Tabu
Image default
CULTURE Slider

IDA Awards 2020. Colectiv și Acasă, în selecția celor mai bune documentare ale anului

Asociația Internațională a Documentarului a anunțat nominalizările pentru a 36-a ediție a galei anuale IDA Documentary Awards. Lista este dominată de producțiile difuzate pe Netflix (18 nominalizări), de trei ori mai mult decât orice alt rival.

Gala care va avea loc printr-o ceremonie virtuală pe 16 ianuarie 2021 va premia cele mai bune documentare din întreaga lume.

Colectiv, în regia lui Alexander Nanau este nominalizat pentru Cel mai bun documentar al anului, iar Acasă a primit o nominalizare pentru Cea mai bună imagine, fiind menționați directorii de imagine Radu Ciorniciuc și Mircea Topoleanu.

Nominalizările celor două filme reprezinta atât ascensiunea constantă din ultimii ani a producțiilor românești în cadrul marilor festivaluri de film, dar și un context social potrivit în care oamenii sunt mai atenți la modul diferit și divers de a trăi viața țn toate colțurile lumii.

colectiv, propunerea României pentru premiile Oscar din 2021

Conform Centrului Național al Cinematografiei (CNC), documentarul colectiv în regia lui Alexander Nanau, este propunerea României la premiile OSCAR 2021, secțiunea Cel mai bun lungmetraj internațional, anterior numită Cel mai bun film străin. Este prima oară când un documentar este propunerea României în competiția pentru premiile Academiei Americane de Film.

În plus, distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures și Participant, vor înscrie filmul colectiv și pentru secțiunea Cel mai bun film documentar.

„Este o mare onoare pentru noi să fim învestiți cu atâta încredere de către comisia CNC. Ne aflăm cu adevărat în plină epocă de aur a documentarului, iar faptul că aceste filme încep să primească recunoaştere pe o scară atât de largă este foarte încurajator. Suntem convinși că povestea “colectiv” va ajunge la cât mai mulți oameni, ea fiind susținută de eforturile partenerilor noștri americani în lungul drum care ne așteaptă. Va fi o competiție atipică, într-un an complicat, în care standardele de eligibilitate s-au lărgit, iar numărul documentarelor eligibile a devenit imens. Competiția de abia acum începe, iar noi mergem mai departe cu optimism și responsabilitate”, a declarat Alexander Nanau.

Colectiv este și pe lista scurtă a premiilor Academiei Europene de Film (European Film Awards) și poate fi votat pentru nominalizare în categoria Documentar European. Filmul a obținut titlul de cel mai bun documentar în cadrul mai multor festivaluri internaționale de film, printre care „It’s All True”- Brazilia, „Hamptons International Film Festival”- SUA, „Docville”- Belgia, „DocAviv Film Festival”- Israel, „Zürich Film Festival”- Elveția, sau „Luxembourg Film festival”- Luxemburg.

Acasă, documentarul românesc cu 4 trofee în palmares

Lungmetrajul de debut al regizorului Radu Ciorniciuc – Acasă – a primit în vară marele premiu The Golden Horn la Festivalul de Film de la Cracovia, Polonia. Este cel de-al patrulea trofeu din palmaresul documentarului, după premiul special al juriului la Festivalul de la Salonic, premiul special al juriului pentru imagine în competiţia World Cinema Documentary la Sundance Film Festival, SUA, şi marele premiu la DOK.fest Munchen, Germania.

Povestea familiei Enache, care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcăreşti, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată – Parcul Natural Văcăreşti, primul parc natural urban din România -, a fost documentată timp de patru ani de regizorul Radu Ciorniciuc. Acesta a surprins în filmul Acasă tranziţia familiei de la o viaţă în completă armonie cu natura la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a Capitalei.

ARTICOLE SIMILARE

Moda hainelor realizate din bălegar încearcă să rezolve problema globală a deșeurilor

realitatea

Cântăreața Sia a devenit bunică la doar 44 de ani

Andreea Damian

Blake Lively a născut, în secret, al treilea copil cu Ryan Reynolds

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

Kanye West a plătit 85.000 $ pe o fotografie făcută în baia lui Whitney Houston

Andreea Damian

România poate beneficia încă din toamnă de o parte din banii cuprinși în pachetul UE de relansarea economică

Tabu Tabu

Scrie un comentariu