Home > Agenda > Incendii Australia: Fumul rezultat în urma incendiilor va circula complet în jurul globului, spune Nasa

Incendii Australia: Fumul rezultat în urma incendiilor va circula complet în jurul globului, spune Nasa

Nasa a declarat că deja fumul provenit de la incendiile care au avut loc în jurul zilei de An Nou au traversat America de Sud, întunecând cerul de acolo și a ajuns „la jumătatea circuitului Pământului” până în data de 8 ianuarie.

“Este de așteptat ca acest fum să facă cel puțin un circuit complet în jurul globului”, a spus agenția spațială americană. Specialiștii spun că scala și intensitatea fără precedent a incendiilor au fost agravate de schimbările climatice. Nasa e de părere că incendiile recente din Australia au fost atât de puternice încât au produs un număr „neobișnuit de mare” de evenimente pirocumulonimbus – sau furtuni generate de foc. Acestea au trimis fum în stratosferă, inclusiv la o înălțime de 17,7 km. “Odată ajuns în stratosferă, fumul poate parcurge mii de kilometri distanță de sursa sa, afectând condițiile atmosferice la nivel global”, a spus Nasa.

pirocumulonimbus – sau furtuni generate de foc

Nasa a menționat că fumul a schimbat efectiv culoarea cerului în America de Sud și a afectat dramatic Noua Zeelandă, unde „a cauzat probleme severe pentru calitatea aerului” și a pătat vizibil zăpada de pe munte.

Peste 100 de incendii continuă să ardă în estul Australiei însă condițiile mai reci din ultimele zile ploile au ajutat la eforturile de stingere a acestora.

Articole asemanatoare
spațiu
De ce spațiul cosmic afectează diferit femeile și bărbații
Astronautele Nasa sunt pregătite pentru prima ieșire a unei echipe exclusiv feminină
NASA
Misiunea NASA de exploatare a lunii lui Jupiter, cu un pas mai aproape de lansare
NASA oferă întreaga bibliotecă media gratuit și fără drepturi de autor publicului

Comenteaza acest articol

Incendii Australia: Fumul rezultat în urma incendiilor va circula complet în jurul globului, spune Nasa

by realitatea   1 min
0