Tabu
HEALTHSlider

Inteligența artificială poate ajuta la identificarea afecțiunilor cardiace

Inteligența artificială poate identifica o afecțiune comună care fac ca inima să bată neregulat. Fibrilația atrială duce la ritm neregulat al bătăilor inimii. Sunt numeroase cauze ale fibrilației atriale. Cel mai de temut risc al fibrilației atriale este accidentul vascular cerebral.

Este relativ simplu de diagnosticat atunci când inima bate neregulat, dar nu atunci când revine la normal.

Softul oamenilor de știință de la Clinica Mayo din SUA poate identifica semnele care indică anomalii. Cercetătorii cred că sistemul ar putea duce la detectarea rapidă și din timp a problemei și, prin urmare, să asigure pacienții că vor primi tratamentul potrivit, salvându-le viețile.

Care sunt simptomele fibrilației atriale?

Multe persoane cu fibrilație atrială nu au simptome, mai ales dacă frecvența cardiacă nu este foarte rapidă. Poate fi diagnosticată întâmplător în momentul în care medicul verifică pulsul.

Simptomele, dacă există, tind să apară la scurt timp după instalarea fibrilației atriale. Acestea sunt:

  • Palpitații – percepția conștientă a bătăilor inimii; le puteți resimți ca fiind rapide și neregulate
  • Amețeala
  • Durere în piept (angină)
  • Respirația grea – este frecvent primul simptom.

Programul de inteligență artificială propus de oamenii de știință americani poate detecta fibrilaţiile în decursul a 10 secunde în care pacientul este supus unei electrocardiograme.

Cercetarea lor a avut un eşantion de 181.000 pacienţi şi a fost primul astfel de studiu în care un astfel de program a fost trecut printr-o procedură de „învăţare”. La finalul studiului, medicii au stabilit că acest program de inteligenţă artificială a avut o acurateţe de 83%, fiind capabil să analizeze şi să identitifice semnale care ar fi scăpat ochiului uman.

„Folosirea unui AI împreună cu electrocardiogramele permit detectarea fibrilaţiilor, chiar şi dacă acestea nu au loc atunci când se realizează această procedură. E ca şi cum ne-am uita la ocean şi am putea vedea că au fost valuri mari în ultimele zile”, a afirmat dr. Paul Friedman, directorului Departamenului de Medicină Cardiovasculară de la Clinica Mayo, potrivit BBC.

„În prezent, acest program a fost antrenat folosind electrocardiogramele persoanelor care au avut nevoie de investigaţii clinice, dar nu şi pe persoanele care au suferit de atac vascular a cărui cauză nu a fost stabilită sau asupra populaţiei generale, aşa că nu ştim sigur cum să testăm. Totuşi, abilitatea de a testa rapid şi cu costuri reduse  cu ajutorul unei metode non-invazive ar putea fi folosită pentru identificarea fibrilaţiilor pentru a preveni atacurile vasculare sau alte complicaţii”, a adăugat expertul.

 

ARTICOLE SIMILARE

Festivalul Coachella, anulat pentru a treia oară din cauza pandemiei coronavirusului

Andreea Damian

Quentin Tarantino s-a întors la Cannes după 25 de ani de la premiera filmului Pulp Fiction

Andreea Damian

Povestea tabloului cu 15.000 de cristale Swarovski, primit de Adelina Pestrițu

Andreea Damian

Candice Swanepoel, prima fotografie după naștere i-a adus multe critici

Andreea Damian

Margherita de la Clejani, condamnată definitiv după ce a condus drogată. Ce a făcut Viorica când s-a dat sentința. E ireal!

Andreea Damian

Mesajul lui Tom Hanks după ce a fost depistat cu coronavirus

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu