Tabu
CULTURESlider

Humanitas Fiction ⎥ „În amintirea memoriei” de Maria Stepanova

Miercuri, 14 aprilie, de la ora 19:30, în cadrul seriei de evenimente culturale Humanitas Fiction, intitulată „Împreună în compania cărților”, va avea loc lansarea romanului „În amintirea memoriei” de Maria Stepanova, carte distinsă în Rusia cu Premiul Bolșaia Kniga în 2018, Premiul Iasnaia Poliana – Alegerea cititorilor 2018 și Premiul Literar NOS 2019. 

Împreună în compania cărților 

Romanul În amintirea memoriei a propulsat-o pe Maria Stepanova în rândul marilor prozatori ruși actuali. Reușind să cuprindă diferitele forme — ficțiune, eseu, memoir, jurnal de călătorie, epistolar, documente istorice — într-o vastă panoramă a ideilor și personalităților, Stepanova proiectează, cu precizie și lirism totodată, o inedită și îndrăzneață explorare a memoriei culturale și personale. 

În 2020 cartea Mariei Stepanova a primit Brücke Berlin Literatur-und Übersetzerpreis, unul din cele mai importante premii pentru carte străină și traducere din Germania, iar în 2021 a fost nominalizată (Long List) la International Booker Prize 2021În amintirea memoriei a apărut recent în colecția Raftul Denisei, colecție coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Luanei Schidu.

În cadrul seriei de evenimente culturale Împreună în compania cărților, difuzată online de Editura Humanitas încă de la debutul pandemiei, miercuri, 14 aprilie, de la ora 19:30, vor participa la lansarea volumului  În amintirea memoriei de Maria Stepanova, scriitoarea și jurnalista Sabina Fati, scriitorul Cristian Pătrășconiu și scriitorul Mihail Vakulovski. Directoarea Editurii Humanitas Fiction, Denisa Comănescu, va modera acest dialog online

Evenimentul va fi difuzat atât pe pagina de Facebook Humanitas Fiction, cât și pe canalul de Youtube al Editurii Humanitas.  Înregistrările audio vor fi ulterior disponibile pe Soundcloud. Cartea este disponibilă pe LibHumanitas, iar aici puteți răsfoi câteva pagini. 

În amintirea memoriei

O evocare strălucită a ultimilor ani ai Uniunii Sovietice, care scotocește adânc în trecut. Într-o operă care depășește granițele ficțiunii și nonficțiunii, poeta și jurnalista Maria Stepanova istorisește viețile strămoșilor ei, evrei din provincie, care, mutându-se la Moscova, nu și-au mai găsit cu-adevărat niciodată drumul spre casă. Pornind din perioada de dinainte ca Lenin să preia puterea până la «cazul medicilor evrei», prăbușirea URSS și după, cartea ei este în același timp lirică și filozofică de la un capăt la altul. O realizare remarcabilă ce ține de imaginație – și, da, de memorie.

Kirkus Reviews despre romanul În amintirea memoriei de Maria Stepanova

Despre autoare 

MARIA STEPANOVA s-a născut în 1972 la Moscova. Este poetă, prozatoare, eseistă și una dintre cele mai influente figuri ale vieții literare contemporane din Rusia. 

A absolvit Institutul de Literatură A.M. Gorki în 1995 și a debutat cu o serie de poezii în 1996 în almanahul Vavilon. În prezent este redactor-șef al revistei online colta.ru

A publicat mai multe volume de versuri, traduse în peste zece limbi. În 2014 îi apare prima culegere de eseuri, iar în 2017 cartea În amintirea memoriei (Pamiati pamiati; Humanitas Fiction, 2021) în curs de traducere în peste douăzeci de țări. 

Stepanova e laureată a numeroase premii: Premiul ziarului Znamia (1993, 2011), Andrei Belîi (2005), Hubert-Burda pentru lirica tânără est-europeană (2006), Lerici Pea Mosca (2011); pentru În amintirea memoriei a primit premiile Bolșaia Kniga (2018), NOS (2019) și Brücke Berlin Literatur-und Übersetzerpreis (2020).

Maria Stepanova

ARTICOLE SIMILARE

Emily Blunt își cere iertare Americii: „A fost o greșeală teribilă”

Andreea Damian

Ariana Grande se întoarce la Manchester după doi ani de la atacul terorist

Andreea Damian

Ce dietă urmează Gina Pistol pentru a reveni la silueta de dinainte de sarcină

Andreea Damian

Motivul pentru care Dan Negru nu mai vrea să prezinte Revelionul

Andreea Damian

BENDEAC in locul lui MIHAI PETRE la “Romanii au talent”

Adi Bărar, fondatorul trupei Cargo, a murit. Suferea de Covid-19!

Andreea Damian

Scrie un comentariu