Tabu
Image default
HEALTH Slider

Ianopauza aduce beneficii fantastice pentru sănătate dacă e ținută corect

Ianopauza, Dry January sau Ianuarie pe uscat sunt doar câteva denumiri ale renunțării la alcool pe parcursul primei luni din an. Acest tip de detoxifiere este adoptat de numeroase persoane după perioada Sărbătorilor care au cam exagerat cu consumul de alcool. Cura aduce numeroase beneficii pentru sănătate, dar oare știm s-o ținem corect? Ianopauză nu înseamnă să nu mai pui gura deloc pe alcool în luna ianuarie. Înseamnă mult mai mult și din rândurile ce urmează vei învăța să faci lucrurile corect.

Consumatorii de alcool, de obicei – vorbim despre cei care beau ocazional – nu sunt fanii unor diete nebunești sau a unor schimbări de stil de viață durabil. Ca orice dietă, ianopauza se ține pe o perioadă determinată și abia la finalul căreia veți simți beneficiile, chiar dacă acestea  sunt pe termen scurt. Ianuarie pe uscat este o cură de detoxifiere ușor de ținut, care aduce niște beneficii extraordinare pentru sănătate, dacă e ținută corect!

Înainte de a începe ianopauza este important să vă gândiți de ce vreți s-o urmați. Evident, este în regulă să renunțați la alcool sau să limitați consumul. Excesul de alcool poate avea efecte negative asupra sănătății, inclusiv tensiune arterială crescută și colesterol ridicat. Consumul excesiv de alcool afectează, de asemenea, calitatea somnului și crește riscul pentru anumite boli (cancer de sân, boli cardiace, accident vascular cerebral, boli hepatice). Iar o lună fără alcool pe an nu trebuie să vă determine să beți cât vreți în restul anului.

Apoi, luați în considerare cât de mult alcool ați consumat înainte de a urma cura. În cele mai multe cazuri, beneficiile ianopauzei depind foarte mult de comportamentul de bază al consumatorului de alcool. Cineva care bea ocazional probabil că nu va observa o diferență mare la finalul curei față de cineva care consumă 4-5 pahare de alcool câteva nopți la rând. Ianopauza se adresează consumatorului de alcool de tip „moderat”. Ghidul dietetic USDA definește consumatorul moderat de alcool acea persoană care bea până la un singur pahar pe zi (cazul femeilor), în timp ce NIAAA susține că un consum moderat de alcool înseamnă nu mai mult de șapte pahare pe săptămână pentru femei sau nu mai mult de trei într-o singură zi. Deci, dacă beți mult mai mult decât atât, rețineți că această cură va fi mai dificil de ținut dar beneficiile vor fi uimitoare pentru sănătate.Trebuie, de asemenea, să fiți atenți și, eventual, să vă adresați medicului înainte de a vă întrerupe brusc consumul de alcool dacă ați băut foarte mult, deoarece este posibil să aveți simptome de sevraj.

Ce beneficii obțineți dacă nu puneți deloc gura pe alcool?

Starea generală de sănătate se poate îmbunătăți

Așa cum am menționat mai sus, consumul excesiv de alcool poate avea efecte negative asupra sănătății. Abținerea de la alcool nu poate rezolva probleme de sănătate mai vechi, dar simptomele nu se vor mai simți la fel de rău ca înainte. Trebuie doar să presupuneți că ianopauza detoxifică ficatul, organul care ajunge la capătul puterilor când exagerați cu alcoolul.

Psihic vă veți simți mai bine

Ianopauza duce la o stare generală mai bună, atât din punct de vedere fizic cât și psihic, mai ales. Această cură vă ajută să vă dați seama dacă sunteți dependenți de alcool sau nu. Dacă, de exemplu, nu v-ați simțit foarte bine în ultima vreme și bănuiți că acest lucru se datorează consumului de alcool, atunci ar trebui să vedeți cum vă simțiți (mental, fizic, social, etc) fără alcool timp de o lună.

Veți dormi mai bine și vă veți simți plin de energie

Un somn bun înseamnă o digestie mai bună. Iar acest lucru se vede clar pe fața voastră. Vă veți simți mai energici și veți fi motivați să faceți exerciții fizice și să urmați niște obiceiuri alimentare sănătoase. Toate acestea vă determină să fiți mai productivi și mai concentrați la locul de muncă și nu numai.

Veți slăbi

Un stil de viață sănătos vă ajută și la topirea kilogramelor în plus. În ianopauza, veți slăbi garantat cel puțin 1,5 kg. Ba mai mult, nivelul grăsimilor din ficat vor scădea cu 15%-20% după luna de abstinenţă. La fel și nivelul glicemiei, cu aproximativ 23%, dar cel al colesterolului total – cu aproape 5%.

Întărește sistemul imunitar

Potrivit oamenilor de știință, un ficat „înecat” în alcool poate suprima puterea de apărare a organismului, acesta devenind mai vulnerabil în fața virușilor. Deși nu există date care să sugereze că abținența de la alcool vă poate proteja de gripă, putem să presupunem că bând mai puțin vă veți întări sistemului imunitar.

Ianocura aduce beneficii importante dacă e ținută corect

Nu e greu să vă abțineți o lună de la alcool. Dar nu uitați că toleranța la alcool după o lună de pauză va fi adesea mai scăzută, deci mare grijă să nu exagerați cu băutura când veți bea primul pahar.

Amintiți-vă, abținerea de la alcoolul timp de o lună și apoi reluarea obiceiurilor obișnuite de băut va face mai mult rău sănătății dumneavoastră pe termen lung. „Care este relația ta cu alcoolul?” și „ce vrei să obții?” sunt întrebările pe care cineva care se hotărăște să țină ianopauza trebuie să și le adreseze la început.

Consumul excesiv de alcool are consecințe devastatoare asupra sănătății, indiferent dacă o lună nu puneți gura pe băutură. De aceea, poate e mai bine să fiți un consumator moderat de alcool decât să mergeți de la o extremă la alta.

 

ARTICOLE SIMILARE

Cum poți trata durerile de spate cu o minge de tenis

Andreea Damian

Prinţesa Martha Louise a Norvegiei se iubește cu ghidul spiritual al vedetelor de la Hollywood

Andreea Damian

Scările lui Joker devin o nouă atracție turistică în New York

Andreea Damian

O boală ca gripa s-ar putea răspândi în 36 de ore în toată lumea și ar putea ucide 80 mil. de oameni

Andreea Damian

Realitatea de zi cu zi influenteaza cautarile de pe site-urile porno?

realitatea

Vitamina soarelui – sfaturi pentru intarirea sistemului imunitar

realitatea

Scrie un comentariu