Tabu
HEALTH

Indiciul de pe retină care-ți spune dacă prezinți un risc crescut de a suferi un atac de cord

Diagnosticarea timpurie, precisă și simplă este importantă în aproape orice afecțiune de sănătate, inclusiv bolile de inimă. O nouă cercetare sugerează acum că scanările oculare simple ar putea identifica pacienții cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare.

Dacă această metodă de diagnostic poate fi dezvoltată, ar fi minunat – aceste scanări sunt rapide, non-invazive și de încredere și cu cât riscul de boli cardiace poate fi identificat mai devreme, cu atât medicii și pacienții lor pot face mai multe pentru a ajuta la prevenirea acesteia.

Cheia noii abordări este un algoritm de învățare profundă – un tip de metodă de învățare a inteligenței artificiale (AI) bazată pe rețele neuronale, care poate fi antrenat pe seturi mari de date pentru a identifica modele specifice.

În acest caz, cercetătorii au căutat mici modificări ale vaselor de sânge din retină, o legătură care a fost deja discutată pe larg în literatura medicală înainte. Într-o nouă lucrare care descrie rezultatele lor, echipa raportează că instrumentul lor a fost capabil să prezică riscul de infarct miocardic cu o precizie de aproximativ 70%.

„Sistemul AI are potențialul de a identifica persoanele care participă la un screening oftalmologic de rutină și care prezintă un risc viitor mai mare de boli cardiovasculare, prin care tratamentele preventive ar putea fi începute mai devreme pentru a preveni bolile cardiovasculare premature”, spune Chris Gale, profesor de medicină cardiovasculară la Universitatea din Leeds, Marea Britanie.

Pentru a construi instrumentul, scanările retiniene și scanările cardiace de la 5.663 de persoane din baza de date Biobank din Marea Britanie au fost analizate cu ajutorul unui software de calculator, cu sistemul programat pentru a lega variațiile dintr-o scanare cu variațiile din cealaltă.

După ce a trecut prin procesul de antrenament și a învățat tiparele care au apărut, IA a fost atunci suficient de inteligentă pentru a corela sănătatea inimii din vasele de sânge din retină: în special, dimensiunea și eficiența de pompare a ventriculului stâng al inimii, care a fost deja legată de un probabilitate crescută de boli de inimă.

Această estimare a fost combinată cu date care acoperă vârsta, sexul și informațiile demografice de bază pentru a realiza o evaluare generală a riscului. Acest lucru ar putea fi folosit în cele din urmă ca metodă secundară de trimitere, sugerează cercetătorii.

În prezent, evaluarea ventriculului stâng – una dintre cele patru camere ale inimii – necesită teste costisitoare care trebuie efectuate într-un spital. Pentru mulți oameni de pe tot globul, asta înseamnă probleme de acces și disponibilitate.

sursa

ARTICOLE SIMILARE

Cură cu magneziu: 6 lucruri de știut înainte de a o începe

Andreea Damian

Descopera cum poti combate natural raceala

realitatea

Testul de sânge care poate detecta peste 50 de tipuri de cancer

Andreea Damian

Eco-anxietatea – între frică și tristețe. O nouă formă de depresie

Andreea Damian

Cocktailul de vitamine care previne complicațiile COVID-19

Andreea Damian

Înlocuitorul cafelei este excelent pentru digestie, arsuri la stomac, detoxifierea ficatului și slăbit

Andreea Damian

Scrie un comentariu