.

Un lucru poate mai puţin cunoscut în istoria meseriei este faptul că această obsesie pentru frumuseţe şi delicateţe se afla la graniţa dintre artă şi plăcere.

În secolele XVI-XVIII, conceptul de gheişă a fost strâns legat de cel al cartierelor plăcerii, unde diverse forme de artiste şi curtezane au cunoscut o popularitate remarcabilă. De altfel, existau şi bărbaţi care îşi asumau acest rol.

Un alt aspect, de această dată estetic, se leagă de „locul” gheişei într-o cultură fascinată de principiile frumuseţii trecătoare, impermanenţei ori stilului rafinat (iki). Numeroase gheişe retrase din meserie, dar care continuă să le predea tinerelor ucenice arta, sunt considerate Comori Naţionale în Viaţă.

Vineri, 23 aprilie, de la 19:00, sunteți invitați să participați la o conferință intitulată Gheișa, feminitate, artă și plăacere japoneză, susținută de Alice Teodorescu în cadrul seriei de evenimente online organizate de Fundația Calea Victoriei. Participarea la eveniment costă 60 lei/persoană și poate fi achitată aici: https://bit.ly/Gheisa

ARTICOLE SIMILARE

DAFT PUNK ⎢ Două casete din 1995, găsite într-un club din Avignon

Ciocîrlan

Anna Lesko, apariție de senzație în clipul lui Jennifer Lopez

Andreea Damian

De ce refuză Owen Wilson să-și cunoască bebelușa abia născută

Andreea Damian

Reading Quiz: HANNO HÖFER

SHAKIRA a nascut un baietel!? Marea pacaleala a sfarsitului de an!

Modelul fără lenjerie intimă de la Cannes, amendat și condamnat în țara sa din cauza ținutei

Andreea Damian

Scrie un comentariu