Tabu
Image default
CULTUREWhat's hot

GRADINA ZOOLOGICA cu oameni? Proiect controversat

zoo umanUn proiect din Norvegia care doreşte să recreeze habitatul natural al africanilor, prin expunerea în cuşti a unor oameni reali, precum în vechile „grădini zoologice umane” de la începutul anilor 1900, a stârnit indignarea publică în Oslo, relatează Russia Today, preluata de www.adevarul.ro.

Expoziţia actuală din capitala Norvegiei, intitulată „European Attraction Limited”, doreşte să recreeze o grădină zoologică umană din Oslo, înfiinţată în anul 1914. Atunci, circa 80 de persoane, în general senegalezi, au fost introduşi în mai multe cuşti şi expuşi publicului pentru mai bine de cinci luni.

Nu mai puţin de 1,4 milioane de oameni au fost atunci interesaţi să viziteze satul artifical al indigienilor din Africa şi să-i vadă pe aceştia cum trăiesc zi de zi, cum mănâncă şi cum îşi construiesc arme sau obiecte de artizanat.

În prezent, după o sută de ani, organizatorii expoziţiei, Mohamed Ali Fadlabi, un refugiat sudanez, şi Lars Cuzner, un cetăţean suedez, şi-au anunţat intenţia de a redeschide o nouă expoziţie zoo umană, dedicată aniversării a 100 de ani de la prima construcţie similară.

Proiectul celor doi a stârnit numeroase reacţii negative şi a fost acuzat de câteva organizaţii non-guvernamentale de rasism.

Cu toate acestea, o diferenţă majoră există în legătură cu noua „gradină zoologică umană” din Norvegia: cei care vor face parte din satul de indigieni sunt voluntari special intruiţi de către organizatori.

„Acest proiect îşi doreşte să îi educe pe norvegieni cu privire la grădinile zoologice care au făcut parte din istoria lor. Încercăm astfel să diminuăm amnezia şi denaturările istorice referitoare la acest subiect”, au declarat recent cei doi curatori.

Organismul guvernamental care se ocupă cu finanţarea acestui proiect susţine că expoziţia publică din Oslo va evidenţia importanţa unui eveniment istoric, ce „contrastează” cu Norvegia de astăzi, se arată pe site-ul instituţiei.

O femeie norvegiană care a acceptat să devină voluntar în cadrul acestui proiect spune că s-a decis să locuiască într-un sat de indigeni reconstruit pentru a vedea cum se trăieşte în „colibele primitive”. „Nu ştiu cum voi reuşi să stau aici când plouă. La fel, nu ştiu cum voi reuşi să gătesc mâncare. Nici la toaletă nu ştiu unde vom merge. Este foarte primitiv aici”, spune Nanna Melland, voluntar în cadrul expoziţiei.

Deşi proiectul îşi propune mai degrabă să lanseze discuţii şi dezbateri în legătură cu rasismul, ci nu o promovare a lui, „expoziţia zoo umană” rămâne una extrem de contestată inclusiv de către norvegieni.

„Singurele persoane care vor fi plăcut surprinse de acest proiect sunt cele cu vederi rasiste. O asemenea expoziţie îi va afecta pe copiii şi persoanele cu origini africane. Este foarte dificil de a realiza acest proiect într-un mod demn”, spune Rune Berglund, şeful Centrului Anti-rasism din Norvegia.

Una dintre primele grădini zoologice umane a fost cea realizată în Londra, în 1851, atunci când familii întregi de indigeni africani au fost aduse în Europa pentru a realiza o replică a satelor primitive din Senegal, Niger sau Guineea.

Asemenea expoziţii au avut loc şi în Belgia, Germania, Franţa, precum şi Statele Unite. Scopul lor îl constituia convingerea cetăţenilor că acţiunile de colonizare sunt necesare, inducând asfel opinia că civilizaţiile occidentale sunt superioase celor non-europene.

ARTICOLE SIMILARE

Aventurile FOTO ale unei siluete: NICOLETA LUCIU! Imagini inedite din ARHIVA

realitatea

Sărbătoritul zilei

realitatea

Despre “Boogie” cu Radu Muntean

realitatea

O stirista de la Pro TV e insarcinata. A aflat in direct ca va fi mamica

Scurt-metraje romanesti, in drum spre Piatra Neamt!

realitatea

Festivalul de Film de la Veneţia va avea loc în septembrie

Andreea Damian

Scrie un comentariu