Tabu
HEALTH

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci usturoi în fiecare zi. Ai fi bănuit?

Usturoiul este un aliment minune, extrem de sănătos, care consumat cu regularitate poate ajuta la prevenirea și la tratarea unui număr mare de afecțiuni. Usturoiul are cele mai multe beneficii când este consumat crud, pe stomacul gol. Acest obicei matinal crește proprietățile antibiotice ale acestei legume.

Este extrem de hrănitor. Doar o singură căpățână de usturoi conține 23% Mangan, 17% vitamina B6 și 15% vitamina C din doza zilnică recomandată. Și are doar 40 de calorii.

Întărește sistemul imunitar. Alicina din usturoi, substanța care îi dă acel miros înțepător, are proprietăți antibacteriene și luptă cu infecțiile comune, ca răceala, intoxicațiile alimentare și pneumonia.

Este antifungic. Datorită efectelor sale antifungice, usturoiul poate ajuta la eliminarea Candidei albicans (cea mai frecventă ciupercă responsabilă de candidoza vaginală) – agenții săi activi sulfuroși fiind capabili să dezintegreze pereții celulari și proteinele acestei ciuperci.

Antibiotic natural și antiparazitar

Usturoiul are efect de antibiotic natural împotriva unor microorganisme, cum ar fi: Stafilococul, E. Coli, Proteus, Pseudomonas, precum și împotriva paraziților intestinali (limbrici, oxiuri, tenie etc) prin efectul sau antihelmintic. Examinând efectele antivirale ale usturoiului, cercetătorii au descoperit că alicina sulfurica, pe care acesta o conține, este eficientă, printre altele, împotriva virusului ce cauzează herpesul.

Are proprietăți antiinflamatorii și poate fi o soluție de moment pentru durerile dentare. Pasează 2 căței de usturoi cu puțină sare și aplică pasta pe dinte până ajungi la medic.

Accelerează vindecarea rănilor. Usturoiul are efecte benefice asupra pielii: consumul regulat de usturoi tonifică pielea și o face netedă, iar unghiile devin mai tari. Un alt avantaj este că usturoiul poate ține sub control mătreața și poate ajuta în caz de căderea părului.

Reduce nivelurile colesterolului rău. Dacă este consumat pe termen lung, usturoiul poate reduce semnificativ nivelul de colesterol LDL (numit și „colesterolul rau”), în timp ce nivelul de colesterol HDL crește pe durata efectuarii de cure de tratament cu usturoi. Cercetătorii au tras concluzia că acest efect poate fi atribuit alicinei din usturoi.

Protejează inima. Efectele benefice ale usturoiului asupra aparatului cardiovascular constă în combaterea tarhicardiei și a spasmelor arterelor coronare, răspunzătoare de producerea crizelor de angină și a infarctului de miocard, îmbunătățind astfel performanță cardiacă.

Reduce tensiunea arterială. Consumul de usturoi poate fi eficient în tratarea hipertensiunii arteriale. Cercetătorii au descoperit că dacă usturoiul este consumat în doze de 600-900 mg, pe termen lung, cel puțin de patru ori pe săptămâna, aceasta poate reduce semnificativ tensiunea arterială. Se pare că usturoiul reduce tensiunea arterială prin două mecanisme posibile: prin neutralizarea substanțelor toxice din intestine, și acționând asemenea unui vasodilatator.

Îmbunătățește performanțele fizice. Legenda spune că faraonii Egiptului Antic îi obliga pe sclavi să consume usturoi dimineața pentru a avea putere pe parcursul zilei.

Întărește oasele. Studiile arată că o dietă bazată pe consumul de usturoi crește nivelul de estrogen, hormonul feminin care reprezintă cheia densității oaselor.

Reglează trigliceridele din sânge. Agenții activi din usturoi pot ajuta la normalizarea nivelurilor altor grăsimi sanguine, cum ar fi trigliceridele. De asemenea, usturoiul preîntâmpină formarea cheagurilor și a trombozei arteriale. Prin urmare, usturoiul ne protejează inima și vasele de sânge.

Previne cancerul. Oamenii care consumă usturoi și ceapă prezintă un risc foarte scăzut de apariție a cancerului gastric, de piele sau de colon. Studiile au arătat că anumite substanțe din compoziția usturoiului, cum ar fi dialil disulfidul, au efecte veritabile în distrugerea celulelor canceroase și ajută la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic. Usturoiul este cunoscut și pentru reducerea dezvoltării tumorilor papilare.

Este detoxifiant. Usturoiul ajută la eliminarea toxinelor din organism, fiind o alternativă bună în curele de detoxifiere. Absența paraziților, ciupercilor și microbilor din organism asigură o stare generală bună, o calitate superioară a vieții și longevitate.

Crește pofta de sex. Usturoiul îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, de aici efectul afrodisiac. Grecii şi egiptenii îl preferau pentru proprietăţile sale de creştere a poftei de sex.

Cum poți consuma usturoiul pentru mai multe beneficii?

În principal, usturoiul se consumă crud, ca atare, adăugat în mâncare, sau poate fi preparat sub formă de mujdei. Datorită uleiului pe care îl conține, acesta protejează mucoasele gastrice de acțiunea iritativă (pentru unele persoane) și elimină, până a două zi, mirosul neplăcut.

Cu atâtea beneficii excepționale pe care le aduce consumul de usturoi pentru starea de sănătate, cât și pentru vindecare, sub formă de tratamente naturiste cu usturoi, cu siguranță că te-au convins să-l introduci în dietă zilnică.

Când este bine că consumi lapte de usturoi? Ce spun specialiștii

 

ARTICOLE SIMILARE

Motivele pentru care uneori ne trezim cu brațele amorțite

Andreea Damian

Pericolul ascuns din cea mai populară pastilă pe care românii o consumă când sunt răciți

Andreea Damian

Fertilizarea în vitro – Cea mai avansată și frecvent realizată tehnologie de reproducere asistată

Tabu Tabu

Cum să înfruntăm gerul și să rămânem sănătoși

Andreea Damian

Covid-19. Cât timp rămân în organismul bebelușului anticorpii din laptele matern

Andreea Damian

Ed Sheeran şi prinţul Harry, clip amuzant de Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale, dar cu mesaj puternic

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu