Tabu
LIFESTYLEPsihologieSlider

Informaţia pe care ar trebui să o cunoască toţi părinții aflați la început de drum

Apariția unui bebeluș într-o familie este un prilej uriaș de bucurie și reprezintă momentul de maximă fericire. Însă nimeni nu-i avertizează pe proaspeții părinți despre privarea de somn cauzată de nou-născut. Și asta în condițiile în care recuperarea somnului pierdut este de multe ori imposibilă.

Se spune că primele săptămâni din viața de părinte alături de bebeluș sunt cele mai grele: bebelușul trebuie să se adapteze vieții din afara uterului, apar colicii care pot ține și câteva luni, alăptare epuizantă. Deoarece nou-născuții sunt hrăniți des, somnul mamei și al tatei este adesea întrerupt, indiferent cum este hrănit copilul. De aceea, puiul de somn din timpul zilei este crucial pentru proaspetele mămici.

Din păcate, un studiu efectuat în Marea Britanie în perioada 2008-2015 arată să părinții pot fi privați de somn până la șase ani după nașterea primului copil. Iar lipsa somnului ne poate afecta chiar speranţa de viaţă. Privarea de somn mai mult de trei săptămâni poate duce la deces din cauza scăderii imunităţii organismului, ceea ce favorizează apariţia infecţiilor, spuneau specialiștii prin 2011.

Cercetătorii au descoperit că pe măsură de familia se mărește, părinții aproape că fac nopți albe în primele trei luni după naștere, cu efecte vizibile la femei. Cu toate acestea, deși părinții au văzut că încep să doarmă ceva mai mult pe măsură ce copiii lor au crescut, somnul lor nu a mai fost niciodată același. Copiii pot suferi episoade de febră și trebuie supravegheați îndeaproape de unul dintre părinți. Sau se pot trezi plângând în timpul nopții din cauza unui coșmar. Iar lista continuă: erupții dentare, dureri de burtică, etc. „Stresul și îngrijorarea părinților pot afecta astfel calitatea somnului”, este de părere dr. Sakari Lemola, coordonator al cercetării de la Universitatea din Warwick.

Studiul, care a fost publicat în revista Sleep, a analizat informațiile oferite de 2500 de femei și aproape 2200 de bărbați care aveau unul, doi, respectiv trei copii de până la șase ani în momentul participării la cercetare. Participanții au fost rugați să evalueze calitatea somnului pe o scară de la 0 la 10 și au primit mai multe întrebări despre somn.

Deloc surprinzător, la femei s-a constatat o privare mai mare de somn în primul an de la nașterea copilului, aceasta scăzând simțitor după apariția celui de-al doilea, respectiv celui de-al treilea copil. Mamele au pierdut, de asemenea, aproximativ 40 de minute de somn pe noapte, în primul an de după naștere, indiferent dacă s-au aflat la prima sarcină sau nu.

Rezultatele cercetării au mai arătat că primele trei luni după nașterea primului copil au fost deosebit de dificile: femeile au pierdut puțin peste o oră de somn comparativ cu perioada de dinainte de a rămâne însărcinate. Deși au fost descoperite rezultate similare la tați, efectele asupra lor au fost mai puțin pronunțate. Chiar și la trei luni de la nașterea primului copil, tații au pierdut doar 13 minute de somn.

Nașterea primului copil îi afectează pe ambii părinți. Spre deosebire de bărbați, femeile nu numai că dorm mai puțin în primii 4-6 ani de după naștere, dar le este afectată și calitatea somnului. S-ar părea că a doua naștere, chiar și a treia, o ajută pe mamă să recupereze somnul pierdut. Din păcate, nimic nu va mai fi la fel!

ARTICOLE SIMILARE

Concert Extraordinar de Crăciun ⎥ Corul Madrigal ONLINE

Ciocîrlan

Serena Williams, dezvăluiri incredibile despre problemele grave cu care se confruntă

Andreea Damian

PUTIN la pat – grav bolnav?

Femeia Fecioară – personalitate în funcţie de zodiac

Superluna ROZ – fenomenul spectaculos va putea fi observat la noapte

Andreea Damian

Evanescence va concerta la Bucureşti

Andreea Damian

Scrie un comentariu