Tabu
LIFESTYLE Slider

Husa pentru telefon din piele artificială reacţionează la ciupit și mângâiat

pielea artificială

Oamenii de știință au dezvoltat pielea artificială care poate fi folosită ca husă pentru telefonul mobil. Prototipul seamănă cu pielea umană și reacţionează la stimuli precum gâdilatul, ciupitul şi mângâiatul.

Se numește Skin-On Interface și poate fi folosit ca interfaţă pentru dispozitive digitale, nu doar telefon mobil. „O strânsoare puternică generează apariţia pe ecran a unui emoji furios, în timp ce gâdilarea pielii determină afişarea unui emoji râzând, iar lovirea uşoară, un emoji surprins”, a declarat Marc Teyssier, iniţiatorul proiectului.

Pielea artificială este prevăzută cu două straturi din silicon, numite „dermă” şi „hipodermă””, între care se află un strat compus dintr-o reţea de fire foarte subţiri, ce acţionează asemenea unor senzori. Straturile de silicon au fost turnate într-o matriţă şi au fost pigmentate pentru a conferi o textură şi o culoare asemănătoare pielii umane. „Această piele are o suprafață foarte sensibilă, iar elasticitate este cea care ne permite să efectuăm gesturi precum ciupitul”, a mai spus Teyssier.

Tehnologia a fost dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea Bristol în parteneriat cu Telecomm ParisTech și Universitatea Sorbona din Paris. Echipa spune că munca lor deschide ușa pentru un posibil viitor cu „dispozitive antropomorfe” – unde gadgeturile au caracteristici umane.

„Poate părea neconvenţional, pentru că suntem obişnuiţi să folosim carcase rigide, dar simţim că sunt avantaje semnificative în utilizarea unor tehnologii mai maleabile. Senzaţia de familiaritate oferită de această piele oferă posibilitatea utilizatorilor de a dispune de o interfaţă mai naturală”, a declarat Anne Roudaut, profesor asociat la Universitatea din Bristol.

Cercetătorii au afirmat că produsul lor poate „simţi atingerea utilizatorului”, având abilitatea de a „detecta interacţiuni precum gâdilarea, mângâierea, răsucirea şi ciupirea”.

Echipa consideră că munca lor, care a fost prezentată la cea de-a 32-a ediţie a ACM User Interface Sofware and Technology Symposium (UIST) din SUA, ar putea permite oamenilor să aibă o experiență emoțională mai bogată în timp ce folosesc telefoane mobile sau ceasuri inteligente. „Atunci când discutăm faţă în faţă cu cineva, folosim atingerea pentru a exprima emoţii şi, în general, pentru a îmbogăţi discursul. Acum, comunicarea mediată este realizată prin dispozitive, am pierdut modalitatea de comunicare directă. Prin acest proiect, am încercat să îmbinăm ambele mijloace de comunicare. Prototipul pe care l-am dezvoltat propune un potenţial viitor, cu dispozitive antropomorfe”, a adăugat Marc Teyssier.

 

ARTICOLE SIMILARE

Motivul pentru care nu este sănătos să dormi cu ventilatorul pornit

Andreea Damian

Influencerele au stârnit furie după ce au transformat măștile medicale într-o tendință inutilă

Andreea Damian

Eva și David Măruță actori pentru o nouă reclamă în familie

Tabu Tabu

Un grup de săteni din Indonezia a omorât aproape 300 de crocodili ca să se răzbune

realitatea

Mihai Bendeac isi lasa fosta logodnica fara loc de munca!

Regimul alimentar disociat pe intelesul tuturor

realitatea

Scrie un comentariu