Tabu
Image default
CULTURE

Începe Festivalul de Film de la Cannes 2021. Ce filme reprezintă România în cadrul competiției

Festivalul de Film Cannes 2021. Celebrul festival de pe Croazetă revine după doi ani. Cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, amânată două luni, va avea loc cu prezenţă fizică şi se va încheia, pe 17 iulie, cu gala de premiere.

Favorite la trofeul Palme d’Or de anul acesta sunt lungmetrajele semnate de Wes Anderson, Asghar Farhadi, Jacques Audiard, Apichatpong Weerasethakul, Paul Verhoeven şi Sean Penn. Festivalul va fi deschis acum cu proiecţia filmului romantic muzical „Annette”, regizat de Leos Carax, cu Adam Driver şi Marion Cotillard în rolurile principale.

România este reprezentată la Cannes de „La civil”, regizat de Teodora Mihai şi produs de Cristian Mungiu, în competiţia Un Certain Regard, de scurtmetrajul „Interfon 15”, de Andrei Epure, în competiţia secţiunii Semaine de la Critique, şi de lungmetrajul „Întregalde”, de Radu Muntean, inclus în selecţia programului Quinzaine des Réalisateurs, secţiune paralelă festivalului. „La civil”, co-producţie Belgia – România – Mexic, a fost filmat iarna trecută în Mexic şi este inspirat de întâmplări reale. O mamă a cărei fiică este răpită plăteşte recompensa cerută, dar fata nu se întoarce acasă. Autorităţile refuză să o mai ajute, iar femeia se găseşte în postura de a lupta pentru a-şi găsi copilul.

Acesta este primul lungmetraj regizat de Teodora Mihai. Din distribuţie fac parte Arcelia Ramírez, Álvaro Guerrero şi Jorge A. Jimenez. În 2019, proiectul „La civil” – produs de Hans Everaert pentru Menuetto, Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Cristian Mungiu pentru Mobra Films, şi de Michel Franco, şi scris de Teodora Mihai şi Habacuc Antonio De Rosario – a primit la concursul Centrului Naţional al Cinematografiei 71,41 de puncte şi 1,5 milioane de lei.

În plus, Mungiu este preşedintele juriului Semaine de la Critique, iar producţia românească „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste”, de Carina-Gabriela Daşoveanu (UNATC), se numără între filmele selectate în concursul dedicat şcolilor de film, Cinéfondation.

ARTICOLE SIMILARE

Invitație la o “Cină cu ficat și inimă” de Mihaela Apetrei

Dora Constantinovici

CINE CANTA LA ROMANIAN MUSIC AWARDS?

Sărbătoritul zilei de 21 noiembrie

realitatea

Premiile Emmy 2020. Gala a fost ținută online din cauza pandemiei. Lista câștigătorilor

Andreea Damian

Un student german a scăpat de un urs care l-a atacat în România după ce l-a lovit în față

realitatea

Aceste clişee de dor, ediţie aniversară: Eminescu, romanticul cu plete-n vânt

Scrie un comentariu