Tabu
lifestyle

Herta Muller

Scriitoarea germană de origine română Herta Müller a fost marea supriză a Nobelului: a câștigat premiul pentru literatură dintr-o listă pe care se aflau nume grele ca Philip Roth sau Amos Oz. A spart tiparele: o bănățeancă „dificilă“, tradusă puțin și care scrie despre România comunistă numai în limba germană nu poate lua Nobelul – era opinia majorității.

Herta Müller a plecat din România în 1987, însă nu s-a putut dezice niciodată de trecut. Cărțile ei vorbesc tăios, cu o onestitate dureroasă despre Securitate, despre nedreptățile traiului sub comunism și despre presiunea unei desprinderi conștiente de țară – emigrarea forțată în Germania.

La opiniile criticilor care spuneau că ar fi cazul să scrie și despre realitățile din Germania, Herta Müller a explicat că nu-și alege ea subiectul, ci subiectul o alege pe ea și n-a lăsat loc de replică: „Cât timp voi fi influențată de cele ce s-au întâmplat în România, voi scrie despre asta mereu“.
Pentru curajul unei vieți, dar și a unui talent de care nu s-a dezis nicio clipă, o declarăm pe Herta Müller, cu mândrie, femeia Tabu a lunii noiembrie.

ARTICOLE SIMILARE

Tania Budi, la plaja la 45 de ani, topless!

Fuziunea TCE-Curiero, o eroare de livrare

realitatea

Dress to impress la Villa Rodizio

realitatea

Scrie un comentariu