Tabu
Image default
CULTURE

Hedy Lamarr a fost inventatoare?

Hedy Lamarr este foarte cunoscuta pentru faptul ca a aparut intr-o scena nud in filmul Ecstasy din 1933. Dar ceea ce nu prea stie lumea este ca faimoasa actrita a si inventat un sistem care a stat la baza comunicatiilor wireless.

Hedy Lamarr s-a nascut in noiembrie 1914 in Austria, intr-o familie de evrei, cu numele de Hedwig Eva Maria Kiesler. La 10 ani studia baletul si pianul, ca orice fetita din lumea buna, iar in adolescenta a inceput sa joace in filme germane, alaturi de Heinz Ruhmann si Hans Moser. Dupa o intalnire cu Louis B. Mayer la Londra, actrita si-a schimbat numele si asa s-a nascut starul de cinema pe care il cunoastem astazi drept Hedy Lamarr. S-a mutat la Hollywood, a jucat in Algiers, Boom Town, White Cargo si Tortilla Flat, si le-a avut colege de platou pe Lana Turner si Judy Garland in musicalul Ziegfeld Girl din 1941. A fost numita cea mai frumoasa femeie din lume si a avut sase soti. A fost acuzata de doua ori pentru furt din magazine, iar Andy Warhol a facut chiar un film despre acest subiect.

Insa, dincolo de viata ei pasionala, se stiu putine lucruri despre inventatoarea Hedy Lamarr. Primul ei sot, Friedrich Mandl, a fost cel care, involuntar, a ajutat-o sa ajunga la inventie. Pentru ca nu ii placea cariera de actrita a sotiei lui, Mandl a obligat-o sa il insoteasca la intalniri cu tehnicieni si oameni de afaceri. Asa a ajuns Lamarr sa cunoasca tehnologie militara, iar, la una dintre aceste intalniri, l-a cunoscut si pe compozitorul George Antheil. Impreuna au ajuns la concluzia ca pot sa faca torpilele radioghidate mai greu de detectat pentru inamic daca folosesc o rola de pian ca sa schimbe tot timpul frecventele de ghidare. Inventia lor a fost patentata in 1942 si folosita de armata Statelor Unite in 1962. Inventia celor doi a fost premiata in 1997 de catre Electronic Frontier Foundation, ca fiind cea care a stat la baza tehnologiei de comunicare cu spectru larg.

 

ARTICOLE SIMILARE

Renee Zellweger a izbucnit în lacrimi la premiera filmului Judy, în Toronto

realitatea

TRADIŢII şi obiceiuri de 1 OCTOMBRIE/ Sarbatoarea parului frumos

Lidia Buble, colaborare surpriză internațională pentru fanii ei

Tabu Tabu

S-a SINUCIS o frumoasa concurenta de la BURLACUL!

realitatea

Dominique a lansat un videoclip la piesa “Ora 3” în care vorbește despre iubire în toate formele ei

Tabu Tabu

Primul trailer pentru filmul „Spencer” – VIDEO

Andreea Damian

Scrie un comentariu