Tabu
LIFESTYLESlider

Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș a fost terminată deși e stupidă și ilegală

Vârful Mestecăniș se va înălța în anii viitori cu 30 de metri. Nu, nu e un proces natural. Vârful Mestecăniș se va înălța cu 30 de metri cât vor măsura cele 350 de mii de tone de deșeuri care vor fi depozitate acolo, sus pe munte. O groapă ecologică (chipurile – deși nu există nicio stație de sortare a deșeurilor în tot județul Suceava) printre cabane, pensiuni și gospodării.

Emisiunea întreagă aici –

Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş este una dintre cele mai mari aberaţii construite în România din fonduri europene. În urma procesului câştigat de localnicii din Pojorâta, Consiliul Judeţean Suceava ar putea fi obligat să restituie către UE peste 27 de milioane de lei, ocazie cu care judeţul bucovinean ar intra în faliment. La data de 25 ianuarie 2013, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor (PSD), a semnat un contract în valoare de 6,3 milioane de euro fără TVA pentru amenajarea gropii ecologice de gunoi de la Pojorâta. Licitaţia pentru proiect a fost însă începută de fostul şef al CJ Suceava, Gheorghe Flutur (pe atunci PDL acum PNL). Între timp înțeleg din ultimele știri că Gheorghe Flutur a fost chemat să facă campanie pentru PNL pentru alegerile europarlamentare din 2019 și dă lecții despre cum PNL trebuie să vină cu o abordare nouă. Printre sugestiile sale se află sprijinul total acordat președintelui țării Klaus Iohannis și, era să cad de pe scaun, PNL trebuie să vină cu un proiect de modernizare a României. Ba chiar a avut tupeul să spună că alții, spre deosebire de PNL ar fi interesați doar de banii europeni nu și de gândirea europeană. Așa o fi, că doar am văzut peste tot în Europa gropi de gunoi pe vârful munților.

În orice caz, la sfârşitul lunii ianuarie din 2016, Curtea de Apel Cluj a admis recursul înaintat de localnici din Valea Putnei şi Mestecăniş, anulând Hotărârea nr.64 emisă la data de 9 august 2010 de Consiliul Local Pojorâta, prin care nouă hectare de teren au ajuns în posesia Consiliului Judeţean Suceava. Taman pe acest teren, s-a construit groapa de gunoi de pe Mestecăniş, un proiect blamat încă de la început. Cum decizia magistraţilor clujeni este definitivă, se poate concluziona că depozitul ecologic de deşeuri de pe Mestecăniş a fost construit ilegal, după ce CJ Suceava a proiectat o groapă de gunoi pe un teren ce nu este al său.

Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş în care s-au investit peste 27 de milioane de lei a fost terminată, chiar dacă locuitorii din zonă sunt în continuare împotriva acestui proiect.

Gheorghe Flutur (PNL) peședintele CJ Suceava – care a plătit din banii contribuabililor 125 de mii de lei (în condițiile în care Consiliul dispune de propriul serviciu juridic) pentru a da în judecată contribuabilii.

Ba chiar mai mult, Consiliul Județean Suceava și DSP-ul încearcă tot posibilul să ducă planul la bun sfârșit. Viorel Seredenciuc (vicele Consilului Județean Suceava din partea PNL) se rățoiește la jurnalista din D ale lui Mitică că nu e vina lui că Agenția de Mediu și-a dat acordul la construirea gropii de gunoi. Asta deși CJ Suceava a plătit din banii contribuabililor un serviciu de avocatură de 125 de mii de lei (în condițiile în care Consiliul dispune de propriul serviciu juridic) pentru a da în judecată contribuabilii (în acest caz locuitorii din Pojorâta care au câștigat și procesul din vara lui 2018 împotriva hotărării Consilului Județean de la Tribunalul Suceava). Deci Seredenciuc zice foarte relaxat că da, din banii publici a plătit niște avocați care să le dea peste bot celor care plătesc acești bani publici ca să-și poată el arăta mușchii europeni deși nu respectă nicio legislație europeană legată de construirea unei gropi de deșeuri în creierii munților. De altfel, toamna trecută, în mare secret, a avut loc vizita în teren pentru recepționarea lucrărilor de la așa-zisul depozit ecologic de deșeuri. Localnicii care au aflat în ultima clipă și au cerut să asiste la demers au fost ținuți la poartă. După gard, comisia a semnat recepția lucrărilor în ciuda nenumăratelor nerespectări ale legislației.

Activistul de mediu Gheorghe Sologiuc, consilier local independent în Consiliul Local al municipiului Câmpulung Moldovenesc, nu este lăsat să asiste la recepția lucrărilor de la groapa de gunoi construită cu încălcarea legislației în vârful Pasului Mestecăniș.

În timpul filmărilor pentru emisiunea D ale lui Mitică, chiar în Pasul Mestecăniș, la câteva sute de metri de groapă, din mașina Direcției Silvice Suceava, ieșeau niște coarne mari de cerb tânăr și puternic. Sezonul în care a fost omorît este cel al împerecherii, adică acela în care este interzisă vânătoarea. Dar na, Direcția Silvică Suceava n-are treabă cu asta.

Inginerul George Celsie însă explică relaxat cum trebuie să împuște cerbii pentru că altfel i-ar mânca lupii chiar dacă numărul cerbilor, se știe, a scăzut mult sub nivelul optim. Nu știu dacă am mai auzit ceva mai stupid de atât. Dar cred că este imaginea cea mai clară a ceea ce rămâne în urma gunoaielor – nu ecologice ci umane.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Dinu Maxer, prima reacție după ce a anunțat divorțul de soția lui, Deea

Andreea Damian

Ziua mondială a zâmbetului: cum albești dinții în mod natural?

Andreea Damian

Jay-Z, obligat de Beyonce să urmeze dieta ei strictă pentru a slăbi

Andreea Damian

O veste socanta: Selena Gomez sufera de o boala incurabila?

Un medic explică de ce a refuzat să facă duș timp de o lună după ce a născut

Andreea Damian

Celebritati nascute pe 26 iulie!

realitatea

2 comentarii

Scrie un comentariu