Home > Lifestyle > Ce (NU) ai voie sa faci in Vinerea si Sambata Mare inainte de Paste!

Ce (NU) ai voie sa faci in Vinerea si Sambata Mare inainte de Paste!

In Vinerea Mare, numita in popor si Vinerea Patimilor sau Vinerea Neagra, Iisus  a fost rastignit pe cruce.

De aceea, ziua aceasta este destinata reculegerii in biserica si ultimelor pregatiri pentru Sarbatoarea sfanta a Invierii. Ce ne  permite traditia sa mai facem in casa in aceste zile si ce nu?

Nu se consuma vin si untdelemn

Vinerea Mare este penultima zi de post (cei mai piosi tin chiar post negru pana la apusul soarelui) si ultima in care crestinii nu trebuie sa consume vin  si untdelemn (aceasta interdictie a fost valabila si pentru primele doua zile din post).

Nu se spala, nu se face curat

Conform traditiei, in Vinerea Neagra nu se coase, nu se toarce, nu se spala, nu se face curatenie in casa si nu se coace paine (cei mai superstitiosi cred cu tarie ca acela care se abate de la aceste reguli isi va pierde vederea).

De asemenea, nu este bine sa prepari bors, pentru ca “vine necuratul si ti-l strica”. Iar cei care lucreaza ogorul nu e bine sa semene nimic, fiindca tot ce se pune in pamant in aceasta zi se usuca sau e fara rod (aviz si orasenilor care se gandesc sa sadeasca plante in gradina).

Cand ai voie sa «bagi la copt»

In unele zone, traditia cere ca ouale sa se vopseasca joi, iar cozonacul sa se coaca joi sau sambata, inaintea Invierii. In altele (Oltenia si Bistrita, de exemplu), ritualul este exact pe dos: se fac oua rosii chiar in Vinerea Mare.

Specialistii in folclor au o a treia varianta: daca vrem ca respectam credintele populare din zorii crestinismului, trebuie sa coacem cozonacul si pasca chiar in Vinerea Mare. Iar daca nu vopsim ouale joi, o mai putem face doar sambata.

Cele mai “liberale” par a fi gospodinele din Bucovina, care vopsesc oua incepand cu martea dinaintea Pastelui, dar prefera sa lase acest ritual pentru zilele de joi, vineri si sambata. In concluzie, ramane la alegerea fiecarui  crestin ce traditie imbratiseaza si cand incheie ultimele pregatiri pentru masa de Paste.

 

Articole asemanatoare
paste
Cum te pot ajuta pastele să slăbești
pastele
Paștele în lume! Cele mai ciudate tradiții de sărbătorile pascale
curățenia de primăvară
Trucuri pentru curățenia de primăvară. Pregătește-ți casa de Paște!
orez
Ouăle din fulgi de orez crispy, surpriza dulce din coșul de Paște

Loading...

Comenteaza acest articol

Ce (NU) ai voie sa faci in Vinerea si Sambata Mare inainte de Paste!

by realitatea   1 min
0