Tabu
Image default
LIFESTYLE Slider

Greșeli de evitat când vrei să renunți la fumat

Ai fi gata să urmezi luna fără tutun, să scapi de țigări în luna noiembrie și nu numai? Dacă renunțarea la fumat, care este complexă, este un proces foarte personal, se aplică câteva reguli oricărui fumător care dorește să se lase de fumat.

Nu ai încredere

Renunțarea la fumat este un angajament care implică voință, efort și suferință. O suferință mai mult sau mai puțin intensă după fiecare. O eroare fundamentală este așadar de evitat atunci când vrei să renunți la fumat: să nu ai încredere în tine. „Trebuie să evităm cu orice preț să ne spunem că nu vom reuși, sau să ne spunem mi s-a spus să apelez la ajutor, să merg la medic” etc. Este esențial să ai încredere în intuiția ta. Deci, dacă fumătorul dorește să se lase brusc, în loc să o facă treptat, lasă-l să o facă. Nu există nicio regulă”, subliniază Brigitte Métadieu, specialist care lucrează cu persoane dependente.

Asculți de anturaj

Renunțarea la fumat este o provocare, iar provocarea înseamnă sprijin. Pentru a pune toate șansele de partea ei, trebuie să cauți sprijin din timp. „Nu ar trebui să-i asculți pe cei din jurul tău, cum ar fi partenerul de cuplu de exemplu, care l-ar sfătui pe celălalt să-și ia din nou o țigară pentru că persoana este prea nervoasă și suferă”, indică specialistul.

Prin urmare, putem cere unei terțe părți să acționeze ca ancoră. „Prima lună este cea mai dificilă perioadă, lipsa este prezentă și moralul este mai probabil afectat. Când traversăm acest curs, avem în general 85% șanse să continuăm să nu mai fumăm”, explică specialistul.

Reduci numărul de țigări

„Eroarea fundamentală este să crezi că odată ce ți-ai depășit dependența de nicotină, ai depășit totul, insistă Joseph Osman, specialist în tutun. Un fost fumător nu va fi niciodată un nefumător. Țigările însoțesc mulți oameni de-a lungul vieții”.

Și iată ce complică sarcina. Este important să fim conștienți de faptul că trei dependențe înconjoară fumatul: prima care este fizică (dependența de nicotină), a doua care este rituală, apoi a treia care este mai emoțională. Este necesar să acționezi asupra celor trei pentru a reuși să nu mai fumezi.

Începi o dietă drastică în același timp

Este un fapt. La renunțarea la fumat scade la început metabolismul – cu alte cuvinte consumăm mai puține calorii – și acest lucru este valabil mai ales pentru femei. Ca urmare, apare o creștere în greutate mai mult sau mai puțin importantă în funcție de fumători. „După un an, acest exces de greutate este eliminat. În plus, întrucât nicotina este un inhibitor al poftei de mâncare, luarea unui înlocuitor precum plasturi sau gumă limitează creșterea în greutate”, amintește Brigitte Métadieu.

Astfel, ai grijă de alimentația ta „prin înlocuirea pâinii albe cu pâine integrală de exemplu, prin limitarea brânzei și consumarea de proteine, inhibitoare naturale de apetit”.

După ce te-ai oprit, spui că ești „fost fumător”

Evită expresia „fost fumător” și folosește „nefumător”. „Din punct de vedere mental, este mai puternic. Ca să nu mai vorbim că nu vom oferi niciodată o țigară cuiva care nu fumează și nu a fumat niciodată. În timp ce unii pot tenta cu ușurință un fost fumător”, indică specialistul.

Nu mai ieși pentru a evita orice ispită

În acest punct, nu toți specialiștii în tutun sunt de acord. Pentru Brigitte Métadieu, totul depinde de felul în care se simte fiecare persoană. Dacă nu te simți pregătit să înfrunți ispita, de ce să nu stai acasă la început. Mai ales că „în primele patru săptămâni dependența este încă importantă, iar ieșirile însoțite de alcool sunt, evident, o capcană care poate submina bunele rezoluții”, își amintește specialistul.

Joseph Osman, la rândul său, oferă o alternativă: „Dacă nu vrei să te rupți de lume, poți ieși în locurile în care fumatul este interzis.”

 

ARTICOLE SIMILARE

Produsele de beauty pe care nu trebuie să le depozitezi niciodată în baie

Andreea Damian

Lady Gaga a rupt logodna cu impresarul Christian Carino

Andreea Damian

Dieta secretă a franțuzoaicelor

realitatea

10 invenţii a 10 femei uimitoare, care au schimbat lumea

Andreea Damian

ABSOLUT Vodka în variantă rock

realitatea

Fiul ducilor de Sussex a împlinit un an. Cum arată Archie la prima sa aniversare

Andreea Damian

1 comentariu

Ionela 3 November 2021 at 7:45

Este bine de stiut, multumesc pentru recomandari!

Răspunde

Scrie un comentariu