Tabu
LIFESTYLESlider

Google e acuzat public de hărţuire şi de discriminare sexuală

Două angajate Google au intentat procese împotriva firmei pentru că plăteşte femeile mai puţin decât pe bărbaţi şi că încurajează angajaţii să-şi hărţuiască colegele.

Potrivit unuia dintre avocaţi, cele două procese majore intentate de angajatele Google ar putea să aducă în faţa opiniei publice practici frecvent întâlnite în rândul angajaţilor companiei: hărţuirea sexuală şi salariile disproporţionate.

Practic, un judecător din San Francisco a aprobat cererea de judecată a unei plângeri potrivit căreia corporaţia din Silicon Valley plăteşte mai puţin anagajatele inginer sau cele care se ocupă de vânzări (în mod sistematic) iar Google va trebui să răspundă public reclamaţiilor a mii de femei cărora le-a plătit salarii mai mici decât meritau.

O altă acuzaţie, cum că angajaţilor li se permite să-şi hărţuiască sexual colegele de muncă, după ce una dintre inginerele firmei a depus plângere este pe cale să se transforme în proces colectiv, forţând astfel Google să se apere de acuzaţii în mod public.

Un purtător de cuvânt al Google a refuzat să comenteze cele două procese dar compania declara recent că are o politică puternică împotriva hărţuirii şi că a eliminat diferenţele dintre salariile angajaţilor care se făceau în funcţie de gen. O mulţime de industrii se confruntă în această perioadă cu o atentă evaluare a condiţiilor lor de muncă după ce mai multe femei au început să vorbească despre abuzuri şi despre diferenţele dintre banii pe care-i primesc la sfârşitul lunii faţă de colegii lor bărbaţi într-o piaţă a forţei de muncă dominant masculină. Iar sectorul IT a fost unul dintre cele mai reclamate sectoare în acest sens cu Google în lumina reflectoarelor după ce firma a făcut o grămadă de eforturi de a nu devoala datele despre salariile angajaţilor şi a încercat să facă tot posibilul să nu se ajungă la procese publice.

În cazul diferenţelor de salarii dintre genuri, acuzaţia este că Google ar menţine femeile în posturi plătite prost, le-ar promova într-o perioadă mult mai lungă de timp şi le-ar plăti cu salarii mult mai mici pentru acelaşi volum de muncă cu cel al bărbaţilor. Cel de-al doilea caz, în care un inginer de software a acuzat Google că închide ochii la hărţuirea sexuală arată că între 2008 şi 2016, Loretta Lee a trebuit să se lupte zilnic cu apropouri sexuale, cu glumiţe misogine şi libidinoase iar în unul dintre cazuri chiar şi cu o palmă din partea unui coleg.

Cele două procese de la Google au avansat în aceeaşi săptămână în care Uber a fost de accord să plătească 10 milioane de dolari pentru un proces public în care era acuzat de discriminarea femeilor şi a persoanelor de culoare.

ARTICOLE SIMILARE

Mihaela Radulescu s-a incins la plaja: “Ce facem cand…”

Jennifer Garner și-a găsit alinare în brațele unui om de afaceri însurat

Andreea Damian

Aurarii de la Versailles

Ciocîrlan

Meloterapia – o solutie pentru organism

realitatea

Descopera tendintele anului 2017 pentru o manichiura perfecta

realitatea

În ce condiții poți să vizitezi camera de control de la Cernobîl

Andreea Damian

2 comentarii

Scrie un comentariu