Home > Lifestyle > Importanta sterilizarii instrumentalului stomatologic

Importanta sterilizarii instrumentalului stomatologic

Atunci cand mergem la un cabinet stomatologic este foarte important sa avem in vedere faptul ca daca instrumentarul nu este corect sterilizat, putem intra in contact cu virusul HIV, TBC, hepatita B, C sau alte boli. Un studiu realizat de American Dental Association arata ca un procent mare de persoane diagnosticate cu afectiuni grave, cum ar fi virusurile hepatice B si C, au fost contaminate in timpul consultului stomatologic.

Potrivit specialistilor americani, transmiterea microbilor este favorizata de aparatele care nu au fost sterilizate corect dupa ce a fost investigat un bolnav, de neutilizarea manusilor chirurgicale si de nesterilizarea corespunzatoare a intrumentalului.

Cea mai simpla si sigura modalitate de sterilizare se obtine cu ajutorul autoclavelor de clasa B. Insa, inainte de sterilizare cu autoclave, instrumentarul trebuie curatat cu dezinfectante speciale si de calitate. “Sterilizarea instrumentelor stomatologice se face in spatii special amenajate, separate de cabinetul stomatologic. De asemenea, foarte important este faptul ca instrumentarul rotativ duce la imprastierea la distanta a materiilor organice si se contamineaza la exterior si, mai ales, in interior. Mai mult, sistemele de purificat aerul la care, in ultima vreme, au apelat multe cabinete stomatologice, creaza un climat proaspat si sanatos, filtrand si purificand aerul. Astfel, se elimina agentii patogeni daunatori din aer, confortul respiratiei fiind imbunatatit”, adauga Dr. Ion Melnic.

Pentru a se obține eficienta de 100% a dezinfectarii suprafetelor externe este necesara utilizarea autoclavelor speciale si a sistemelor sanitare cu care fotoliile dentare sa fie dotate. Toate acestea pot preveni si elimina orice posibilitate de imbolnavire a pacientilor pe parcursul tratamentelor stomatologice.

Articole asemanatoare
coronavirus
Coronavirus: de ce oamenii iau tot mai multe boli grave de la animale
Facebook elimină reclamele înșelătoare pentru medicamentele de prevenire HIV
Cinci moduri de a te simți mai aproape de natură – chiar dacă locuiești în oraș
rujul
Rujul care a strâns 500 milioane de dolari pentru combaterea SIDA

Importanta sterilizarii instrumentalului stomatologic

by   1 min
1