Tabu
Image default
HEALTH

Indiciul de pe retină care-ți spune dacă prezinți un risc crescut de a suferi un atac de cord

Diagnosticarea timpurie, precisă și simplă este importantă în aproape orice afecțiune de sănătate, inclusiv bolile de inimă. O nouă cercetare sugerează acum că scanările oculare simple ar putea identifica pacienții cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare.

Dacă această metodă de diagnostic poate fi dezvoltată, ar fi minunat – aceste scanări sunt rapide, non-invazive și de încredere și cu cât riscul de boli cardiace poate fi identificat mai devreme, cu atât medicii și pacienții lor pot face mai multe pentru a ajuta la prevenirea acesteia.

Cheia noii abordări este un algoritm de învățare profundă – un tip de metodă de învățare a inteligenței artificiale (AI) bazată pe rețele neuronale, care poate fi antrenat pe seturi mari de date pentru a identifica modele specifice.

În acest caz, cercetătorii au căutat mici modificări ale vaselor de sânge din retină, o legătură care a fost deja discutată pe larg în literatura medicală înainte. Într-o nouă lucrare care descrie rezultatele lor, echipa raportează că instrumentul lor a fost capabil să prezică riscul de infarct miocardic cu o precizie de aproximativ 70%.

„Sistemul AI are potențialul de a identifica persoanele care participă la un screening oftalmologic de rutină și care prezintă un risc viitor mai mare de boli cardiovasculare, prin care tratamentele preventive ar putea fi începute mai devreme pentru a preveni bolile cardiovasculare premature”, spune Chris Gale, profesor de medicină cardiovasculară la Universitatea din Leeds, Marea Britanie.

Pentru a construi instrumentul, scanările retiniene și scanările cardiace de la 5.663 de persoane din baza de date Biobank din Marea Britanie au fost analizate cu ajutorul unui software de calculator, cu sistemul programat pentru a lega variațiile dintr-o scanare cu variațiile din cealaltă.

După ce a trecut prin procesul de antrenament și a învățat tiparele care au apărut, IA a fost atunci suficient de inteligentă pentru a corela sănătatea inimii din vasele de sânge din retină: în special, dimensiunea și eficiența de pompare a ventriculului stâng al inimii, care a fost deja legată de un probabilitate crescută de boli de inimă.

Această estimare a fost combinată cu date care acoperă vârsta, sexul și informațiile demografice de bază pentru a realiza o evaluare generală a riscului. Acest lucru ar putea fi folosit în cele din urmă ca metodă secundară de trimitere, sugerează cercetătorii.

În prezent, evaluarea ventriculului stâng – una dintre cele patru camere ale inimii – necesită teste costisitoare care trebuie efectuate într-un spital. Pentru mulți oameni de pe tot globul, asta înseamnă probleme de acces și disponibilitate.

sursa

ARTICOLE SIMILARE

Schimbări majore în sănătate! Poți alege contra cost la ce medic vrei să mergi + servicii medicale speciale pe bani în spitalele publice -DOCUMENT

Andreea Damian

De ce curățarea zăpezii din dreptul casei este o activitate riscantă pentru inima ta

Andreea Damian

Electrocardiograme gratuite copiilor!

realitatea

Dieta nordică, regimul de slăbire eficient care luptă împotriva bolilor de inimă

Andreea Damian

Cea mai bună dietă de urmat în 2021

Andreea Damian

Influencerii de pe Instagram își pun viața în pericol pentru niște poze deosebite în Cernobîlul Galician

Andreea Damian

Scrie un comentariu